Lokvanj (Nymphaea) je višegodišnja zimzelena biljka čija lepota cveta opčinjava sve nas od juna do oktobra meseca. Neke vrste cvetaju i u novembru. Cvet ove vodene biljke traje svega nekoliko dana, ali bez obzira na to, zbog njegove neobične i nesvakidašnje lepote rado je viđena biljka u našim baštenskim jezerima i fontanama. Ovo je ukrasni detalj u vodi koji već godinama nema premca.

lokvanj

Teško je i pomisliti da je ovaj prelepi cvet iznikao iz stajaće vode koja nas uvek asocira na nešto mutno i pomalo prljavo. Prirodno stanište lokvanja je bara, močvara, ribnjak, plitko i toplo jezero ili rukavac reke koja ima veoma spori tok.

Lokvanj – opis

Lokvanj ima velike, srcolike i kožaste listove koji plivaju po površini vode. Na glatkoj dršci nalaze se, poput ukrasa, lepi cvetovi u različitim bojama. Oblik cveta može biti čašast i zvezdast, u zavisnosti od vrste. Koren biljke je zavučen u mulj. Meni je, uvek, prva asocijacija na ovu biljku bila žaba koja sedi na njenom listu. To mi je ostalo u sećanju iz crtanih filmova koje sam gledala veoma davno.

zaba na lokvanju

Prodaja lokvanja

U našem rasadniku možete naći lokvanj koji ima crveni, ljubičasti, beli, narandžastižuti i roze cvet. Sade se na dubini od 30-200 cm, a suprotno tome možete naći i mini lokvanje koji se sade na dubinu do 30 cm, pa su veoma interesantni kada se napravi veštačko jezero u saksiji. Vi ćete izabrati vrstu koja odgovara dubini vašeg jezera.

mini lokvanji u saksijama

Pogledajte koliko minijaturni oni mogu biti.

mini lokvanj

Vrste lokvanja

Navešću vam samo neke vrste koje možete naći u našem rasadniku, ali pored njih postoje mnoge druge vrste u predivnim bojama.

NYMPHAEA ALBA –  ima beli cvet

lokvanj beli

NYMPHAEA MOOREI –  ima žuti cvet

lokvanj zuti

NYMPHAEA “BERNICE IKINS” – cvet je izrazito roze boje

lokvanj bernice ikins 1

NYMPHAEA MINIATURE  – mini lokvanj.

lokvanj mini crveni

Kako posaditi lokvanj?

Dubina sadnje varira u zavisnosti od vrste. Sve vrste će uspešno cvetati samo ako se nalaze na odgovarajućoj dubini i ako imaju dovoljno sunčeve svetlosti. Izbor lokvanja pre svega zavisi od pravilnog odnosa veličina (patuljasti lokvanji namenjeni su malim vodenim površinama i velikim posudama sa vodom, a sorte jače konstitucije prikladne su za veća jezera). Neko nepisano pravilo je da plutajuće biljke mogu zauzeti 1/3 vodene površine.

najlepsi lokvanji

Mi lokvanj sadimo u saksiju. Stavljamo običnu zemlju iz bašte i saksiju sa biljkom spuštamo na određenu dubinu. Svake dve do tri godine potrebno je deliti  rizom biljke na pola. Dobijate dve nove biljke. Samim tim ste obavili razmnožavanje lokvanja. Postoje i druge metode, ali je ovo najjednostavniji i najsigurniji način razmnožavanja.

nymphaea perrys fire opal

Miris lokvanja

Miris lokvanja je prekrasan, čist, nežan, opojan i “puderast”. Teško ga je sačuvati, a njegov ekstrakt se još teže dobiva. Često se koristi u kozmetičkoj industriji. Neke vrste opojno mirišu, dok ima i onih vrsta koje nam pružaju samo vizuelni efekat, a nemaju miris.

lokvanj wanvisa

Simbolika

Simbolika lokvanja varira od jedne kulture do druge. Glavna asocijacija za ovu biljku jeste čistoća i nevinost.

U budističkoj tradiciji,  simbolizuje moralnu čistotu i izdizanje iznad materijalnih želja.

lokvanji

Kod starih Egipćana, lokvanj je simbol Sunca, simbolizuje vaskrsenje boga Ozirisa.

Grci su mu davali afrodizijačka dejstva, ali je bio i simbol neuzvraćene i platonske ljubavi.

Danas, u istočnim zemljama, lokvanj je simbol zore i rađanja, dok je u zapadnim zemljama simbol čednosti i čistote.

najlepsi lokvanji

Legenda o lokvanju

Jedna stara legenda kaže da je nekada davno živela u vodi jednog jezera jedna prelepa vila. Ona je ugledala Sunce na površini vode i istog momenta se zaljubila u njega. Međutim, pred svetlošću Sunca koja je blistala na površini , osetila se nedostojnom te lepote i spustila se na dno jezera, koje je čuvalo mnogo blaga. Ona je želela da se ulepša tim blagom i  vrati na površinu da se pokaže Suncu. Napunila je ruke biserima i zlatom, ali svi njeni napori da ispliva na površinu i pokaže se Suncu bili su neuspešni. Zlato ju je vuklo na dno jezera. Na kraju je potonula u mulj. Na površini su ostale samo njene ruke pune zlata i bisera i od njih je nastao cvet lokvanja, a od njene ljubavi prema Suncu nastali su listovi u obliku srca.

Nymphaea Pink Sensation_1

Svakog jutra, cvet lokvanja se otvara da pokaže Suncu svoju ljubav, a kada Sunce zađe, cvet se zatvara i čuva ljubav do sledećeg svanuća. Ova vodena biljka se zaista tako i ponaša. Kompletnu ponudu lokanja možete pogledati na našem sajtu lokvanji.

 

4 thoughts on “Lokvanj – nezamenljiva vodena biljka

 1. Nemanja kaže:

  Postovani,

  Da li je moguce gajiti mini lokvanje u kucnim uslovima, u malo vecim saksijama, blizu sunceve svetlosti (bez direktne svetlosti) i kako opstaju u kucnim uslovima zimi?

  Pozdrav

  1. Nije moguće. Lokvanji su biljke koje se sade na otvorenom, preko zime su u fazi mirovanja (nemaju list) i potrebno im je sunce.
   Pozdrav

 2. Rumenka Gašić kaže:

  Isporuka na vreme, biljke u odličnom stanju, sve pohvale, sve naj naj.

  1. Hvala Vam, drago nam je da ste zadovoljni. Pozdrav

Komentari su zatvoreni