Lavanda je lekovita višegodišnja zimzelena biljka koja je rado viđen gost u svim vrtovima. Uspeva i u uslovima oštrije klime, ali joj je potrebna zaštita tokom zimskih meseci. List joj je srebrne boje i potseća na četine. Cveta tokom letnjih meseci od jula do septembra plavo-ljubičastim cvetovima. Preporučujemo da se sadi u blizini mesta za odmor zbog njenog umirujućeg mirisa. Lavanda je niska biljka, visine do 60 cm. Da bi zadržala kompaktan rast potrebno ju je orezati posle cvetanja.

lavanda - lekovita biljka

Ukoliko nemate vrt, posadite je u saksiju, ali je obavezno povremeno prihranjujte. Lavanda,  inače voli propusno tlo. Pomešajte pesak i šljunak sa običnom zemljom i onda sadite biljku.

LAVANDA -U-VRTU-1 (12).jpg saksija

Upotreba lavande

Sveža mirisna aroma lavande je poznata širokoj javnosti. Njeni sveži ili, najčešće, suvi buketi služe kao insekticid za rasterivanje komaraca, moljaca i drugih insekata. Osušeni cvet ove biljke stavlja se među rublje da dobije prijatan miris.

lavanda - lekovita biljka2

lavanda – lekovita biljka – svojstva

Ova biljka ne zahteva previše nege, a njene dekorativne ljubičaste cvetiće možete koristiti u medicinske svrhe. Miris lavande će vam pomoći da se opustite i smirite.

Njeno etarsko ulje je idealna prva pomoć jer deluje i dezinfikuje kao alkohol, ali ne peče prilikom sipanja na ranu. Lavandino ulje se najčešće koristi prilikom masaža, jer njen miris deluje opuštajuće.

lavanda ulje

Lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlučivanje mokraće i uređuje menstrualni ciklus. Pokazala se i kao pravi prijatelj kože, jer daje dobre rezultate u borbi protiv akni, dermatitisa, ekcema. Kao što i sami vidite njena primena je veoma široka. Najbolje rezultate daje ako se pomeša sa kamilicom, ruzmarinom ili žalfijom, jer ove biljke pojačavaju njeno dejstvo.

Osobe koje boluju od dijabetesa, trudnice i dojilje trebalo bi da budu oprezne kada je upotreba ove biljke u pitanju.

Zanimljivosti

Lavanda vodi poreklo sa grčkih ostrva, a danas se najviše uzgaja u Francuskoj.

U Tutankamonovoj grobnici 1922. godine je pronađen ćup u kome se nalazilo eterično ulje lavande. To govori o tome da su i Egipćani cenili njen miris.

U vreme velikih zaraza Evropom je kružila legenda da osoba koja celo telo premaže njenim uljem neće nikada biti zaražena kugom.