Hemerokalis – lažni ljiljan je dekorativna višegodišnja baštenska trajnica koja se formira kao grm sa prelepim uskim listovima. Ime biljke potiče od grčke reči – hemera – što znači dan i – kallos – što znači lepota, a prevod bi glasio – LEP SAMO JEDAN DAN -.

hemerocalis bonanza1

Cvet hemerokalisa

Naziv “lažni ljiljan” je veoma rasprostranjen zato što je oblik cvetova ove dve vrste biljaka gotovo identičan. Iako cvet hemerokalisa traje samo jedan dan, to se ne primeti, zato što na jednoj stabljici može biti i preko 20 cvetova. Oni se otvaraju jedan za drugim. Boja cveta može biti bela, žuta, narandžasta, roze, crvena, ljubičasta i u kombinacijama (belo-žuta, crveno-narandžasta, žuto-crvena…).

hemerocalis zuti

Hemerocalis – lažni ljiljan cveta od juna do avgusta. Neke vrste počinju ranije sa cvetanjem, a neke kasnije. Postoje i vrste koje cvetaju dva puta godišnje (drugo cvetanje u kasnu jesen), ali su one veoma retke. Biljka je lepa i kada nema cveta zahvaljujući bogatoj lisnoj masi koja je izuzetno dekorativna.

hemerokalis 'Stafford'

Hemerokalis – sadnja

Kod sadnje hemerokalisa vodite računa o tome da ih grupišete ako imate prostora za to. Uvek je lepše na jednoj površini videti veći broj biljaka, nego jednu sadnicu. Ukoliko ih sadite u grupi neka rastojanje između biljaka bude minimalno 40-tak cm. Hemerokalisi  se najčešće sade pored stazica, vodenih površina, u dubljim saksijama i u baštama sa perenama kao pozadina nižim biljkama. Najlepše kombinacije ovog “lažnog ljiljana” su sa ukrasnim travama, hostama, coreopsisom, rudbeciom…

senka komb hosti i hemerocalisa

Mesto sadnje

Hemerokalis – lažni ljiljan – će biti najlepši u polusenci, tj. na mestu gde će imati 5-6 h jutarnjeg sunca. On će biti lep i na suncu, ali u tom slučaju cvet mu traje kraće nego u blagoj senci. Što se tiče zemljišta, najviše mu odgovara glinovito, vlažno tlo koje je bogato humusom. Hemerokalis se ubraja u veoma prilagodljive biljke, pa je zato toliko i rasprostranjen u našim vrtovima. Razmnožava se deljenjem korena.

hemerokalis u saksiji

Vrste hemerokalisa

Različite vrste hemerokalisa imaju i različite visine. Postoje niske vrste kod kojih je visina 25-40 cm i one se najčešće sade u žardinjerama i ukrasnim posudama, a ima i viših vrsta koji dostižu visinu 70-110 cm.

hemerokalis lazni ljiljan

Najniža vrsta koju imamo u ponudi je hemerokalis “Stella de oro” – koji dostiže visinu 40-tak cm. Pored njega imamo hemerokalis “Red Magic“, hemerokalis “Cathy s sunset“, hemerokalis “Cherry Point” i druge vrste. Za bilo koju vrstu da se odlučite nećete pogrešiti, samo napravite pravu kombinaciju vrsta i boja.