Iris – perunika – je simbol vere, nade, mudrosti, poštovanja i prijateljstva. Ako je verovati legendi, upravo ono mesto gde Perun baca munje i duga dodiruje tlo je mesto gde se rađa perunika. Zato kažu da je iris – perunika cvet bogova.

iris - perunika

Iris – perunika

Irisi su višegodišnje trajnice koje se veoma često mogu videti u vrtovima koji su formirani u bilo kom stilu. Češće se vide u vrtovima naših baka, ali u novije vreme možete ih videti i u najlepše uređenim bašticama. Omiljeni su među baštovanima zbog zanimljivih oblika i raznih boja cvetova. Najčešće cvetaju u različitim nijansama plave boje, ali ih možemo videti i u beloj, žutoj, roze, crvenoj boji, a postoje i dvobojni irisi.

iris dvobojan

Cvetaju od aprila do juna meseca, neke vrste i do septembra. Prvo se početkom proleća otvaraju niske sorte irisa, pa onda one koje su srednje visine i na kraju najviše vrste. Visina irisa (perunike) može biti od 20-100 cm. Od nižih vrsta kod nas možete kupiti iris pumila ljubičasti i žuti, a od viših vrsta iris germanicu, iris sibiricu i iris u žutoj boji.

iris pumila zuti

Sadnja irisa – perunika

Iris – perunika cveta obilno i u lošim uslovima. Ova biljka potiče sa močvarnih poljana i voli vlažno zemljište, pa je iz tog razloga idealna biljka za obale jezeraca ili za sadnju uz potočiće. Bez obzira na to, perunika dobro podnosi i sušu, a voli sunčana mesta. Veoma je važno da je dobra cirkulacija vazduha na mestu sadnje. U kombinaciji sa irisima sadite crvenu hajdučku travu, žalfiju i lavandu. Ako je teren sušan onda u podnožju ovih biljaka sadite nisku  campanulu, karanfiliće i floksove. To su biljke koje se mogu lepo uklopiti u sušne leje i krasiće njihove ivice. Bitno je da dobro uskladite boje i dobićete zanimljive kombinacije u vašem vrtu. Irisu je potrebno najmanje 6h dnevno sunčeve svetlosti da bi raskošno cvetao. U senci neće cvetati ili će cvetati veoma malo.

iris pumila

Pošto različite vrste cvetaju u različito vreme kombinujte ih na jednoj površini, tj. grupišite ih po vrstama. Tako ćete imati smenjivanje cvetanja i površine koje su prekrivene perunikama biće ukras u bašti duže vreme. Na jedan metar kvadratni dovoljne su 2-3 sadnice viših vrsta ili 6-8 sadnica nižih vrsta.

perunike u vrtu

Nega irisa

Iako iris – perunika nije izbirljiva po pitanju tla, najviše će joj odgovarati rastresito i ilovasto tlo. Biljka traži umereno zalivanje, ali i redovno prihranjivanje sa kojim bi trebalo početi tokom proleća, pre nego što počne sa cvetanjem. Izaberite đubrivo koje u sebi sadrži kalijum i fosfor.

iris - perunika u vrtu

Razmnožavanje irisa – perunika

Svake četvrte do pete godine biljku presadite na drugo mesto ili je razdelite da ne bi posustala u cvetanju. Najpogodnije vreme za razmnožavanje je leto (jul, avgust) kada biljci prođe cvet. Na taj način biljka će se dobro ukoreniti do prvih mrazeva i sledeće godine će nas ponovo obradovati divnim cvetovima. Iris – perunika se razmnožava deljenjem grmova ili odvajanjem lukova, a može i semenom. Kada razmnožavate biljku pažljivo izvadite podzemni deo (rizom) i oštrim nožem odvojite jedan od dva dela. Odsečene delove ostavite da se prosuše, a listove skratite na oko 15 cm. Ponovo zasadite biljku, ali tako da gornja polovina rizoma viri iz zemlje.

Video o razmnožavanju irisa možete pogledati na našem youtube kanalu.

irisi

Lekovitost irisa

Irisi se koriste u industriji mirisa i parfema. U lekovite svrhe koriste se sveži listovi i rizomi ove divne biljke.

iris u vazi

Cvet irisa se koristi i kao rezani cvet, pa od njega možete praviti različite cvetne aranžmane koji će ulepšati vaš enterijer.