Zeleni zid i vertikalne bašte su u poslednje vreme veoma popularan način sadnje biljaka. Ovo je posebno interesantno onima kojima manjka prostora za sadnju, onima koji imaju terase ili balkone, te onima koji na dekorativan način žele “sakriti” pogled na svoju privatnost sa veoma zanimljivim detaljima.

Zeleni zid svakako neće ostati neprimećen, jer pravilnom kombinacijom biljaka možete postići divan efekat, a ukoliko prilikom sadnje koristite i začinsko bilje, ovo može biti i veoma interesantno, posebno onima koji vole sveže začine dostupne odmah.

Šta je potrebno za izradu zelenog zida?

Postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom izrade zelenog zida. Prvo krenite od njegove postavke, odnosno pozicije gde planirate da ga formirate. Postoje unutrašnji i spoljašnji zeleni zidovi. Mi ćemo ovaj put da se fokusiramo na izradu spoljašnjeg zelenog zida. Osnovna razlika između ove dve vrste jeste sama pozicija (unutrašnjost – kuća, stan ili dvorište, odnosno vrt). Od ovog izbora zavisi i vrsta biljaka koje ćete koristiti, odnosno da li ćete koristiti sobno cveće ili ukrasne sadnice biljaka za vrt.

  • Priprema osnove za sadnju biljaka (to može biti neka paleta, drvena konstrukcija na kojoj postoji mogućnost postavljanja posuda)
  • Posude – saksije u koje ćete saditi biljke
  • Kvalitetna zemlja sa prihranom (biljke u zelenom zidu nemaju mnogo prostora i zemlje, te im je potrebno obezbediti sve što je potrebno kako bi mogle napredovati)
  • Osmokot – prihrana koja će trajati čak i 6 meseci
  • Sistem za zalivanje – ovo je veoma važno ako planirate neku veću vertikalnu površinu da koristite za zeleni zid, jer svakodnevno zalivanje po malim saksijama tokom leta ume baš da bude zamorno, zar ne?
  • U posudama za sadnju obezbediti dobru drenažu kako ne bi došlo do truljenja i propadanja biljaka
  • Pravilan odabir biljaka u odnosu na poziciju zida (sunčano, senovito…)
zeleni-zid5

slika preuzeta sa http://www.greenimpact.group.shef.ac.uk

Na gornjoj slici možete videti osnovu za zeleni zid. Uglavnom se pravi od paleta. Uz pomoć agro folije, napravite “džepove” u koje ćete staviti obogaćenu zemlju.

zeleni-zid-saksije

slika preuzeta sa https://www.thespruce.com/

 iskoristiti i sistem kaskadnog kačenja saksija (slika iznad)

zeleni-zid-gotovo

slika preuzeta sa amazon.com

Takođe, postoje već gotova rešenja za vertikalnu sadnju biljaka, koje možete kupiti kao panele i spajati (slika gore).

Za koju god varijantu da se odlučite, poslužiće, a šta ćete odabrati, zavisi od toga koliki zeleni zid vam je u stvari potreban.

Koje biljke saditi?

Pošto je prostor sa zemljom u zelenom zidu veoma ograničen, vodite računa da biljke koje sadite ne mogu biti velike. Prilikom odabira biljaka, uvek uzmite u obzir njihovu krajnju visinu odnosno veličinu. Interesante mogu biti  biljke koje imaju padajuću formu, koje imaju interesantnu strukturu listova ili koje imaju neobičnu boju. Svakako, osnovni izbor treba da bude, da li birate biljke za senku ili biljke za sunce.

Kako saditi biljke na ovoj površini?

Pošto su posude (saksije) ili prostor sa zemljom (džepovi u foliji), pomalo horizontalno orijentisani, sadnju prilagodite najlakšoj poziciji. Ponekad je zgodno polegnuti nosač i tako saditi biljke, jer ćete na taj način moći lepo da ih pritisnete i obezbedite da ne ispadaju kada se zeleni zid jednom uspravi. Kod sadnje pratite uputstvo za sadnju određene vrste.

Zeleni zid – ideje

zeleni-zid3

Za formiranje zelenog zida možete iskoristiti mahovinu koja, kada se raširi, deluje kao tapiserija.

zeleni-zid2

Neobična varijanta vertikalne sadnje – možete saditi erike u kombinaciji dve ili više boja.

zeleni-zid1

Za bogat i “čupav” izgled zida – sadite ruseliju.

zeleni-zid-ideja2

Za šarenilo možete koristiti razne hoste, heuchere, ukrasne trave… Ovo su biljke za zeleni zid u senci.

vertikalna-bašta

Kada je prostor baš ograničen, tada je idealno da sadite čuvarkuće i sedume koji su najmanje zahtevni od svih vrsta.

Interesantna ideja gde se platneni ili jutani džakčići kače na konstrukciju, a u njih se sade različite začinske biljke.

Zeleni zid – održavanje

Održavanje biljaka posađenih u vertikalnom nivou može ponekad biti zahtevno, ali korova će biti manje  🙂
Biljke je potrebno redovno zalivati, jer s obzirom da nemaju prirodan spoj sa zemljištem, one će dobiti samo onoliko vlage koliko im obezbedite (osim, naravno, kada padne kiša). Biljkama je potrebna redovna nega, ista kao i da su posađene u vrt, a pod to spada: orezivanje, oblikovanje, uklanjanje suvih i oštećenih delova ili eventualna zaštita od smrzavanja.