Vodena bašta je pojam koji se koristi za male eko-sisteme koji se formiraju u manjim vodenim površinama. Nije nužno da ste vlasnik bare ili jezerca kako biste uživali u čarima vodenih biljaka.

Vodenu bašticu možete napraviti tako što ćete iskoristiti neke veće posude, kante, burad…

Šta je potrebno za izradu vodene bašte?

Da biste napravili vodenu baštu, potrebno je da prvo odredite koju veličinu želite, odnosno, u koju posudu ćete je postaviti. Drugo, postavlja se pitanje, da li u njoj želite da držite i ribice? Ukoliko je odgovor potvrdan, tada će vaša “mini” bašta morati da sadrži i neku pumpu i filter. Takođe, u vodenu baštu možete postaviti i mini fontanu, ukoliko želite da osim vizuelnog momenta dodate i posebnu dimenziju – šum vode 🙂

Vodena bašta – proces izrade

Odaberite posudu koju ste namenili za vodenu baštu i počnite sa formiranjem. Prethodno odaberite i proučite vodene biljke koje je moguće saditi, odnosno za koje ćete imati odgovarajuću dubinu vode. Ukoliko je posuda plića, lokvanje možete saditi, ali ćete u tom slučaju odabrati mini-lokvanje koji ne zahtevaju veću dubinu od 30-ak cm. Takođe, možete saditi razne vrste acorusa, irisa, juncusa, a posebnu lepotu će dodati svakako i equisetum.

Dobro se informišite koja je dubina za koju vrste biljke odgovarajuća. Dubinu možete lako definisati postavljanjem cigle ili kamena ispod saksije. Vodene biljke prilikom sadnje ne vadite iz saksija u kojima ih dobijete već ih zajedno sa saksijom postavljate.

vodena-bašta2 vodena-bašta3

Voda koju sipate u vodenu baštu, svakako ne bi trebala da bude vode iz česme, jer se u njoj nalazi mnogo hlora i nije baš najbolji izbor za zdravlje i rast biljaka. Pokušajte da sakupite kišnicu ili makar, da vodu iz bojlera ostavite da odstoji nekoliko dana.

Vodena bašta – ideje

vodena-bašta1

U izradi ove vodene bašte, korišćeno je rustično drveno bure sa zanimljivim detaljima. Mini beli lokvanj daje ovoj bašti posebnu draž, a equisetum odlično doprinosi interesatnoj formi.

Osim izbora posude i biljaka, veoma je važna i pozicija mini barice, jer ukoliko ima previše sunca, biljke bi mogle da pretrpe oštećenje ako ima malo vode, a ako su stalno u hladu, u nedostatku sunčeve svetlosti, slabije će napredovati.
Idealno je da mini jezerce postavite na neku poziciju gde će biti i sunca i hlada, kako bi ovaj mali eko-sistem funkcionisao savršeno. Po potrebi dolivajte vode, jer će ona sigurno isparavati, posebno u letnjem periodu. Tokom zime, bilo bi dobro da vodenu baštu prebacite u neku prostoriju gde neće biti moguće da cela voda smrzne, a gde će biti koliko-toliko svetlosti. Idealno za to su terase, hodnici… Svakih 2-3 godine, izvadite biljke iz posude i pregledajte. Ukoliko su prerasle plastične (kontejnerske) posude, potrebno ih je rasaditi i dodati novu zemlju, kako bi nastavile svoj rast i bile lepe.

Related Posts