Kako se rešiti korova u vrtu jedno je od najčešćih pitanja i briga svih onih koji se bave baštovanstvom. Ma koliko uživali u svom vrtu, nekako imamo osećaj da na proleće prvo krene korov da raste, pa onda i sve ostalo. Neumorna i neprekidna bitka sa korovom traje cele sezone, a nužna je kako bi naš vrt pre svega izgledao uredno. Ne samo radi estetike, uklanjanje korova je važno i zbog rasta i razvoja onih biljaka koje želimo da napreduju. Čim zalivamo i đubrimo biljke, korov koristi svoju priliku, oduzima dodatnu vlagu i minerale, te ih crpi za svoj razvoj.

Kako se rešiti korova u vrtu – 6 saveta

1. Čupanje korova iz korena

Kada mehanički odstranjujete korov, veoma je važno da to uradite „iz korena“. Ne zaboravite, korovi su veoma otporne biljke kojima je dovoljan i komadić korena kako bi krenuli ispočetka. Zbog toga, potrudite se da to radite što detaljnije, jer ćete na taj način smanjiti učestalost okopavanja. Ono što je dobar savet jeste, da, korov čupate uvek kada je zemlja vlažna. Kada je zemlja suva, vrlo je verovatno da ćete pokidati neki deo i da ga nećete odstraniti celog. Uveče zalijte sve, a onda sutradan prionite na čupkanje 🙂

Kako-se-rešiti-korova-u-vrtu-1

2. Koristite malč

Malč predstavlja dobro rešenje za sprečavanje korova. Naravno, za ovu varijantu ćete morati izdvojiti nešto više novca, jer malč u zavisnosti od vrste i površine koju prekrivate može dosta da košta. Malč predstavlja komadiće kore drveta (uglavnom borova) koji možete naći u prirodnoj ili farbanoj nijansi. Kako bi malč što duže trajao, potrebno je da pre stavljanja malča postavite baštensku foliju ispod i na taj način ste sprečili mešanje i propadanje malča u zemljište.
Kako-se-rešiti-korova-u-vrtu-2

3. Pokosite korov!

Ova metoda može da upali kada želite da iskorenite korov sa travnate površine. Čupati korov sa trave može da bude veoma zamorno i doslovno nemoguće. Redovnim košenjem podstičete širenje trave, a samim tim smanjujete prostor za širenje korova.
Kako-se-rešiti-korova-u-vrtu-3

4. Polivanje ključalom vodom

Kada se korov nalazi između betonskih ploča, behatona ili stazica, a želite da njegovo uništavanje ipak bude ekološko (bez upotrebe herbicida), jedno od rešenja jeste da prelijete ključalom vodom sva mesta.

5. Prskanje prirodnim sredstvima ili herbicidom

Ukoliko želite da korov odstranite prskanjem, uvek prvo predlažemo korišćenje prirodnih preparata, pre nego herbicide. Ipak, herbicidi su delotvorniji, te vam niko ne može zameriti ako u borbu uključite i dodatna sredstva.

  • prirodna sredstva za uništavanje korova:
    • Poprskajte korov vodom, kako bi lisna masa bila vlažna, potom, pospite sodom bikarbonom kako bi se zalepila za lišće.
    • Možete koristiti i sirće – sipajte sirće u bocu sa raspršivačem i poprskajte po korovu – kiselina će ga uništiti.

6. Sadite biljke koji su pokrivači tla

Jedino što može da „uguši“ korov  je nešto što raste invazivnije i gušće od njega. Ukoliko želite da se na dekorativan način rešite ove napasti, razmislite o sadnji biljaka koje će pokriti tlo i zatvoriti zemljište tako da korov nema mogućnost da „izbije“.