Monarda – indijanska kopriva – listopadna trajnica koja će svojim cvetovima ukrašavati vrtove celog leta ukoliko joj odgovaraju svi uslovi. U zavisnosti od vrste, monarde mogu dostići visinu od 50-120 cm. Isto tako, zavisno od vrste, šire se 40-100 cm. Mali cvetovi se razvijaju na vrhu biljke, formiraju se kompaktne cvasti koje mogu biti svetlo i tamno ružičaste, svetlo i tamno ljubičaste, kao i crvene i bele boje.

monarda i ehinacea

Sadnja monarde

Ova biljka u prirodi raste kao samonikla u šikarama i šumama i to najčešće pored reka. Odgovara joj zemljište bogato hranljivim materijama i umereno vlažno tlo. U vreme cvetanja morate voditi računa o zalivanju, u tom periodu zemlja bi trebalo da bude uvek vlažna.

Sadite sadnice u grupama da bi efekat u vreme cvetanja bio bolji. Bilo da se odlučite za kombinacije boja ili samo za jednu boju, grupišite biljke. Najbolje kombinacije će biti monarde sa ehinaceama, kniphofijama (ukrasna sveća – tritoma) i fizostegijama. Ako izaberete crvenu monardu, onda sadite belu ehinaceu ili belu fizostegiju uz nju. Druga varijanta je da uz crvenu monardu sadite žutu ukrasnu sveću.

monarda i rudbecia

Ako se ipak odlučite za ljubičastu monardu, uz nju sadite žutu ehinaceu, žutu kniphofiju ili rudbeciju.

Kada ih sadite u grupama, one mogu biti odlična pozadina nižim perenama. Tako npr. ispred njih možete saditi ukrasne trave kao što su stipa tenuissima, festuca intensive blue ili neka druga perena koja raste 30-40 cm.

Monarde mogu biti pozadina nižim četinarima, a isto tako i niskim ukrasnim grmovima kao što su santoline, mini lavande ili lonicere.

Ova biljka može ukrašavati vašu terasu ili balkon ukoliko je sadite u žardinjerama.

monarda u zardinjeri

Monarda u kulinarstvu

Listovi ove biljke podsećaju na koprivu i otuda i naziv – indijanska kopriva -.

Biljka ima prijatan miris. Indijanci u Severnoj Americi su osušene listove koristili za čaj protiv prehlade, a mladi listovi se mogu koristiti kao začin. I latice ove biljke imaju ukus sličan origanu, pa se mogu koristiti u tu svrhu.

Iz naše ponude izdvajamo ove tri vrste:

Cambridge Scarlet”

monarda cambrige scarlet3

Didyma “Bee Free” 

monarda didyma "Bee Free"3

Didyma “Beauty of Cobham”

monarda-beauty-of-cobham