Lonicera caprifolium je svima poznata kao puzavica “Orlovi nokti”. To je veoma dekorativna penjačica koja izuzetno brzo napreduje. Ako tražite živahnu puzavicu koja će vam brzo ukrasiti luk iznad kapije, zamaskirati neki zid ili nešto treće, evo idealne biljke za to.

orlovi nokti - lonicera caprifolium1

OPIS PENJAČICE

Orlovi nokti dostižu visinu do 5 m, a neke vrste mogu biti visoke i 10 m. Omiljena je zbog svojih prelepih i mirisnih cvetova koji podsećaju na orlove kandže, otuda i naziv orlovi nokti. Cvetovi se otvaraju krajem maja, početkom juna i tada biljka širi neodoljiv miris.

lonicera orlovi nokti

Sadite je u blizini vašeg mesta za odmor i uživajte u svim njenim čarima. Zbog opojnog mirisa, ova penjačica privlači pčele u vrt, pa je i medonosna biljka. Varijeteti obuhvataju mnoštvo kombinacija boja cvetova od belo-žute, belo-naranžaste, ružičasto-bele, pa sve do crvene.

orlovi nokti zuta boja

SADNJA I NEGA LONICERE

Loniceri odgovara sunčan ili polusenovit položaj. U hladovini neće obilno cvetati, pa se samim tim na takvim mestima i ne preporučuje sadnja ove biljke. Bilo bi dobro da je samo koren biljke u hladu. To napravite sami, tako što ćete oko nje posaditi visoke perene ili ukrasne žbunove koji će obezbediti hlad njenom korenu. Sadite je udaljeno od drugih biljaka, zato što se brzo širi, pa će “ugušiti” druge vrste u svojoj blizini.

orlovi nokti ruzicasti

Orlovi nokti zahtevaju oslonac za penjanje i uvijanje. Sadite je uz zid, ogradu, pergolu… Ako nema obezbeđen oslonac, biljka postaje veoma zanimljiv pokrivač tla, ona puže po zemlji.

Dobro podnosi i visoke i niske temperature. Obavezno je zalivajte kada su dugotrajne suše, inače ne traži mnogo pažnje. Za orlove nokte kažu da je to gotovo neuništiva biljka, pa se preporučuje onima koji su početnici u gajenju biljaka.

ORLOVI NOKTI U ŽARDINJERAMA

Jedna od retkih biljaka koja uspešno raste u žardinjarama jesu orlovi nokti. Gledajte da joj obezbedite što dublju i širu posudu, dubina minimum 50 cm, a i širina isto toliko. U posudu stavite zemlju bogatu humusom i posadite biljku. Ona će tokom cele sezone cvetanja ulepšavati vaš balkon ili terasu.

orlovi nokti - lonicera caprifolium2

OREZIVANJE LONICERE

Redovno orezujte ovu biljku, to možete raditi i nekoliko puta godišnje. Izbegavajte orezivanje jedino u vreme cvetanja. Posle cvetanja je orežite. Oštećene i suve grane uklanjajte tokom cele godine. Pred zimu je skratite “temeljno” na visinu od 50-60 cm, tako da obezbedite obilno cvetanje i za sledeću sezonu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.