Potentila fruticosa (žuta potentila) je jedan od najlepših cvetnih grmova. Preporučujem ga kako za pojedinačnu, tako i za grupnu sadnju.

potentila fruticosa

Opis biljke

Ovo je gust i kompaktan listopadni žbun visine od jednog do 1,5 metra. Širina grma varira od 50 cm, pa do 1 metra. Listići su sitni, mali i u obliku pera. Cvet ima pet latica i jarku žutu boju. Ovaj ukrasni grm cveta tokom leta i početkom jeseni. U to vreme niske perene su završile sa cvetanjem, pa ovaj grm unosi živost vašem vrtu tokom velikih letnjih vrućina.

zuta potentila

Potentila fruticosa – sadnja

Potentila fruticosa je izuzetno tolerantna biljka, pa uspeva na gotovo svakom tipu zemljišta. Jedino što joj nikako ne odgovara, jeste previše vlage. Zalivanje je potrebno dok je biljka mlada i ne prilagodi se tlu (tokom prve dve godine nakon sadnje), a kasnije je zalivajte samo ako je u pitanju duži sušni period. Prihranjujte je jednom mesečno i dva do tri puta godišnje dodajte Fe (gvožđe) u zemlju.

Biljka je idealna za ivičnjake ili za odvajanje dve površine. Od potentile možete formirati živu ogradu srednje visine.

potentila fruticosa ograda

Ako je sadite sa tom namerom da ona tokom izvesnog vremena postane živa ograda, onda biljke sadite na rastojanju od 60 cm. Lepo se kombinuje i sa drugim cvetnim grmovima slične visine, a po mom mišljenju najlepša kombinacija potentile je sa crvenim berberisom. Ali ova biljka se lepo uklapa i u kamenjare, i u male baštice. U kamenjaru se sadi kao pozadina niskim perenama. Kada perene prestanu sa cvetanjem, onda je ona u svom punom sjaju. Takođe, kombinuje se i sa četinarima kupaste forme, a može se saditi i oko ukrasnog drveće koje nema veliku krošnju.

potentila fruticosa1

Orezivanje potentile

Orezivanje se vrši krajem februara ako vremenski uslovi to dozvole. Svake godine uklonite stare i oštećene grane, a ostale grane koje su zdrave skratite za 1/3. To se radi da bi biljka naredne godine cvetala bogatije i da bi bila kompaktnija.

Bolesti potentile

Pepelnica se pojavljuje na grmu ukoliko je biljka posađena na mestu gde je cirkulacija vazduha slaba.

Iz ovog teksta vidite da je biljka veoma zahvalna i da će je i oni koji ne mogu da “zapate” nijednu biljku, moći uspešno gajiti u svom vrtu.