Kako urediti mali vrt, verovatno se mnogi od vas pitaju. To nije tako jednostavno, ali gledaćemo da vam pomognemo u tome koliko možemo.

Proleće je vreme kada svi žele da od svog vrta naprave pravi “mali raj”. Ako imate malu okućnicu, i ako ste mislili da ne  može lepo da se uredi zbog male površine, varate se. Daćemo vam nekoliko saveta i ideja kako mali vrt može izgledati skladno.

“Manje je više”

Osnovno pravilo kod uredjenja malog prostora  je jednostavnostNe sme da se sadi mnogo vrsta biljaka, pogotovo ne različitih boja, jer će to učiniti da vaš vrt izgleda manji nego što jeste. Držite se principa “manje je više”. Kombinovaćemo najviše tri boje, s tim da je zelena jedna od  njih. Najčešće sadimo puzavice, četinare i perene. Kada odaberemo četinare, moramo voditi računa o tome da oni ne idu mnogo u širinu. Sadimo patuljaste i spororastuće vrste kao što su: conica glaucathuja danica itd.

Picea-glauca-Conica

Dinamiku u dvorištu ćemo napraviti tako što sadimo listopadno drvo. Ono bi trebalo da bude lepog oblika, jasne forme i ne preterano visoko. Sadimo loptasti bagrem, loptasti javor, loptastu catalpu itd. Ukoliko to prostor dozvoli možemo saditi i više od jednog drveta, ali je bitno da je iste vrste.

Acer-Globosum-360x360

Perene sadimo u grupama, i vodimo računa da cvetaju naizmenično. Kada jednoj vrsti prođe cvet, druga vrsta počinje da cveta. Napravimo grupu od 3-5 biljaka iste vrste ili više, ukoliko nam to prostor omogućava.

Helianthemum-SUPREME-A

Penjačicama pravimo zelenu zavesu po zidovima i one će nam biti pozadina za ostale biljke. Naravno, njih sadimo ako je potrebno maskirati neki zid ili se zaštititi od neželjenih pogleda.

mala dvorista puzavice

Vrt koji bi trebalo da uredite nalazi se između dve zgrade ili kuće i nema dovoljno sunčeve svetlosti možete urediti na ovaj način. Na ovoj slici vidite posađene hoste kao solitere. Vi ih možete grupisati i ostaviti više prostora za travu. Ovde raste jedno listopadno drvo, a mogli bi dodati i jedan lep uski četinar.

mala dvorista uredjenje u hladu - mali vrt

Na sledećim slikama pogledajte šta znači jednostavnost linija. Svega nekoliko vrsta biljaka, zelena boja, a vrt ima sve što mu je potrebno.

uredjenje malog vrta ispred kuce - mali vrt

Naravno, vi možete dodati po vašem ukusu još po neku vrstu biljaka. Ali ne preterujte! Vodite računa da se ta nova biljka uklapa sa prostorom. Sa zelenom bojom najbolje se uklapa crvena. Sa njom sigurno nećete pogrešiti.uredjenje uskog dvorista - mali vrt

Predstavili smo vam jednostavnija rešenja za male površine.

mali vrt ideje2

Mali vrt podeljen u oblasti

Ukoliko imate malo više kreativnosti onda možete od male površine da napravite nešto veoma atraktivno. Podelite vrt (iako je mali) na više oblasti. Skriveno mesto možete imati samo u slučaju ako sa terase ne možete jednim pogledom da obuhvatite celu baštu. Pravite krivudave stazice koje će vas voditi od jedne do druge oblasti. Na taj način budi se radoznalost kod posmatrača i vrt izgleda mnogo veći nego što zaista jeste. Za podelu prostora nisu potrebna bujna ostrva sa visokim biljkama. Umesto toga koristite usko orezanu živu ogradu ili konstrukcije sa penjačicama koje će zauzeti najmanje prostora.

mali vrt ideje1

Ni u najmanjim baštama ne bi smeli da nedostaju raskošni cvetovi. Pošto ne možemo da idemo previše u širinu, jedino što nam preostaje jeste izlaz u visinu. Za ovo su idealne ruže stablašice koje bogato cvetaju, a ispod njih sadite letnje cvetnice i trajnice. Takođe, možete saditi i drveće koje je uske forme, kao što je prunus “Amonagawa“.

Neko ima mali vrt od svega nekoliko kvadratnih metara, dok je nekome mali vrt vrt koji ima 20-tak kvadrata, pa je iz tog razloga nezahvalno pisati o ovoj temi. Nadam se da smo vam bar malo pomogli u rešavanju vaših nedoumica.

Na ovom linku možete pogledati kako smo mi uredili jedan ugao u vrtu.