Kako dizajnirati vrt? Ovo je pitanje na koji mnogi nemaju odgovor. Ovaj zadatak neće biti nimalo lak, ali pročitajte tekst, izvucite iz njega ono najbitnije za vas, i pređite na posao.

Dvorište i vrt su veoma važan deo svakog domaćinstva. Učinite boravak na ovom mestu što prijatnijim u zavisnosti od vaših želja i potreba.

uredjenje ispred kuce - kako dizajnirati vrt?

Napravite od svog dvorišta lep kutak za odmor, kao i mesto gde ćete se na svežem vazduhu družiti s prijateljima. Deo svakog doma trebalo bi da bude lepo sređena baštica i uredno podšišan travnjak. Veruje se da je za ovaj posao gotovo uvek zadužena ženska ruka, ali to nije uvek slučaj. Veoma često videćete da se o dvorištu i cveću u potpunosti brinu muškarci.

uredjenje prostora ispred kuce - kako dizajnirati vrt?

Prostor u kom želite da se opustite i odmorite uredite u stilu koji odgovara vašem ukusu. Okružite se bojama koje vam prijaju i stvarima koje volite. Jedino na taj način ćete sebi svakodnevno moći da priuštite kvalitetan odmor i opuštanje.

plan za uredjenje malog vrta - kako dizajnirati vrt?

Kako dizajnirati vrt? – plan za dvorište

Prvo napravite listu onoga što želite da imate u svom dvorištu. Da li vaša deca trebaju mesto za igru? Da li želite uzgajati povrće? Gde ćete postaviti baštensku garnituru? Napravite grubi nacrt gde šta želite da postavite. To će biti idejni plan koji ćete korak po korak realizovati. Nemojte se žuriti, žurba najčešće izazove greške koje je kasnije teško ispraviti (potreban je dodatni rad, ali i dodatni novčani izdaci).

Svakom vrtu je potrebna jedna ili više fokalnih tačaka. Znači potrebna je centralna “figura” oko koje će se razvijati vrt. To može biti lepo urađena fontana, veštačko jezero, kamenjar, uzvišena cvetna leja, neka lepa skulptura ili viša betonska saksija sa interesantnom biljkom (kao na slici) …

mala dvorista simsir - kako dizajnirati vrt?

Ako ste u mogućnosti, obavezno u plan ubacite vodeni element (fontana, jezero), jer vodene površine daju posebnu energiju vrtu, unose sklad i mir između čoveka i prirode.

kako dizajnirati vrt?

Oblikovanje malih vrtova

Male vrtove je obično teško oblikovati. Mesta je malo i vrt počne delovati prezasićeno ukoliko ne iskombinujemo dobro biljne vrste. Evo jednog plana, odnosno ideje kako možete urediti mali vrt. Sredinu ostavite za travnjak, a biljke sadite uz ivice zidova, odnosno ograde.

mali vrt kako urediti - kako dizajnirati vrt?

Ovde svaka biljka i svaki elemenat moraju imati određeno mesto. Mnogi odluče da na maloj površini poseju travu i ograniče je sa niskim trajnicama ili niskim grmljem. To ima suprotan efekat, jer nema tačke koja privlači pogled. Mali vrt ćemo naizgled povećati ako mu damo visinu. Potrebno je posaditi visoko drvo (ali usko, ne drvo sa širokom krošnjom) i potrebno je napraviti pergolu koja će biti prekrivena penjačicama. Napravite je na kraju dvorišta.

uredjenje uskog dvorista - kako dizajnirati vrt?

Na takav način napravićete iluziju da se iza te pergole krije još jedna vrtna površina. Ili umesto drveta postavite neku lepu skulpturu ili betonsku fontanu. Takođe, koristite optičke varke kod rasporeda biljaka tamnijih i svetlijih boja. Biljke svetlih i jarkih boja čine se bližima no što jesu. Znači, u manjim vrtovima sadite biljke i cveće tamnih boja, jer će tada vrt izgledati prostranije. Ovde važi pravilo “MANJE JE VIŠE”. Ne kombinujte previše boja i previše vrsta biljaka, jer ćete napraviti haos.

uredjenje malog vrta ispred kuce - kako dizajnirati vrt?

