Zalivanje biljaka tokom letnjih meseci može izgledati kao jednostavan posao. Međutim, nije to baš tako. Postoje neka pravila kojih se morate pridržavati da bi vaše biljke bile zadovoljne i da bi lepo napredovale i kada su visoke temperature.

Zalivanje biljaka tokom letnjih meseci – pravila

Prvo pravilo 

kao i vi što ste više žedni preko leta, nego tokom zime, tako je i biljkama potrebno više vode u letnjem periodu. Ne važi isti princip zalivanja biljaka koje su na otvorenom i biljaka koje su na terasi (pod krovom). Ako je bilo padavina, samim tim vaše cveće, koje je na otvorenom, je dobilo vodu i u zavisnosti od količine padavina vi ćete odlučiti da li je potrebno dodatno zalivanje.

Drugo pravilo 

koliko zaliti određenu biljku zavisi od njene starosti. Kao što je bebama potrebna manja količina tečnosti nego odraslima, takvo pravilo važi i za biljke. Količinu vode prilagodite veličini biljke. Ako su biljke posađene u većim saksijama imaju više prostora za skladištenje vode za razliku od malih saksija, gde će tokom leta biti potrebno zalivanje i dva puta dnevno.

Treće pravilo

zalivajte biljke u pravo vreme. Sada ćete se pitati – a koje je to pravo vreme – . Tokom leta zalivanje biljaka je ili  rano ujutro ili predveče. Neke vrste ćete zalivati i ujutro i uveče, a neke samo jednom u toku dana. Izaberite vreme koje vama odgovara, ali neka to bude svaki dan isto. Znači, ako se odlučite za jutarnje zalivanje, onda to neka bude svaki dan ujutro. Nikada ne zalivajte biljke kada su visoke temperature!

Četvrto pravilo 

ne preterujte sa zalivanjem. Ovo je najjednostavnije, ukoliko vidite da je oko biljke tlo vlažno ne morate je zalivati. Ukoliko zalivate biljke u saksijama i voda prođe kroz zemlju i zadrži se u tanjiriću, znači da je to dovoljno, možda čak i previše. Ukoliko preterate sa zalivanjem dolazi do truljenja korena, a samim tim i sušenja biljke. Vodu koja ostane u tanjiriću izbacite.

Peto pravilo

pazite kako zalivate biljku. Biljke se zalivaju direktno preko tla, nemojte ih zalivati po listovima ili cvetovima, to može izazvati gljivične bolesti ili neke druge probleme.

zalivanje biljaka u vrtu

Šesto pravilo

NE PANIČITE. Svi se uznemirimo kada vidimo da biljka izgleda uvelo u toku dana, kada su temperature ekstremno visoke i to je najčešće slučaj sa biljkama koje se neguju u saksijama na otvorenom. Ne brinite, ovo je zaštitna mera, na ovaj način biljka čuva svoj koren od gubitka vlage. Nemojte u tom trenutku da dižete paniku i zalivate biljku na temperaturi preko 40 stepeni. Sačekajte da se temperatura normalizuje, pa pogledajte da li biljka izgleda bolje. Verovatno će izgledati, ali ako ne izgleda kako treba, to znači da bi trebalo da je  zalivate malo obilnije. U rasadniku takav problem imamo sa visokim grmovima i nekim ukrasnim travama.

Jedno od najčešćih pitanja koja nam šaljete jeste – koliko često da zalivam biljku – . To je pitanje na koje mi ne možemo dati odgovor. Koliko često ćete zalivati biljku zavisi od vrste (da li voli ili ne voli vlagu), od pozicije gde ste je sadili (sunce, senka ili polusenka), od vrste tla (kakva je drenaža) i od vremenskih uslova.

Znači, sami morate odrediti da li vaša biljka traži vodu ili ne.