Trajnice – perene – obuhvataju veliku grupu biljaka koje su veoma jednostavne za gajenje, pa su iz tog razloga veoma omiljene među baštovanima. Trajnice su redovni stanovnici naših vrtova. Sam naziv biljke su dobile od latinske reči – perennis – što znači trajan. U ovu grupu spadaju sve biljke koje opstaju duže od dve godine, a to su višegodišnje biljke.

trajnice - perene - trave

Raznolikost trajnica – perena

Trajnice – perene mogu biti zimzelene i listopadne. Kod listopadnih biljaka svake zime izmrzne nadzemni deo, a podzemni deo prezimljava i naredne godine se formira nova biljka koja će biti šira i veća nego prethodne godine. Trajnice – perene se razlikuju po svom rastu (visini), po obliku i veličini listova i cvetova i po vremenu cvetanja. Svojom raskošnom paletom boja, oblika i tekstura, često i bogatstvom privlačnih mirisa, trajnice – perene potpuno opravdavaju čestu upotrebu u oplemenjivanju baštenskog prostora.

kamenjar trajnice - perene

Trajnice – perene – izbor za sadnju

Ove biljke se mogu saditi gotovo na svakoj površini. Dovoljno im je samo malo zemlje za razvijanje korenovog sistema. Iz tog razloga, trajnice – perene su idealne biljke za sadnju u plićim žardinjerama ili ukrasnim posudama.

sedumi mix

Kada birate vrste za vaš vrt, prvo o čemu morate voditi računa jeste površina koju želite da uredite (da li je manja ili veća kvadratura). Ako je mali prostor u pitanju, onda se opredelite za niske vrste trajnica – perena. Ukoliko na raspolaganju imate veću površinu onda kombinujte niske i visoke perene. Vodite računa i o tome kada koja biljka cveta. Nijedan cvet trajnice – perene ne traje celu sezonu, zato napravite kombinaciju biljaka, tako da se cvetanje smenjuje od prvih dana proleća, pa do kasno u jesen. U tom slučaju ćete imati stalna dešavanja u bašti, što će uneti određenu dinamiku u vaš vrt.

trajnice - perene - uredjenje vrta

Visoke biljke sadite kao masive u pozadini, a niže napred. Sredinu ostavite za biljke koje se šire, ali ne rastu previsoko. Biljke sadite u grupama da bi vizuelni efekat bio bolji. Uvek će lepše izgledati ako u perenjaku imate pet istih biljaka u grupi, nego jednu biljku. Trajnice – perene možete kombinovati i sa drugim biljnim vrstama. Biće jednako lepe udružene sa žbunovima, nižim četinarima i jednogodišnjim cvećem.

perene - trajnice1

Nega trajnica – perena

Nega perena se svodi na okopavanje, plevljenje, prihranjivanje i redovno zalivanje. Veoma je važno da biljku posadite na pravo mesto, tj. morate znati da li biljka voli sunce, polusenku ili senku. Što se tiče tla, situacija je ista. Neke trajnice – perene vole suva, a neke vlažna mesta. Uglavnom dobro podnose naše klimatske uslove, pa im zaštita preko zime nije potrebna (sem nekim biljkama kao što je pampas trava, zebraste trave, neke vrste delospermi…).

mix trajnice - perene

Razmnožavanje trajnica

Razmnožavanje trajnica – perena je veoma jednostavno. Kada biljka preraste prostor koji ste joj namenili ili kada počne oskudno cvetati znači da je vreme za male promene. Izvadite biljku iz zemlje i razdelite je. Dobićete nekoliko novih biljaka koje ćete ponovo posaditi. Na taj način ste podmladili biljku, a i razmnožili je. To radite u periodu od kasne jeseni, pa sve do perioda kada biljka počinje da cveta.

kamenjar trajnice perene

Kada jednom formirate perenjak on će vam svake godine davati novu i lepšu sliku. Ako se neka biljka ne pokaže kako ste želeli, tj. jednostavno vam se ne dopadne, poklonite je prijateljima (ukusi su različiti, ne znači da se i drugima ne dopada, nemojte je baciti), a na njeno mesto sadite novu biljku. Perene se mogu saditi tokom cele godine, ali je najbolje vreme za njihovu sadnju proleće i kraj leta.