Vodene biljke su neizostavni deo vrtnih barica, potočića ili fontana. Nemaju svi to zadovoljstvo da u svom vrtu naprave malu vodenu oazu. Za takav detalj u vrtu potreban je, pre svega, prostor. Ukoliko ste baš vi taj srećnik i imate vodenu površinu u vrtu, onda znate i sami kako voda utiče na vaše raspoloženje. Voda unosi mir i spokojstvo dok uživate u šetnji bašticom ili dok sedite na terasi i pijete prvu jutarnju kaficu. Kada ste napravili baricu ili jezerce, videli ste i sami da bez biljaka ona nije potpuna. Tek kada u nju stavite  zelenilo, ona će oživeti i počeće da izgleda  prirodno, a ne kao neka veštačka tvorevina.

vodene biljke - bastensko jezero

Vodene biljke – sadnja

Vodene biljke učiniće vaš prostor prirodnijim, atraktivnijim i lepšim, uz minimalne zahteve. Koliko biljaka ćete saditi i koje vrste ćete odabrati, zavisi od površine i zapremine jezerca. Svako jezerce bi trebalo da ima nekoliko nivoa. Priobalni deo mora biti najplići (5-15 cm), zatim ide malo dublji deo (20-35 cm) i sredina je po pravilu najdublja. Najbolji efekat se postiže kombinacijom plutajućih biljaka sa biljkama koje rastu uspravno. Što se tiče same sadnje, najjednostavnije je već zasađenu biljku spustiti zajedno sa saksijom na odgovarajuću dubinu.

vodene biljke - mesto za odmor jezerce

Vrste vodenih biljaka

U našoj ponudi imamo veliki izbor vodenih biljaka, od onih koje se sade u plićaku, do raznih vrsta lokvanja koji idu u najdublji deo.

Biljke za plićak

Prvo rešite priobalni deo vaše barice. Izaberite biljke koje se sade na dubini do 15 cm. To su, uglavnom, biljke koje dostižu visinu do 30 cm. Postoje i biljke kojima je dovoljno da je samo dno saksije u vodi, ne moraju biti potopljene.

– Acorus gramineus “Ogon” – biljka čiji je list veoma dekorativan. Može da se sadi i pored vode (na obali), ali u tom slučaju traži češće zalivanje. Njoj slična je acorus “Variegatus“.

acorus-gramineus_ogon-vodene-biljke

Mimulus luteus – cveta žutim cvetovima od maja do jula meseca. Širi se veoma brzo.

mimulus luteus - vodene biljke

– Equisetum japonicum – jedna od najlepših vodenih biljaka koja je dekorativna i tokom zimskih meseci.

equisetum u vodi - vodene biljke

– Vodeni irisi – možete ih kupiti u različitim bojama.

iris - perunika - vodene biljke

–  Kameleon – predivna puzavica kod koje se list prilagođava količini svetlosti koju primi. Što je više na suncu njeni listovi će biti jačih i intenzivnijih boja. Srodna njoj je houtuynia cordata.

Kameleon biljka - Houttuynia cordata 4

Juncus spiralis – dekorativan i u vodi i van nje.

juncus effusus spiralis - vodene biljke

Lysimachia nummularia – puzavica koju najčešće sadimo na obali, pa ona krene i u vodu. Postoji zelena i zlatno-žuta lysimachia.

Lysimachia nummularia1

– Mini equisetum – može da se sadi i u polusenku.

 

miniature equisetum - vodene biljke

– Oenothe flamingo – sadi se na dubinu od 10-30 cm. Listovi su šareni i menjaju se tokom godine.

oehanthe flamingo - vodene biljke

Rumex sanguineus –

rumex - vodene biljke

– Vodena veronika – puzavica plavičastih cvetova.

veronica baccamburga1

Caltha palustris – raste do 40 cm i cveta žutim cvetovima od aprila do juna meseca.

caltha palustris

Izaberite biljke koje vam se najviše dopadaju i grupišite ih. Sadite od jedne vrste nekoliko sadnica, ako imate prostora za to.

Biljke koje se sade na dubini od 25-40 cm

Na ovu dubini sadi se pre svega mini barska trska “Typha minima”. Ova biljka je i sinonim za stajaće vode. Širi se veoma brzo, a njen braon cvet je ukras od maja do kraja septembra.

tipha minima mini trska

Pored nje možete saditi i

– Sciprus Zebrinus – biljku koja je dekorativna zbog svojih zebrastih listova.

scirpus-zebrinus

Sparganium erectum – biljka koja podseća na šaš, cvetovi liče na čičkove. Dostiže visinu do 1 m.

Sparganium erectum

– Phragmites australis “Variegatus” – list joj je zeleno-žute boje, veoma brzo se širi, pa je pogodna za veće vodene površine.

phragmites australis variegata1

Butolus umbellatus – cveta tokom leta mirisnim roze cvetovima koji su skupljeni u lopte.

Butomus umbellatus

Gratiola officinali – cveta sitnim belim cvetićima na uspravnim stabljikama, raste do 50 cm.

gratiola officinalis1

Biljke koje se sade na dubini preko 40 cm

Najdublji deo jezera (40-80 cm) ostavite lokvanjima. To su najlepše vodene biljke koje će vas svojim cvetovima radovati od maja do oktobra meseca. Cvetovi lokvanja se smenjuju jedan za drugim. Veliki izbor boja i vrsta učiniće da vaše jezerce izgleda savršeno. Neko nepisano pravilo je da plutajuće biljke mogu zauzeti 1/3 vodene površine. Najviše vrsta imamo koji se sade na dubini od 30-60 cm. Sve o lokvanjima pročitajte OVDE.

 

– Lokvanj “Bernice Ikins”

lokvanj bernice ikins 1

– Lokvanj “Colorado

lokvanj colorado narandzasti

– Lokvanj “Temple Fire”

lokvanj temple fire1

– Lokvanj “Wanvisa

lokvanj wanvisa2

– Lokvanj svetlo roze

lokvanj roze

– Lokvanj beli

lokvanj beli

– Lokvanj žuti

lokvanj zuti

 

 

Na dubini preko 60 cm možete saditi ove vrste lokvanja.

 

– Lokvanj “Sioux

lokvanj sioux1

 

– Lokvanj “Gonnere

lokvanj gonnere beli krupni

Razmnožavanje vodenih biljaka

Vodene biljke ne traže nikakvu negu, potrebno je da ih stavite na odgovarajuću dubinu, da ispoštujete uslove koje traže (sunce ili senka) i to je to. One će da rastu, da se šire i svake godine biće sve lepše i lepše. Problem nastaje kada određena biljka preraste prostor koji ste planirali za nju. Tada stupate na scenu i tu biljku morate podmladiti, tj. razdeliti. Samim tim dobićete nove biljke, tj. razmnožili ste ih. Na ovaj način morate kontrolisati rast i širenje vodenih biljaka. To ćete raditi u proleće pre cvetanja biljaka. I još da ne zaboravim, što se tiče vodenih biljaka koje nisu zimzelene, kada im se listovi osuše orežite ih da ne kvare izgled jezerca preko zime.

plitko jezerce u vrtu

Ako vam je potreban savet kako da napravite jezero u vrtu, pročitajte to u našem blogu  kako napraviti jezero u vrtu. Ukoliko nemate prostor za jezerce u vrtu, vi napravite jezerce u saksiji. Kako ćete to uraditi pročitajte u našem blogu kako napraviti jezerce u saksiji.