Oblikovanje velikih vrtova

U velikim vrtovima mogućnosti su brojne. Ukoliko je vrt prevelik i deluje monotono kada ga gledamo, možemo ga vizuelno smanjiti. Napravite različite prepreke kao što su živice, grupa drveća ili šiblja… Odvojite svaku celinu i samim tim dobijate manje grupe biljaka koje deluju skladno. Tu morate paziti da ne preterate sa gustinom sadnje. Vrt mora da “diše”.

uredjenje vrta

Pojedinačne bordure od trajnica ili grmlja mogu predstavljati granice između tih celina. Tako možete stvoriti zanimljive delove, svaki kutak sa svojim šarmom. Ako želite formalni vrt, onda pojedine delove razgraničite sa uređenim živicama čistih linija.

uredjenje-dvorista-razbijena velika povrsina na delove

Danas govorimo uopšteno o svakoj vrsti vrta, ali svaka okućnica je priča za sebe i svi mi imamo drugačiji ukus što se tiče uređenja eksterijera, volimo različite biljke, različite boje…

Kako dizajnirati vrt? – odabir biljaka

Ako ste isplanirali gde će se nalaziti osnovne stvari: baštenska garnitura, dečiji kutak, roštilj… onda krenite na odabir biljaka. Vodite računa o biljkama koje sadite i prilagodite ih okolišu. Ako imate neku neuglednu površinu pored kuće, tu sadite penjačice ili visoke žive ograde. Na taj način ćete to sakriti. Uvek u pozadini sadite visoke biljke, a ispred njih sadite niže biljke. Biljke sadite u grupama, jer samo tako njihova lepota dolazi do izražaja. Biljke grupišite uz staze, uz komšijski plac (kuću), uz ivice…

uredjenje vrta sadnja uz ivice

Nemojte prekrivati celu površinu biljkama, tj. nemojte na svaki metar nešto saditi, jer će to izgledati neuredno. Isto tako i prilikom košenja trave imaćete mnogo prepreka i to će vam predstavljati problem. Trava bi trebalo da bude dominantna, a lep i pravilno održavan travnjak predstavlja odmor za oči.

uredjenje dvorista travnjak

Ako mislite da je briga o travnjaku malo veći zadatak za vas, onda nije loša ideja o postavljanju kamena ili šljunka na tlo vašeg vrta. To će dati jednu posebnu vibraciju izgledu okućnice.

uredjenje vrta podloga od kamena

Međutim, to možete uraditi ako je površina manja. Ukoliko je veća površina u pitanju, onda će mnogo lepše i toplije izgledati trava nego kamen.

Staze i puteljci u vrtu

Staze bi trebalo oblikom prilagoditi kompoziciji drvenastih i grmolikih biljaka. One su veoma važan detalj i moraju lako voditi u sve delove vrta. Preporučuju se blaga zaobljenja kod zavojitih staza i puteljaka. Puteljci, ako vijugaju daju tajanstvenost vrtu, jel ne znate šta vas čeka iza krivine.

staze i puteljci u vrtovima

Kod odabira materijala za staze uzmite u obzir već postojeće materijale na ugrađenim konstrukcijama. Nađite vezu između kuće i staza (materijali od kojih je rađena fasada ili cokla, način na koji je napravljena fontana, pločice koje su na terasi i sl.). Što se tiče materijala za izradu staza mogućnosti su velike. Možete koristiti:

– PRIRODNI KAMEN  koji je lep i može se naći u širokoj paleti boja.

– TANKE PLOČE OD PRIRODNOG KAMENA, ako su postavljene na većim međusobnim razmacima koji su popunjeni malčom, skladno će se uklopiti u vrt.

staze u vrtovima

– STARU CIGLU ILI CREP,  to je idealno za kuće koje su napravljene u seoskom stilu, ili za renovirane stare salaše.

– ŠLJUNAK, on deluje prirodno.

– MALČ, veoma je dekorativan, i možete ga naći u raznim bojama.

