Bubamara – obeležila je nekako svačije detinjstvo. Verovanja kažu, da, kada bubamara sleti na nekoga – donosi sreću. Za to ne znamo sigurno, ali ono što znamo jeste da će prisustvo bubamara u vrtu svakako biti sreća za taj vrt. Mnogi proizvođači povrća i voća, koriste upravo ovu snažnu „bubamara“ armiju u borbi protiv vaški. Ekološka i bio proizvodnja zahtevaju ono najjače što nam je priroda dala, a to je sinergija sa ovim malim i interesantnim stvorenjima.

Bubamara – Zbog čega je važna za svaki vrt?

Sigurno se pitate, zbog čega bi jedna bubamara bila značajna za vrt? Odgovor je veoma jednostavan i leži u njenom apetitu. Naime, jedna bubamara, u toku 2-3 nedelje može pojesti 400-500 lisnih vaški. Prema tome, ona predstavlja jedan od najboljih načina u borbi protiv dosadnih vaški na vašim biljkama. Jedna generacija bubamara živi oko 5 nedelja, a to im daje dovoljno vremena da svoje potomstvo uvećaju za 5-6 generacija. Možete i sami zaključiti, uspete li zadržati jednu generaciju, brojnost se povećava geometrijskom progresijom.

Kako je privući u vrt?

Veliki potencijal bubamara u borbi protiv štetočina je neprocenjiv. Bubamare se nalaze svuda okolo nas, ali one će doći i ostati u vašem vrtu samo ako su uslovi za njihov boravak odgovarajući. Ukoliko želite da ih privučete i zadržite, trebalo bi da:

Bubamara ne voli korišćenje hemijskih preparata

Bubamare nisu previše osetljive na blaže insekticide, možda ih sa njihovom upotrebom nećete ubiti, ali ono šta ćete definitivno uraditi, jeste da ćete ih oterati. Ukoliko prestanete sa upotrebom pesticida i herbicida, za nekih 5-6 nedelja moći ćete primetiti dolazak prvih bubamara. Ovo je posebno važno na proleće, kada bubamare izlaze iz zimske hibernacije i kreću u potragu za hranom.

Sadite  biljke koje su  sklone lisnim vašima

Ukoliko sadite biljke koje imaju veće sklonosti da privuku vaške, samim tim, privući ćete i bubamare. Ruže su na primer jedna od tih vrsta.  Osim ukrasnih biljaka kao što su ruže, neke vrste evonimusa, vaške privlače i sadnice voća kao i nekog povrća.

Sadite biljke koje su  bogate polenom i nektarom

One u principu najviše vole mesnate obroke kao što su vaške, ali vole da imaju i pristup polenu i nektaru dok su u fazi rasta i razvoja. Idealne biljke za njihove potrebe su asteri i hajdučke trave.

Jednom kada se uverite u značaj i efikasnost ovih malih stanovnika, poželećete da uvek budu stanovnici vašeg vrta i učinićete sve da ih privučete, odnosno zadržite.