9 najčešćih grešaka koje pravimo u vrtu – razlika između iskusnog i  baštovana početnika je velika, ali su oboje krenili istim putem.

Iskusni baštovan je uništio mnogo više biljaka od početnika. Baštovanstvo je poduhvat koji se temelji na pokušajima i greškama, ali iz tih grešaka učimo i ne ponavljamo iste.

Ovo su najčešće greške koje pravimo u baštovanstvu

lepo uredjeni vrtovi

Ne vodimo računa o krajnjoj visini biljke 9 najčešćih grešaka koje pravimo u vrtu 

Biljke su živa bića, nisu komad nameštaja koji kad postavite stoji tako i ne mrda. One rastu do svoje krajnje visine i zato moramo voditi računa koliko će se određena biljka raširiti i koju visinu će dostići. Informacije o tome možete dobiti u rasadnicima gde kupujete sadnice, ali i na internetu.

Budite spremni na orezivanje biljaka i sa tim počnite na vreme. Ne možete pustiti biljku da dostigne visinu od 3m i onda je drastično orezati na visinu od 1m. Znači, rezidbu radite svake godine po malo i održavajte biljku zdravu i lepo formiranu, tako nećete imati problem sa njenom visinom i širinom.

Ali ipak, ne možete biljku koja se širi do 3m posaditi uz stazu gde imate prostor od 50-tak cm. Prilagodite vrstu koju sadite sa prostorom koji imate.

9-najčešćih-grešaka-koje-pravimo-u-vrtu2

Pogrešno orezivanje biljaka

Često pitanje je zašto moje biljke ne cvetaju. Odgovor na to je – loše vreme orezivanja -. Biljke koje cvetaju u proleće svoje pupoljke formiraju u jesen, zimu ili rano u proleće.

Ukoliko orežete te grane kasno u jesen normalno je da biljka neće cvetati. Za svaku vrstu postoji pravilo kada se orezuje i o tome vodite računa.

9-najcescih-gresaka-koje-pravimo-u-vrtu3

Nedovoljno zalivanje

Nedostatak vlage je čest problem u vrtovima. Mlade sadnice drveća, šiblja, perena moraju se redovno zalivati dok se biljka dobro ne ukoreni. Neće biti problem posle tri do četiri godine, kada koren biljaka ojača, ali prve dve godine zaista je potrebno da vodite brigu o tome da oko korena biljke ima dovoljno vlage.

9-najcescih-gresaka-koje-pravimo-u-vrtu4

Previše zalivanja

Kako problem može biti premalo zalivanja, tako problem može biti i previše vlage. Do viška vlage može doći i zbog obilnih i čestih padavina. Nije problem ako je zemljište dobro drenirano, ali ako nije onda dolazi do truljenja korena i sušenja biljaka.

Ovaj problem možete rešiti tako što ćete poboljšati zemljište gde sadite biljke pre sadnje ili ćete naknadno kopati kanaliće kako bi voda mogla oticati neometano.

Pogrešno korišćenje otrova

Ovo se dešava veoma često, uništimo biljke zbog nepravilne upotrebe herbicida. Dešava se da se stave veće količine od one koje proizvođač preporučuje, ili se mešaju sredstva koja ne mogu zajedno. Međutim, najčešće se dešava da se prskalica ne opere kako treba, pa se mešanjem novog sredstva u njoj dešava proces koji ošteti listove biljaka koje prskamo ili ih čak uništi bez mogućnosti oporavka.

Isto tako, problem može biti i prskanje biljaka kada su visoke temperature, tada dolazi do “opekotina” na listovima.

prskanje biljaka herbicidima

Nepravilno đubrenje travnjaka

Neka hemijska sredstva su veoma jaka i ukoliko ih koristite u količini koja se ne preporučuje može doći do pojave smeđih fleka na travnjaku.

Najbolje bi bilo da se koristi organsko đubrivo koje neće naštetiti travnjaku.

Malč

Nepravilno postavljanje malča oko stabala može izazvati problem truljenja kore drveta. Kada se stavi debljina veća od 15-tak cm, tu ima prostora i za glodare da se sakrivaju i grickaju koru stabla.

Nemojte malč stavljati tik uz stablo, već ga udaljite nekoliko cm od njega da se ne pojavi ovaj problem. Oko višegodišnjih biljaka dovoljna je debljina sloja malča oko 7 cm.

nepravilno stavljanje malca

Nepravilno postavljen malč oko stabla

Listovi lukovica

Veoma često se dešava da baštovani odmah nakon precvetavanja lukovica lala, narcisa i zumbula uklanjaju zelenu lisnu masu, kako bi ulepšali svoj vrt.  To nije dobro, pošto tada listovi uzimaju energiju preko sunčeve svetlosti i pripremaju lukove za cvetanje naredne godine.

To nemojte raditi dokle god listovi ne počnu da žute. Tada je vreme da ih uklonite, ne pre toga.

lukovice u vrtu

Vađenje biljaka

Neke biljke ne isteraju mlade listove i do kraja maja meseca. Mi, najčešće, kada vidimo da biljka nije “krenila” do aprila mislimo da se osušila i izvadimo je i bacimo.

Nemojte to raditi. Postoji velika verovatnoća da biljka samo “spava”. To možete proveriti tako što ćete zagrebati koru drveta. Ako je zelena, verovatno će biljka da krene.

Nadamo se da smo vam pomogli ovim tekstom da ne pravite greške koje je večina nas pravila u upoznavanju sa biljnim svetom i vrtom.

9 najčešćih grešaka koje pravimo u vrtu