Dečiji kutak u vrtu je pravo bogatstvo za naše najmlađe.

U novije vreme ljudi se polako, ali sigurno vračaju selu, tj. cene prednosti manjih sredina. U vrtlogu današnjice, trčanju za novcem, kojeg nikada nema dovoljno svako želi bar jedan dan u nedelji da provede izdvojen od buke, pored reke, na planini, na svežem vazduhu.

decija radost trava

Vi koji imate kuću sa dvorištem ni ne pomišljate koliko je to bogatstvo. Zato, ako ste jedan od sretnika koji ima svoj mali vrt, prilagodite jedan dvorišni kutak onima koji su vam najbitniji u životu, VAŠOJ DECI. Deca koja se igraju napolju su zdravija, srećnija i zadovoljnija. Oni imaju više mašte od dece koja sate provode u zatvorenom prostoru, iz tog razloga što priroda nudi slike, mirise i boje koje podražavaju sva čula.

decija radost

Dečiji kutak u vrtu – šta je deci potrebno da bi se zabavili?

Dečiji kutak ćemo smestiti u ćošak koji je vidljiv sa mesta za odmor (gde najčešće sedimo mi odrasli). Ogradite jedan deo sa 4 daske, postavite u njega najlon i uspite pesak. Za tili čas napravili ste peščanik. Dajte im alat, kantice, lopatice, grabulje i niko neće biti srećniji od njih. Pomislite samo koliko je ta igra na otvorenom važan deo njihovog odrastanja. Cvrkut ptica, miris cveća i plodova, zrake sunca ne može da zameni  kompjuter ili TV.

deciji pescanik sa klupicama - dečiji kutak u vrtudeciji pescanik - dečiji kutak u vrtu

Kućica za igru je san svakog deteta. Ona ne mora biti smeštena na drvetu (kao u američkim filmovima). Ako imate nekog kreativnog u porodici onda napravite detetu drvenu kućicu.

decija drvena kucica - dečiji kutak u vrtu

U ponudi možete naći razne modele kućica napravljenih od drugih materijala.

decija kucica - dečiji kutak u vrtu

Ukoliko vam je to veliki finansijski izdatak, kupite šatore

samo za nju ili samo za njega.

deciji sator za devojcicedeciji sator za decake

 

 

 

Pored njihovog skloništa postavite im garnituru za sedenje.

decija igralista namestaj - dečiji kutak u vrtu

 

Ubacite ljuljaške i tobogan i oni imaju sve što im je potrebno.

decija ljuljaska - dečiji kutak u vrtu

Sve ovo što smo naveli namenjeno je maloj deci uzrasta do 7 godina. Kada deca prerastu tu dob, lako ćemo ukloniti sve to i osmislićemo prostor za decu koja imaju druga interesovanja.

Deci školskog uzrasta obezbedite čistu zelenu površinu na kojoj će oni da trčkaraju, igraju odbojku

dec trcanje za loptom - dečiji kutak u vrtu

i igraju fudbal.

decije igral fudbal - dečiji kutak u vrtu

 

Naša deca su izuzetno kreativna , ali moramo sa nećim potstaći tu njihovu kreativnost. Oni su mali istraživači, ali u svojoj sobi nemaju šta da istražuju. Zato je veoma važno da što više vremena provode u prirodi, na otvorenom.

deca istrazivaci

Dok vi okopavate bašticu, sadite cveće ili berete plodove, dete će to sve posmatrati od malih nogu i postepeno će se uključivati sa vama u taj rad. Na taj način zavoleće prirodu, biljke, zelenilo. Odrastaće sa saznanjem da smo mi deo prirode, i da prirodu moramo čuvati.

Daybreak 2007