Vodena bašta je pojam koji se koristi za male eko-sisteme koji se formiraju u manjim vodenim površinama. Nije nužno da ste vlasnik bare ili jezerca kako biste uživali u čarima vodenih biljaka.

Vodenu bašticu možete napraviti tako što ćete iskoristiti neke veće posude, kante, burad…

Vodena bašta – šta je potrebno za izradu?

Da biste napravili vodenu baštu, potrebno je da prvo odredite koju veličinu želite, odnosno, u koju posudu ćete je postaviti. Drugo, postavlja se pitanje, da li u njoj želite da držite i ribice? Ukoliko je odgovor potvrdan, tada će vaša „mini“ bašta morati da sadrži i neku pumpu i filter. Takođe, u vodenu baštu možete postaviti i mini fontanu, ukoliko želite da osim vizuelnog momenta dodate i posebnu dimenziju – šum vode 🙂

Vodena bašta – proces izrade

Odaberite posudu koju ste namenili za vodenu baštu i počnite sa formiranjem. Prethodno odaberite i proučite vodene biljke koje je moguće saditi, odnosno za koje ćete imati odgovarajuću dubinu vode. Ukoliko je posuda plića, lokvanje možete saditi, ali ćete u tom slučaju odabrati mini-lokvanje koji ne zahtevaju veću dubinu od 30ak cm. Takođe, možete saditi razne vrste acorusa, irisa, juncusa, a posebnu lepotu će dodati svakako i equisetum.

Dobro se informišite koja je dubina za koju vrste biljke odgovarajuća. Dubinu možete lako definisati postavljanjem cigle ili kamena ispod saksije. Vodene biljke prilikom sadnje ne vadite iz saksija u kojima ih dobijete već ih zajedno sa saksijom postavljate.

vodena-bašta2 vodena-bašta3

Voda koju sipate u vodenu baštu, svakako ne bi trebala da bude vode iz česme, jer se u njoj nalazi mnogo hlora i nije baš najbolji izbor za zdravlje i rast biljaka. Pokušajte da sakupite kišnicu ili makar, da vodu iz bojlera ostavite da odstoji nekoliko dana.

Vodena bašta – ideje

vodena-bašta1

U izradi ove vodene bašte, korišćeno je rustično drveno bure sa zanimljivim detaljima. Mini beli lokvanj daje ovoj bašti posebnu draž, a equisetum odlično doprinosi interesatnoj formi.

vodena-bašta4

vodena-bašta5

Osim izbora posude i biljaka, veoma je važna i pozicija mini barice, jer ukoliko ima previše sunca, biljke bi mogle da pretrpe oštećenje ako ima malo vode, a ako su stalno u hladu, u nedostatku sunčeve svetlosti, slabije će napredovati.
Idealno je da mini jezerce postavite na neku poziciju gde će biti i sunca i hlada, kako bi ovaj mali eko-sistem funkcionisao savršeno. Po potrebi dolivajte vode, jer će ona sigurno isparavati, posebno u letnjem periodu. Tokom zime, bilo bi dobro da vodenu baštu prebacite u neku prostoriju gde neće biti moguće da cela voda smrzne, a gde će biti koliko-toliko svetlosti. Idealno za to su terase, hodnici… Svakih 2-3 godine, izvadite biljke iz posude i pregledajte. Ukoliko su prerasle plastične (kontejnerske) posude, potrebno ih je rasaditi i dodati novu zemlju, kako bi nastavile svoj rast i bile lepe.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.