Kako uzgajati lavandu u zatvorenom prostoru? Jeste li ikada razmišljali o tome? Lavanda je možda jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih biljaka na svetu. Svi ste čuli za ovu biljku, za njen miris, znate da se gaji na poljima, plantažama, u vrtu, ali možda niste čuli da se može gajiti i u zatvorenom prostoru.

Kako uzgajati lavandu u zatvorenom prostoru

Lavanda je biljka koja mnogo može doprinetu izgledu enterijera. Odgovara joj sunčano mesto, samim tim u sobi je pozicionirajte tako da bude blizu prozora koji je okrenut prema jugu ili na mesto gde će dobijati bar 4h svetlosti. U suprotnom će biljka imati vretenast rast, slabije cvetanje i biće podložnija bolestima. Biljka ne treba biti izložena veštačkom izvoru toplote sa veštačkom cirkulacijom vazduha. Idealna temperatura u unutrašnjem prostoru za njen rast je oko 22 C° od proleća do polovine jeseni, a tokom zime oko 16 C°. Između zalivanja ostaviti zemljište da se relativno osuši. Nemojte preterivati sa vlagom.

kako-uzgajati-lavandu-u-zatvorenom-prostoru-blog1

Lavande koje mogu ulepšati vaš dom

Od mnogobrojnih vrsta lavande koje postoje, engleska lavanda (Lavandula Angustifolia) je jedan od najboljih izbora za sadnju u zatvorenom prostoru. Takođe se najčešće sadi i u vrtovima i baštama.  Biljka se može kupiti kao seme ili kao mlada sadnica u rasadnicima ili većim tržnim centrima.

kako-uzgajati-lavandu-u-zatvorenom-prostoru-blog2

Evo nekoliko vrsta engleske lavande koje možete uzeti u obzir:

Munstead: Ova sorta je prilično kompaktna, što je idealno za uzgoj u zatvorenom. Ima visoku otpornost na toplotu, a neke hibridne sorte su otporne i na hladnoću. Njeno lišće je svetlo zeleno sa plavkastim cvetovima.

kako-uzgajati-lavandu-u-zatvorenom-prostoru-blog3

Hidcote: Ova niska sorta je malo viša i šira od Munsteada, ali su joj listovi sivi i cvetovi imaju divnu tamno ljubičastu boju. Hidcote je jedna od najaromatičnijih sorti lavande, koja će svojim divnim mirisom ispuniti celu prostoriju u kojoj se nalazi.

kako-uzgajati-lavandu-u-zatvorenom-prostoru-blog4

 

Mini Blue: Ovo je jedna od najnižih lavandi, što je čini dobrim izborom za male četvrtaste saksije za cveće.  Cvetanje ove biljke je veoma bogato, tako da je to pravi izbor da u vašu dnevnu sobu unese, sem mirisa, i živost.

lavanda mini1


Sadnja lavande u zatvorenom prostoru

Saksija u koju presadite biljku mora biti bar 5 cm dublja od korena zbog potencijalnog viška vlage na dnu saksije. Idealno bi bilo da stavite kamenčiće ili šljunak na dno posude, da napravite dobru drenažu. Možda će izgledati da je biljka mala u odnosu na veličinu posude, ali lavanda se veoma brzo širi, tako da će ispuniti saksiju svojim listovima za kratak period.

kako-posaditi-lavandu1 kako-posaditi-lavandu2 kako-posaditi-lavandu3

kako-uzgajati-lavandu-u-zatvorenom-prostoru-blog7 lavanda-saksija-unutra

Orezivanje

Lavanda ne zahteva mnogo nege, ali zahteva godišnje orezivanje. Pošto je biljka polu-žbun, vremenom će njene grane početi da drvene. Kada malo odrveni to je u redu, ali ako previše bude takvih grana, to će ubiti vašu biljku. Odsecite vrhove biljke dok raste, malo korigujte, a nakon cvetanja je orežite za 2/3 kako biste podstakli nove izdanke i kako bi oblik biljke bio lep i kompaktan.

kako-posaditi-lavandu4

Imajte na umu

Lavanda ima svoj period cvetanja, što znači da neće cvetati tokom cele godine. Međutim, biljka ima mirisno lišće, tako da će odabir biljke jačeg mirisa osigurati da cele godine uživate u njoj, pa čak i kada nema cvet.  S druge strane, ako ste skloni glavoboljama vezanim za mirise, izaberite sortu sa slabijim mirisom.

Da biste cvetove biljke koristili za male bukete, sačekajte dok se pupoljci ne otvore napola pre nego što ih sečete. Ako želite buket sa suvim cvetovima sačekajte da 3/4 pupoljaka procveta, pa ih onda isecite, uvežite lepom tkaninom i stavite u malu vazu.

presadjivanje-lavande2 buket-lavande1

 

Related Posts