Boje u vrtu – kako ih kombinovati?

Boje u vrtu – priroda nam je podarila biljke različitih boja i nijansi. Nekada se u tom šarenilu izgubimo i ne znamo kako da iskombinujemo biljke (boje cvetova) da bi vrt izgledao skladno.

Kada počnete sa planiranjem vrta zamislite da je ceo vrt jedno prazno platno. Razmišljajte o njemu kao o slici. Na slici određene boje dominiraju i šire se kao da povlačite poteze širokom četkicom, a druge boje će dati dubinu slici i određenu dimenziju, one se pojavljuju u “mrljama” tu i tamo.

boje-u-vrtu2

Boje u senovitom delu vrta

Za osvetljavanje senovitog dela vrta koristite svetle boje kao što su bela, svetlo roza, zlatno-žuta i svetlo plava. Tamne boje se izgube u senci i ne dolaze do izražaja. Ipak, postoji mogućnost i da se tamne boje u vrtu istaknu, ali to ćete uraditi tako što ćete tamne biljke oivičiti svetlim bojama. Na taj način napravićete dobar kontrast i istaći ćete tamnu boju lista ili cveta.

hoste - boje u senci

Boje u odnosu na okolinu

Drugo o čemu morate voditi računa jeste sklad boje biljaka sa okolinom. Npr. ako imate stazicu oivičenu crvenom ciglom, nećete pored nje saditi crveno cveće. Najbolja kombinacija bi bila crvene cigle sa žutom i zelenom bojom cvetova ili listova.

Ukoliko imate zid obojen svetlom bojom, ljubičasta ili tamno plava bi bile idealne za kontrast. Suprotno, ako je zid obojen tamnom bojom, sadite cveće boje kajsije ili svetlo roze.

boje u vrtu1

Bela boja ne postoji kao boja za fizičare, ona je spoj svih duginih boja. Belom bojom može se napraviti veza između tonova koji deluju neskladno, jer se ona slaže sa svim bojama. Bela je savršena boja.

Tematske boje u vrtu

Baš kao što i dekorateri enterijera koriste tri ili četiri boje kao temu u celom domu, to i vi možete primeniti u uređenju vašeg vrta. Tematske boje u vrtu koje se koriste sa ponavljanjem ujediniće različite baštenske površine. Npr. ako oivičite sve baštenske površine lavandom ili niskim ružama vaš vrt će imati jedinstven izgled, bez obzira šta se u kom delu vrta nalazi iza tih lavandi ili ruža.

Kao što u vašem domu svaka soba ima svoju žarišnu tačku, tako i svaki deo vrta to isto bi trebalo da ima. Ako ne postoji prirodna žarišna tačka, kao što je vodena površina, neka fontanica ili statua, onda je vi napravite bojom. Umesto dugih, neprekidnih redova cveća, posadite grupu cvetova u jednoj boji na sredini gredice i okružite je nižim biljkama u drugoj boji koja će istaći glavnu boju.

Boje u vrtu utiču na naše emocije. Crvena, žuta i narandžasta boja će uneti dozu uzbuđenja i toplih osećanja. Boje poput plave, lavande, zelene, roze, kajsije se smatraju hladnijim i mirnijim i one unose takvu emociju u baštensku kompoziciju. Baš iz tog razloga se veoma često može videti lavanda posađena oko mesta za odmor u vrtu ili uz stazicu do ulaznih vrata.

Nemojte ići samo na sigurne kombinacije koje vidite na svakom koraku, kao što su crvena i bela, budite spremni na mali rizik, jer ćete sa njim postići mnogo. Razmislite o kombinaciji narandžaste i plave boje, crvene i zelene, ljubičaste i žute. Crvena, žuta i plava su glavne boje. Ostale boje su binarne, odnosno složene. Svaka binarna boja je komplementarna osnovnoj boji koja ne ulazi u njen sastav.

boje u vrtu kako kombinovati

To su dobitne kombinacije i učiniće da vaš vrt izgleda glamurozno. Ali, najvažnije je, kao što smo već napomenuli, da sve baštenske celine objedinite na neki način, da ne bude da je svaka gredica lepa za sebe, a da nemaju veze jedna sa drugom.

boje u vrtu - saveti

To možete postići i sadnjom drveća u gredicama, sadnjom određenog četinara koji će biti veza između delova u vrtu i slično.

Više o kombinacijama boja  pročitajte u našem blog tekstu “Kako kombinovati boje u vrtu?”.

 

 

 

 

Related Posts