– BEHATON, u novije vreme izuzetno popularan način popločavanja.

staze u vrtovima

Za bilo koju vrstu materijala da se odlučite, a postoji ih još mnogo, bitno je da podloga bude dobro odrađena. Za neke materijale su potrebni stručnjaci da odrade ovaj posao, a nešto od ovoga možemo i mi sami da napravimo (šljunak, malč).

Prostor za odmor u vrtu

Ovo je najvažniji deo vrta, to je mesto gde se okupljaju porodica i prijatelji. Baštensku garnituru smestite negde gde ćete imati potpunu privatnost, gde ćete biti daleko od pogleda znatiželjnih prolaznika. Uklopite je u već postojeći vrt.

kutak za odmor u dvoristu

Napravite prirodan hlad u tom delu, trebaće vam u toku letnjih meseci.

Deiji kutak u vrtu

Naravno, ako vam je potreban dečiji kutak, smestite ga u blizini mesta za odmor, tako da decu imate na vidiku, da na miru sedite i uživate u njihovoj igri. Napravite im peščanik, ako su u pitanju mala deca, ili malo igralište ako su deca školskog uzrasta.

deciji kutak u vrtu

Rasveta u vrtu

Rasveta u vrtu može da bude postavljena iz više motiva, i svi su opravdani. Većina ljudi, manje ili više, zazire od mraka, prija im svetlost, te na ovaj način mogu biti bez straha od nezvanih gostiju ili šuškanja u mraku. Takođe, rasveta dvorišta obasjava svetlošću novu, često tokom dana, neviđenu lepotu bašte.

rasveta u vrtovima

Ukoliko je sve urađeno sa ukusom i sa stilom, uživaćete u vašem dvorištu noću, kako vi, tako i vaša porodica i gosti. Postoje raznorazne solarne svetiljke, a u novije vreme sve više se koristi LED rasveta.

uredjenje vrtova dekorativna rasveta

Povrtnjak – koristan deo vrta

Povrtnjak ili mali voćnjak smestite u najudaljeniji deo vrta. Odvojite ga od ukrasnog dela i uživajte u plodovima vašeg rada. Da bi imali lep povrtnjak potrebno je da dosta vremena provedete u njemu radeći. Ali, isplati se, jer znate šta ste sadili, kako ste biljke negovali i samim tim znate i šta berete i šta jedete.

povrce-u-ishrani

Iskreno se nadam da smo vam bar malo pomogli ako ste bili u nedoumici odakle da krenete prilikom sređivanja dvorišta. Ovo nije ni jednostavan, ni jeftin posao. Zato radite deo po deo, uređujte postepeno svaki kutak, prednost dajte onome što je za vas najvažnije. Što se tiče sadnje biljaka, budite strpljivi, rezultate ćete videti tek za 3-4 godine. Kao što kažu za kuću da nikada nije gotova, i da u njoj uvek ima šta da se radi, to isto važi i za okućnicu. kako dizajnirati vrt?

lepo uredjena dvorista

Uvek možete dodavati nove detalje, ukloniti ono što vam se ne dopada iz bilo kog razloga, a činjenica je da lepo održavano dvorište zahteva dosta rada. Zato, samo oni koji vole ovaj posao, i koji neće gledati na ovo kao na obavezu i dodatni teret, trebalo bi da se posvete uređivanju okućnice. Radite ovo iz ljubavi prema biljkama i prirodi i sigurno ćete biti nagrađeni lepotom zelenila, mirisom cveća i zrelim plodovima voća i povrća. Gledaćete da svaki slobodan trenutak provedete van kuće na čistom vazduhu, jer to je uživanje koje nema cenu, i koje se ne može kupiti.

Mnogo toga još nismo rekli, ako vam je potreban neki konkretan savet ili plan za vrt rado ćemo vam pomoći. kako dizajnirati vrt?

Više o tome KAKO NAPRAVITI KAMENJAR, KAKO NAPRAVITI JEZERO U VRTU, kako uklopiti BAŠTENSKU GARNITURU u vrt, KAKO UREDITI MALI VRT i kako urediti DEČIJI KUTAK U VRTU pročitajte u našim blogovima. Sve je detaljno objašnjeno i sigurno će vam pomoći u samostalnom radu.

 

 

Related Posts