Polegli četinari su zimzelene biljke koje su, uglavnom,  niskog rasta. One nemaju stablo i rastu poleglo, kao da leže. Koriste se kao pokrivači tla na prostorima koji zahtevaju niži rast biljaka.

polegli četinari mix

Najčešće su guste forme, pa tako sprečavaju rast korova. U današnje vreme mnogi će manje travnate površine zameniti sadnjom poleglih četinara. Razlog tome je što su zahvalni za održavanje, relativno brzo rastu i prekrivaju željeni prostor i mogu se orezivati po želji. Orezivanje možete obavljati tokom cele sezone, jedino izbegavajte zimski period.

polegli četinari1

Polegli četinari se javljaju u svim nijansama zelene boje, u nekoliko nijansi plave i sive, i u zlatno-žutoj boji. Kolorit ovih zimzelenih biljaka je veoma širok. Pored jednobojnih četinara postoje i šatirani (zeleno-beli, zeleno-žuti, plavo-žuti,…).

polegli cetinari juniperus horizontalis variegata

Spomenićemo samo neke vrste koje su najrasprostranjenije, tj. koje se najčešće koriste u našoj okolini.

JUNIPERUS SQUAMATA “BLUE CARPET” – Ovo je četinar horizontalnih i poleglih grana plave boje. Raste u visinu do pola metra i širi se do 1,5 metra. Pogodna je vrsta za sadnju u grupacijama u većim vrtovima ili parkovima, na padinama.

Juniperus-Blue-Carpet-polegli-cetinari

Takođe, može se saditi i pojedinačno u alpinetumu i u većim žardinjerama. Izuzetno je lep u kombinaciji sa ružama, cvetnicama ili ispred grupe ukrasnog cvetnog šiblja. Gde god da ga posadite nećete pogrešiti. Ovaj četinar svojom plavom bojom daje akcenat i većim travnatim površinama.

juniperus blue carpet

Polegli četinari

JUNIPERUS HORIZONTALIS “BLUE CHIP” -Srebrno-plavi četinar nepravilne puzave forme. Boja četina je plava i tokom zimskih meseci. Visina biljke je 30-tak cm, a širina može biti i do 1,5 metra.

juniperus blue chip1

 

JUNIPERUS SQUAMATA “BLUE STAR” – Ovo je polegli i patuljasti četinar. Širi se do pola metra, a visina mu je 30-tak cm. Krošnja mu je kompaktna, a boja je sivo-plava. Idealna biljka za sadnju u alpinetumu (kamenjaru), za sadnju u manjim vrtovima i žardinjerama. Izgleda odlično u kombinaciji sa mini ružama.

juniperus blue star

–  JUNIPERUS HORIZONTALIS “GOLDEN CARPET” – Grane ovog četinara su sasvim polegle i spuštaju se niz potporne zidove (ako zidovi postoje na mestu sadnje). Žuto-zlatna boja je upadljiva i svakako predstavlja osveženje u vrtu. Tokom zimskih meseci četine dobijaju ružičasti ton. Visina biljke je 30-tak cm, a širina može biti i do 2 metra.

Juniperus-horizontalis-Golden-Carpet

Od četinara zlatno-žute nijanse izdvajamo i

–  JUNIPERUS OLD MEDIA GOLD – Ovo je malo viši četinar. Dostiže visinu do 1 metra, a širinu i do 2 metra. Pogodan je za pojedinačnu sadnju, za kombinacije sa višim četinarima, a isto tako i za sadnju u grupacijama u većim vrtovima.

juniperus old media gold

JUNIPERUS PROCUMBENS NANA – Visina biljke je 20-tak cm, a širina 80 cm. Nezamenljiva biljka u malim vrtovima i kamenjarima.

juniperus procumbens nana

Generalno, polegli četinari se sade za maskiranje (sakrivanje) šahti, uličnih cevi, ispred cvetnih bordura, pored staza, u alpinetumu, oko kuglastih i žalosnih formi drveća. Primena im je veoma široka, pa se zato i sreću u vrtovima najrazličitijih formi i stilova. Kod sadnje juniperusa vodite računa o njihovoj krajnjoj veličini, odnosno širini. Nemojte ih pregusto saditi, jer će ulaziti jedno u drugo, pa neće izgledati uredno. Iako vam se čini da je retko posađeno, to su biljke koje se brzo šire i u relativno kratkom roku će zatvoriti željeni prostor.