Lavanda je višegodišnja zimzelena biljka koja je rado viđen gost u svim vrtovima. Uspeva i u uslovima oštrije klime, ali joj je potrebna zaštita tokom zimskih meseci. List joj je srebrne boje i potseća na četine. Cveta tokom letnjih meseci od jula do septembra plavo-ljubičastim cvetovima. Preporučujemo da se sadi u blizini mesta za odmor zbog njenog umirujućeg mirisa. Lavanda je niska biljka, visine do 60 cm. Da bi zadržala kompaktan rast potrebno ju je orezati posle cvetanja.

lavanda vrt

Ukoliko nemate vrt, posadite je u saksiju, ali je obavezno povremeno prihranjujte. Lavanda,  inače voli propusno tlo. Pomešajte pesak i šljunak sa običnom zemljom i onda sadite biljku.

LAVANDA -U-VRTU-1 (12).jpg saksija

UPOTREBA LAVANDE

Sveža mirisna aroma lavande je poznata širokoj javnosti. Njeni sveži ili, najčešće, suvi buketi služe kao insekticid za rasterivanje komaraca, moljaca i drugih insekata. Osušeni cvet ove biljke stavlja se među rublje da dobije prijatan miris.

lavanda-i-ulje

LEKOVITA SVOJSTVA

Ova biljka ne zahteva previše nege, a njene dekorativne ljubičaste cvetiće možete koristiti u medicinske svrhe. Miris lavande će vam pomoći da se opustite i smirite.

Njeno etarsko ulje je idealna prva pomoć jer deluje i dezinfikuje kao alkohol, ali ne peče prilikom sipanja na ranu. Lavandino ulje se najčešće koristi prilikom masaža, jer njen miris deluje opuštajuće.

lavanda ulje

Lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlučivanje mokraće i uređuje menstrualni ciklus. Pokazala se i kao pravi prijatelj kože, jer daje dobre rezultate u borbi protiv akni, dermatitisa, ekcema. Kao što i sami vidite njena primena je veoma široka. Najbolje rezultate daje ako se pomeša sa kamilicom, ruzmarinom ili žalfijom, jer ove biljke pojačavaju njeno dejstvo.

Osobe koje boluju od dijabetesa, trudnice i dojilje trebalo bi da budu oprezne kada je upotreba ove biljke u pitanju.

ZANIMLJIVOSTI

Lavanda vodi poreklo sa grčkih ostrva, a danas se najviše uzgaja u Francuskoj.

U Tutankamonovoj grobnici 1922. godine je pronađen ćup u kome se nalazilo eterično ulje lavande. To govori o tome da su i Egipćani cenili njen miris.

U vreme velikih zaraza Evropom je kružila legenda da osoba koja celo telo premaže njenim uljem neće nikada biti zaražena kugom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.