Ideje za vrt 

Svaki dom zaslužuje oazu mira. Za neke tu oazu predstavlja kućna biblioteka puna živih priča, dok drugi preferiraju zelenilo i prirodu oko sebe. Zato je vrt idealno mesto gde možete stvoriti prostor u kom u potpunosti uživate.

Kako bismo uredili baštu po vašem ukusu, neophodno je upoznati se sa karakteristikama zemljišta, klimom i količinom sunčeve svetlosti koja dopire do bašte. Uvek možete potražiti stručno mišljenje profesionalaca koji se bave uređenjem vrta, ali samostalno uređenje vrta mnogima donosi posebnu satisfakciju. Dakle, kako je najbolje urediti dvorište i vrt?

1. Travnjak kao osnova

ideje-za-vrt1

Kada planirate da uredite vrt, najbitnije je odrediti sa kolikom površinom raspolažete. Iako su domaće džungle nekada bile u modi, bezvremenski dizajn uključuje travnjak u najvećem delu površine vašeg dvorišta. Bez obzira na veličinu vrta, svaka kuća ima bar manji travnati deo u bašti ili ispred nje. Kako biste održali željeni izgled vašeg vrta, potrebno je da travnjak negujete po određenim pravilima. Setva, zalivanje i košenje travnjaka spadaju u osnovnu higijenu vašeg dvorišta. Lepa, zelena travnata površina je odličan spoj sa kamenon i sa živim ogradama, isto tako uz nju će se savršeno uklopiti romantično cveće, a zapravo je prava oaza mira za decu i porodicu. Kada tražimo ideje za vrt prvo šta trebamo odrediti jeste koji deo će biti travnjak.

2. Izaberite ključnu tačku

ideje-za-vrt2

Kako bi vaš vrt izgledao uredno i sređeno bez obzira na to koji stil izaberete, ključna vizuelna tačka treba da se istakne u vašem dvorištu i upotpuni vaš dizajn. Šta to podrazumeva? Ključna tačka ima za cilj da privuče pažnju i spoji ceo dizajn u celinu. Kao takvu, možete upotrebiti mermernu statuu, fontanu, vodenu baštu ili mesto za roštiljanje. Sve zavisi od vašeg izabranog stila. Ukoliko ste vešti, maštoviti i kreativni, vodenu baštu ili fontanu možete urediti i sami. Ukoliko niste, takođe možete potražiti stručnu pomoć. Ako je vaš vrt velikih proporcija, jezerce može biti odlična ključna tačka koja će naglasiti lepotu vašeg prostora. Međutim, vodena površina u vašem vrtu iako prelepa, može predstavljati izazov za održavanje ili opasnost za decu. Umesto toga, možete se odlučiti za aranžman cveća i ukrasnih biljaka (ostrva od biljaka), kao i za drvene saksije za začinsko bilje ili čak i povrće.

3. Upotrebite moć četinara – ideje za vrt

ideje-za-vrt3

Naši prostori su idealni za rast i uzgoj četinara. Pored svoje lepote i prijatnog mirisa, četinarske biljke oplemenjuju svaki prostor i čine ga očaravajućim tokom cele godine. Zbog svoje umirujuće palete boja, četinarske biljke čine osnovnu strukturu lepog dvorišta. Kako ih kombinovati i odlučiti koji četinar je najbolji za vrt? Postoje brojne vrste četinara, a kvalitet zemljišta u vašem dvorištu vam pomaže u odabiru. Patuljasti četinari su idealni za osunčane površine. Lepo se kombinuju i uveseljavaju svaki kutak vašeg manjeg dvorišta. S druge strane, vrtovi velike površine su savršen dom za visoke četinare koji se izdižu poput solitera i stvaraju “debeli” hlad  leti. Na kraju, polegli četinari su najkorisniji u pejzažnoj arhitekturi kako bi oivičili određenu kompoziciju biljaka. Ideje za vrt možete pronaći na raznim internet stranicama, ali naš savet je da budete jedinstveni i da vaš vrt bude uređen baš u vašem stilu.

4. Dodajte udoban nameštaj

bastenski-namestaj-u-vrtu

Dobar i lep vrt je za gledanje, dok je odličan vrt za korišćenje. Kako biste kompletirali stil i uneli vaš doprinos u dvorište, dodajte udoban nameštaj po vašoj želji. Baštenski nameštaj se može uklopiti uz tradicionalne, moderne kao i romantične vrtove bilo koje veličine. Iskoristite prostor pametno i dodajte stolice, fotelje ili baštenski kauč na kom ćete uživati tokom toplih dana.
Ukoliko u trenutnoj bašti nemate dovoljno prostora za nameštaj i sve se čini skučeno i malo, razmislite o promeni životne sredine. Pogledajte oglase za izdavanje kuća i pronađite dom po vašoj meri i prostor za uređenje vrta iz snova.

5. Cvetne biljke po svačijem ukusu

ideje-za-vrt-cvece-u-vrtu

Bez obzira na željeni stil vaše bašte, vrt bez cveća se može osećati usamljeno. Širok spektar boja i vrsta baštenskog cveća vam je danas na raspolaganju. Od različitih boja latica, pa sve do različitih oblika, cvetne biljke upotpunjuju prostor i čine ga prijatnijim i ugodnijim za sve. Kako da izaberem cvetne biljke za moj vrt?
Ukoliko kič ili maksimalizam nisu vaš stil, savetuje se umereno korištenje cvetnog bilja. Ruže su kraljice među cvećem. Pored opojnog mirisa, ruže doprinose klasičnom izgledu vašeg vrta. Ako niste ljubitelj ovog cveta onda hortezije, irisi ili cvetni grmovi mogu da unesu željenu boju u vaše dvorište. Razne cvetne biljke možete kupiti u rasadnicima ili ih poručiti onlajn.

6. Ukrasna trava za kraj

vrt-tokom-zime

Pored  travnjaka kom je potrebno  redovno održavanje, čest izbor za vrtove su ukrasne zimzelene travke koje ulepšavaju vrt bez obzira na godišnje doba. Vaš travnjak će tokom zime biti pod snežnim pokrivačem i od belila će retko doći do izražaja. S druge strane, ukrasne travke i žbunovi svojim svilenkastim busenima krase vaš vrt i pod snežnim ćebetom. Postoji mnogo vrsta ukrasnih trava. Trenutno, najpopularnija je pampas trava koja je elegantna i fotogenična opcija za moderne vrtove. Uz to, festuca trava je savršen izbor za vrt. Ako nemate ideju kako da uredite vrt i imate dosta praznina, festuca trava i sitni kamenčići za vrt mogu da stvore sliku elegancije i uređenosti uz minimalan trud i ulaganje.