Kako kombinovati boje u vrtu? Verovatno ste se nekada zapitali, zašto je lepša leva strana bašte od desne, ili kako je komšijina bašta skladnija od moje, a i ja imam sve te vrste cveća. Ipak kod mene to ne izgleda tako dobro kao kod komšije.

Sigurno je u pitanju drugačiji raspored biljaka i samim tim celina dobija drugačiji prizor. Pokušaćemo ukratko da objasnimo o čemu morate voditi računa pri sadnji biljaka.

Postoje razne boje biljaka i cveća u našem okruženju. Zaista, priroda je bila veoma darovita prema nama i omogućila je da uživamo u raznoraznim kombinacijama, bojama i nijansama.

boje u vrtu 5

Raznobojnom cveću bi trebalo dati određenu površinu u vrtu. Sadite ga u blizini kuće da bi je oživelo i osvežilo. Boja cveća dolazi do izražaja u širokim i grupnim mrljama. Ako “nabacate” mnogo vrsta i boja na jednu površinu, tu nema pravog vizuelnog efekta. Naše oko mnogo bolje registruje veću grupu jedne boje, nego kada je sve šareno i pomešano. Previše boja i previše vrsta na jednom mestu deluje kao “kič”. Ako ne želite da pogrešite onda se držite poslovice: “Manje je više”.

boje u vrtu

To ne znači da bi trebalo sve da je u jednoj boji, već naprotiv, morate slagati boje tako da one deluju skladno oku posmatrača. Da bi mešavina boja bila prijatna za oko, trebalo bi da je istovremeno harmonična i u kontrastima. Zato, vodite računa o kombinovanju boja.

GLAVNE I BINARNE BOJE

Tri boje su glavne: plava, žuta i crvena. One se ne mogu dobiti mešanjem ni jedne druge boje. Ostale boje su binarne, odnosno složene. Binarne boje su ljubičasta (plava + crvena), zelena (plava + žuta), narandžasta (crvena + žuta).

boje u vrtu kakokombinovati

Svaka binarna boja je komplementarna osnovnoj boji koja ne ulazi u njen sastav. Na primer, ako posadite cveće plave i narandžaste boje jedno pored drugog, pojačaće se intenzitet tih boja i to će ostaviti jedan harmoničan utisak na posmatrača. Isto će se dogoditi ako uklopite žutu i ljubičastu boju ili crvenu i zelenu boju.

boje u vrtu1

HLADNE I TOPLE BOJE

Druga podela boja je na hladne i tople. Ljubičasta, plava i zelena su hladne boje. Žuta, narandžasta i crvena su tople boje.

boje u vrtu2

Bela boja ne postoji kao boja za fizičare, ona je spoj svih duginih boja. Belom bojom može se napraviti veza između tonova koji deluju neskladno, jer se ona slaže sa svim bojama. Bela je savršena boja.

Najlepši efekti se postižu:

KONTRASTIMA – kad se jednoj boji priduži njena dopunska boja. Na primer, pored ljubičaste boje sadimo žutu ili plavu.

HARMONIJOM – kad slažemo slične tonove iste boje kojima se ističu različite vrednosti. Pogledajte na ovoj fotografiji, zar nije efektno?

boje u vrtu4

Evo nekih konkretnih primera koje se boje najbolje uklapaju.

Sa zelenom bojom i zelenim lišćem najbolje se slaže crvena boja. To je boja koju ljubitelji cveća najviše vole. Nije ni čudo, pored lepo uređenog travnjaka odlično izgledaju crvene ruže ili neko drugo cveće u crvenoj boji. To ne znači da druge boje nisu dobre, ali najviše do izražaja pored zelene će doći crvena boja.

lepi jova vodenika

Četinarima sivo-zelene ili plavičaste boje odgovara narandžasta i žuta boja.

četinari u vrtu

Purpurnom i bronzanom lišću listopadnih vrsta pristaju svetle nijanse žute boje.

berberisi

Tamno zelenoj ili crnoj boji odgovara svaka boja od narandžaste, ružičaste, žute i crvene.

crvena trava u vrtu

Na nekoliko fotografija su prikazane najlepše bašte sveta, površine su ogromne i normalno je da vi nećete imati takav vrt. Ali suština je da vam prikažemo kako se prave grupe, kako se slažu boje i prave razni oblici od cveća. Vi sve to možete napraviti na znatno manjoj površini i sa nekom drugom vrstom biljaka. To mogu biti lukovice (kao na prvim fotografijama), jednogodišnje cvetnice, perene ili ruže. Takođe, kada sadite četinare gledajte da ne budu svi iste boje i iste vrste, jer će to izgledati monotono. Mala kombinacija boja i oblika četinara, uz dodatak listopadnih vrsta crvene boje lista i dobićete interesantnu grupaciju biljaka u vašem vrtu.

kombinacija cetinara

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.