Začinsko i aromatično bilje sve češće možemo videti u vrtovima, baštama, na balkonima i terasama.

začinsko-i-aromatično-bilje3

Začini obogaćuju i oplemenjuju svaki recept, dodaju ili pojačavaju aromu i doprinose ukupnom izgledu posluženog jela. Ako ih sami gajite, biće vam uvek pri ruci, a to je nešto što svi mi želimo i što nam je svima potrebno.

Začinsko i aromatično bilje – korisni deo vrta

U novije vreme sve je veća potreba za sopstvenim vrtom. Nisu svi u mogućnosti da imaju veliki povrtnjak, ali večina može formirati mali korisni deo vrta u sklopu svog dvorišta ili može da “ukrade” makar jedan kvadrat terase ili balkona za začinsko i aromatično bilje.

začinsko-i-aromatično-bilje4

Originalne leje sa začinskim biljem u bašti obradovaće nas i u gastronomskom i u estetskom smislu. Tokom šetnje kroz vrt sa svih strana pratiće nas prijatni mirisi aromatičnih biljaka, što će prijati mnogim našim čulima.

začinsko-i-aromatično-bilje5

Začinsko i aromatično bilje – sadnja

Za leju sa začinskim biljem koriste se materijali poput šljunka i drveta. Najčešće se koriste oštre geometrijske forme, ali mogu se videti i površine gde se biljke sade u slobodnoj formi, tj. začinske i aromatične biljke se kombinuju sa ukrasnim biljkama koje imamo u vrtu.

začinsko-i-aromatično-bilje6

Ove biljke će se uklopiti u skoro svaki stil uređenja vrta ako se sa njima malo poigrate.

začinsko-i-aromatično-bilje7

Možete napraviti stepenike (povišene gredice) i tu saditi ove biljke ili ih možete formirati kao spiralu.

začinsko-i-aromatično-bilje8

Bitno je da ih lepo uskladite, da sadite jednu pored druge biljke koje su kompaktne, koje su sličnog rasta, a različitih boja, tako da i estetski ovaj deo vrta bude zanimljiv. Kada sadite začinsko i aromatično bilje vodite računa da vam biljka sa svih strana bude dostupna. U pozadini sadite više biljke, a napred niže biljke. Ovo pravilo važi i za formiranje ukrasnih leja.

aromaticne biljke1

Mesto za sadnju

Začinskim biljkama odgovara sunčani deo leje i mesto gde je dobar protok vazduha. Biljke poput žalfije, timijana i lavande vode poreklo iz južnih krajeva i njima odgovara propusno zemljište koje nije bogato hranljivim materijama. Potrebno je da običnoj zemlji dodate šljunak i pesak i pomešate sve zajedno pre sadnje ovih biljaka.

lavanda1

Limun trava i nana vole suprotno, znači odgovara im zemljište koje je bogato hranljivim materijama i dobro podnose delimičnu senku. Limun trava ima predivnu zlatno-žutu boju, pa se izdvaja od svih drugih biljaka.

limun trava zlatna

Što se tiče ružmarina i lavande, to su višegodišnje mediteranske biljke, pa im je tokom zime potrebna zaštita od mraza.

padajuci ruzmarin

Majčinom dušicom (thymus serpyllum) oivičite vaš mini vrt. To je trajnica koja se izuzetno brzo širi i prekriva tlo. Najčešće se sadi zbog svoje gustine koja sprečava rast korova. Postoje različite vrste timusa sa kojima možete napraviti kombinacije u vrtu.

Thymus 'Doone Valley'

Ukrasni luk (allium) ima veoma dekorativni izgled. Postoje različite vrste koje cvetaju od aprila do septembra meseca. Cvetovi mogu biti bele, roze, ljubičaste boje… Sadi se u kamenjarima, baštama i saksijama. Odgovara mu peskovito zemljište.

alium ukrasni luk

Origano je višegodišnja začinska biljka koja se sve više gaji u vrtovima. Cvetovi su ružičaste boje. U prirodi raste na obroncima, livadama, rubovima šuma i sunčanim površinama. Uspeva na slabo kiselom tlu. Toplina i sunce povećavaju otpornost biljke prema štetnicima. Pažljivo se suši i sprema u dobro zatvorene posude gde dugo zadržava jak ukus i miris.

origano biljka

Ideje za sadnju začinskog bilja

Na prethodnim fotografijama mogli ste videti neke od ideja za sadnju. Evo još zanimljivih fotografija koje će vam pomoći kako da osmislite sadnju začinskih i aromatičnih biljaka.

aromaticne biljke ideje3

Ovde vidite da i ono što ste mislilil da vam nikada više neće trebati može dobiti svoju svrhu.

začinsko-i-aromatično-bilje2

Ako nemate dovoljno prostora onda možete biljke da stavite i na zid.

začinsko-i-aromatično-bilje1

Izaberite bilo koji način sadnje i ubacite ove zanimljive biljke u vaše okruženje.