Kako napraviti kamenjar? Odakle početi? Prvo što je bitno kod izgradnje kamenjara jeste njegova pozicija. On mora biti vidljiv iz svih uglova, pošto je najlepši detalj u vrtu. Odgovara mu sunčani položaj.

Ukoliko imate prirodnu padinu u vrtu, ili pored kuće, onda to iskoristite i na tom mestu isplanirajte kamenu baštu.

kamenjari padine

Izuzetno su velike mogućnosti kreiranja tako malog prostora. On nema pravila, nema nekog reda…baš suprotno “nered” vlada u njemu. Šarenilo boja i oblika čini ga najatraktivnijim delom vrta.

kamenjar - boje u kamenjaru

Alpinetum (kamenjar) mora biti pun dinamike. U njemu se stalno nešto dešava, već od ranog proleća, pa do kasne jeseni. Veoma je važno uskladiti vrste i boje biljaka sa kamenom koji odaberete. Dok jedna biljka cveta, drugoj prolazi cvet, a treća tek treba da procveta (to je dinamika).

kamenjar padina

Kako da složite kamenje u alpinetumu (kamenjaru)?

Naravno, pre slaganja kamena napravite brdašce od zemlje. Oblikujte ga, neka mu najviša tačka bude minimalno 1,2 metra. Postepeno spuštajte brdašce, neka bude bar još 3-4 različite visine (odnosno 3-4 manja brdašca). Ovo je primer za niži kamenjar. Visina kamenjara zavisi od kompozicije vrta i od same kuće. Ukoliko je kuća prizemna, nećete ispred nje napraviti kamenjar visine 2 metra i obrnuto, ukoliko je u pitanju vila, nećete napraviti kamenjar visine 1 metra.

kamenjar - ispred kuce padina

Što se tiče kamena, izaberite prirodni kamen i koristite jednu vrstu. Najbolji efekat se postiže s manjim brojem većeg kamenja, nego obrnuto (sa mnogo sitnog kamena). Složite podnožje da izgleda kao mala visoravan, a onda krenite prema gore. Tu nema slaganja, nego gledajte da izgleda kao da je taj kamen tu godinama, a ne kao da ste ga juče složili.

Kada stavljamo kamen položimo ga na njegovu najširu stranu, u suprotnom bi izgledalo neprirodno. On mora biti stabilan. Negde stavite gomilu kamenja, a negde ne morate ništa. Šupljine između kamenja popunite zemljom. Zemlja mora biti plodna i rastresita. Kamen ima važnu ulogu, jer sprečava ispiranje zemlje na kosinama.

 

Kako sadimo biljke u kamenjar?

Na ovoj slici vidite biljke koje su posađene na ravnoj površini, ali tako bi trebalo da izgleda i u kamenjaru.

kamenjar - kako saditi biljke

Izvor rasadnikmanojlovic.com

Biljke sadimo na vodoravnoj površini, ne na padinama, jer će voda saprati zemlju i biljka će se osušiti. Isplanirajte unapred koje ćete biljne vrste saditi. Visoke biljke sadimo u pozadini. To može biti neki visoki uski četinar ili neko ukrasno drvce.

drvce

Posle toga sadimo patuljaste četinare svih oblika, boja i vrsta.

patuljasti cetinari

Dodajemo niske grmove koji cvetaju. I na kraju sadimo trave i perene. Birajte perene koje se sporije šire, ne uzimajte agresivne vrste jer će one ugušiti druge biljke. Perene su idealan izbor, jer su pravi pokrivači tla, a ima mnogo vrsta koje padaju preko kamena kao što su floks, aubrijeta, losumalia

flox biljke kamenjar

Možete po vašoj želji ubaciti i po neku lukovicu (ali i ne morate).

basta-cvece2

Nemojte odmah očekivati pun efekat izgleda kamenjara. Svoju lepotu će pokazati nakon 2-3 godine. Ukoliko pažljivo isplanirate lokaciju, kamen, položaj svake biljke bićete zadovoljni veoma dugo, jer će biljke u alpinetumu svake godine biti bujnije, šire, a samim tim cvetaće iz godine u godinu sve više i više.

Na ovoj slici  vidite zidove od neke vrste cigle, ali to isto vi možete uraditi i sa kamenom. Sve je stvar ukusa.

 

kamenjar cigle 4