Vrtna garnitura: sto, stolice, klupe trebalo bi da smestite u prostor u kome nema buke i koji je sakriven od radoznalih pogleda. To mora biti mesto gde ćete imati svoj mir i privatnost.

Takođe je bitno da vodite računa da u toplim letnjim danima na tom mestu imate hladovinu. Najbolje je da taj deo bude vezan uz kuću, tj. da je u pitanju terasa iz praktičnih razloga (kuvanje kafe, ako ručavate na svežem vazduhu, iznosite pribor za jelo…).

Bastenska-garnitura111.jpg terasa

Vrtna garnitura

Ukoliko to nije moguće ostvariti, tj. nemate terasu na severnoj strani kuće, onda smestite garnituru u prazan prostor i napravite prirodni hlad. Posadite drvo koje brzo raste i onda vam sunce neće smetati.

vrtne garniture ovalne

Hladovinu vam može obezbediti izgradnja letnjikovca, ali to je malo veći finansijski izdatak. Morate uklopiti želje i mogućnosti.

viki-letnjikovac

Za koju god garnituru da se odlučite najvažnije je da je udobna. Prvo na šta obračate pažnju pri kupovini jeste njena veličina. Ako je u pitanju višečlana porodica koja često prima goste ne može da se izabere mala garnitura kao što je ova na slici.

vrtne garniture pletene

Kupite garnituru od najmanje 6 stolica,

vrtne garniture

ili trosed, dvosed i fotelja,

vrtna-ratan-garnitura-slika-12098695

ili još veća od 8 stolica.

Vrtne-Garniture-1

Vi ćete sami izabrati koja je najidealnija za vas.

Garnituru je potrebno uklopiti u okolinu. Ako je kuća i dvorište uređeno u seoskom stilu, tu se najbolje uklapaju drvene klupe.

vrtna garnit seoski stil

Birajte prirodne materijale kao što su drvo, ratan…

U novije vreme sve više se koriste garniture od ratana, zbog njihovog modernog dizajna. Uklapaju se u moderni eksterijer.

Ako živite u stanu, nemate vrt, a imate mali balkon, evo i za vas nekoliko predloga. Vama ne odgovaraju masivne garniture zbog nedostatka prostora. Idealni su stolovi i stolice koji se sklapaju, pa taj prostor koji koristite za odmor može imati više namena.

vrtna garnit sklapanje

Ali ima i malih garnitura koju čini jedan mali stolić sa dve stolice koje će biti rado viđene na svakom balkonu.

vrtna garnit ratan balkon