Začinske biljke u saksijama su u poslednje vreme veoma popularne, pre svega zbog svog dekorativnog izgleda, a tu je naravno i ona praktična strana, da za svaki obrok imate spremljene sveže začine. Otkrivamo vam koje su to začinske biljke koje možete saditi u saksijama, te kako da to uradite pravilno i kako da ih negujete.

Kako pravilno odabrati biljke?

Kao i kod odabira svih vrsta ukrasnih biljaka, tako je i kod sadnje začinskih biljaka potrebno da se prethodno informišete, da li su to biljke za sunce ili biljke za senku. Da li vole više ili manje vlage, kakvo zemljište im je potrebno. Ako sadite sve biljke na istu poziciju, tada ćete i odabrati one koje traže iste uslove.

Bosiljak

Bosiljak je definitivno najčešći stanovnik ukrasnih saksija na terasama. Ako ga posadite u neku interesantnu posudu, možete postići divan efekat. Iako lep, bosiljak je poprilično zahtevna aromatična biljka, jer ne podnosi višak vlage i manjak sunca. Odlično podnosi redovno čupkanje i branje radi upotrebe u ishrani, pa ga na taj način nećete oštetiti. Potrebno je samo da kada nastanu cvetni pupoljci njih odstranite, kako ne bi „otišao u seme“ i kako bi zadržao što bujniju lisnu masu.

Origano

Ovo je još jedna odlična začinska biljka koja se brzo širi i raste. Baš zbog toga, najbolja ideja jeste da se posadi u neku saksiju ili ukrasnu posudu, kako biste lako kontrolisali njegovo širenje. Svi već znamo, kada kažemo origano – zamiriše pica ili neko aromatično italijansko pecivo. Najbolje će uspevati na slabo kiselom zemljištu, sa dosta sunčeve svetlosti tokom dana.

Majčina dušica – thymus

Od ove vrste aromatičnih biljaka postoji dosta varijacija, tako da osim divnog mirisa, možete birati i izgled. Posebno je zanimljiva vrsta Thymus aurea  koja će sitnim zlatkastim listovima da ulepša svaki kutak. Izuzetno se brzo širi i uopšte nije zahtevna. Voli sunčane pozicije, kao i većina začinskih biljaka.

Menta

Kada sadite mentu, budite oprezni, ona je jedna od vrsta koja se najbrže širi. Upravo zbog te osobine, najbolje je da se sadi u saksijama. Menti je potrebno da obezbedite plodnu zemlju i da je redovno zalivate. Mente (ili nana) takođe ima više vrsta, pa ako ćete je koristiti za koktele ili sokove, predlažemo da razmotrite neke interesantne vrste kao što je  Menta apple mint ili menta x pipperita. Obična menta se koristi za čajeve. Nalazimo je u vrtovima naših baka, a sve češće i mladi sade ovu biljku.

Ruzmarin

Neizostavni dodatak jelima, začinska biljka koja ima dugu tradiciju u našem narodu je svakako ruzmarin. Ovaj cvet se koristio za kićenje gostiju u svadbama, sada je ta tradicija nekako izgubljena. Njemu orezivanjem nećete naštetiti. Voli sunčane pozicije i umereno zalivanje. Vrlo interesanta biljka za sadnju u saksijama ili žardinjerama svakako može biti i padajući ruzmarin.

Začinske biljke u saksijama – kako ih pravilno negovati?

– Pre sadnje važno je da odaberete odgovarajuće veličine saksija. Na osnovu toga koje biljke ćete saditi i koliko sadnica ćete stavljati, izabraćete i adekvatnu posudu. Potrebno je da ima dovoljno zemlje, kako se koren tokom leta ne bi „skuvao“. Biljke možete saditi u manje saksije, a potom ih poslagati u neku veću, praveći tako interesantne kombinacije, ili možete u startu odabrati veću žardinjeru u koju ćete saditi kombinacije po vašem izboru.
– Kada biljke sadite u saksije, one imaju samo ono što im vi date. Prema tome, što kvalitetnija zemlja i odgovarajuće zalivanje su primat za uspeh. Ponekad, potrebno je obezbediti i malo đubriva, jer će biljke vremenom „izvući“ iz zemljišta sve hranljive materije.

– Većina začinskih biljaka ne da dobro podnosi, već „obožava“ redovno orezivanje i ubiranje. Na ovaj način one postaju bujnije i veće.
Vodite računa o zalivanju – ako niste sigurni, potrudite se da uvek napravite dobru drenažu, pa će biljka sama po potrebi imati mogućnost da odbaci višak vode, a po potrebi da nadoknadi manjak iz nakupljene vode na dnu i vlažne drenaže.