Orezivanje ukrasnih grmova nije komplikovan posao iako se na prvi pogled čini da jeste.
Ukrasno šiblje daje vrtu oblik i strukturu. Neke vrste sadimo zbog mirisnih i lepih cvetova, dok druge vrste sadimo  zbog lepih listova (zimzeleni grmovi i berberisi). Ako napravite pravi izbor i pravu kombinaciju uživaćete cele godine u lepoti ukrasnih grmova.

Euonymus-alatus-Compactus

SADNJA UKRASNIH GRMOVA

Prvo o čemu morate voditi računa prilikom sadnje jeste krajnja visina biljke. Ako imate manji vrt onda izaberite niske grmove, a ako imate veću površinu onda možete praviti razne kombinacije (niski+visoki grmovi). Bitno je da grupišete više sadnica od iste vrste na jednoj površini i tako će efekat biti mnogo bolji nego da “šarate” sa po jednom sadnicom od nekoliko vrsta. Znači, npr. sadite pet forzicija na dužini od 5 m, a ne po jednu forziciju, deuciju, spireu, vajgelu, hibiskus. Ovakvu ogradu ćete dobiti ako pravilno uradite orezivanje ukrasnih grmova. Na slici vidite forziciju, a isto možete uraditi i sa drugim vrstama.

forzicija

Pravilnim izborom biljaka imaćete tokom cele godine “dešavanja” u vašoj bašti. Tokom proleća cvetaju forzicije, cidonije, vajgele, spiree

spirea gold flame

Kada ovim biljkama prođe cvet onda sa cvetanjem počinju hortenzije, budleje i hibiskusi.

hortenzija roze

U jesen će vas uveseljavati razne vrste drenova, zimzeleni grmovi (ilexi, aucube, evonimusi, fotinije, lonicere…), berberisi koji u jesen menjaju svoju boju i u to vreme dostižu vrhunac svoje lepote, evonimus alatus koji u jesen dobija crvenu boju lista.

berberisi

Prilikom sadnje najvažnije je da biljke sadite na pravo mesto (senka ili sunce u zavisnosti od vrste), zatim da je zemljište dobrog kvaliteta i da su biljke koje sadite zdrave. Ukoliko su svi ovi uslovi ispunjeni biljke će se lepo razvijati. Naravno, morate ih redovno zalivati i prihranjivati, a pored toga bitno je i pravilno orezivanje ukrasnih grmova.

OREZIVANJE UKRASNIH GRMOVA

Orezivanjem biljaka poboljšavamo njihov izgled, utičemo na kvalitet i veličinu cvetova i listova, tj. utičemo na izgled i zdravlje same biljke. Takođe, orezivanjem ograničavamo rast biljaka kako ne bi prerasle određeni prostor, to znači da oblikujemo biljku po želji.

Ako se ukrasni grmovi ne orezuju postaće “neuredni” i veliki broj grana učiniće da grm izgleda pregusto. Središnji deo biljke neće dobijati dovoljno svetlosti, a u takvim situacijama biljka je podložna bolestima i nametnicima.

Ukoliko želimo podmladiti ukrasni grm vršimo drastično orezivanje. To se radi kod starih i zapuštenih biljaka. Glavne grane se režu do osnove, tj. blizu tačke granjanja (orezivanje ćete obaviti rano u proleće). Ovaj način orezivanja se primenjuje i u situacijama kada su grane biljke oštećene od jakih vetrova ili od mraza.

Najvažnije je da znate u kom periodu se koja vrsta ukrasnog grma orezuje, a pored toga morate za ovu radnju koristiti kvalitetan i oštar alat i onda će sve biti jednostavnije, brže i lakše.

VRSTE UKRASNIH GRMOVA

Sada ćemo vam navesti ukrasne grmove koji se najčešće mogu videti u našim vrtovima.

–  Šimšir – najčešće se sadi kao živica, pa se reže mladi izrast nekoliko puta u toku godine (od marta do septembra). Od ove biljke se formiraju i razni oblici u vrtu. To možete raditi i sa evonimusima i zimzelenim lonicerama.

šimšir topiari

–  Aucuba – ne traži redovno orezivanje, sem ako se ne gaji kao živica. U tom slučaju se reže sredinom ili krajem leta.

aucuba

–  Berberis julijana – zahteva malo orezivanja, po potrebi, ako želite da promenite oblik grmu.

berberis julijana1

–  Mahonija – ovu biljku režite početkom leta da ne bi izgledala zapušteno. Orežite je svake godine da joj se ograniči rast.

mahonija orezivanje

–  Ilexi – najbolje ih je orezati rano u proleće.

ilex albomarginata2

–  Fotinija – ne traži orezivanje svake godine, ali ako je grm previsok možete ga orezati rano u proleće.

Fotinia

–  Pirokante – ove biljke možete rezati i tri puta godišnje zato što imaju jak prirast. Drastično orezivanje uradite u kasnu zimu (kraj februara, početak marta).

PyracanthaRedColumn1360661582511a0c4eaaf04

–  Cotonasteri – listopadne vrste se orezuju u kasnu zimu ili rano u proleće, a zimzelene sredinom proleća. To radite kada biljke prerastu željenu visinu ili širinu.

cotonaster gnom1

Što se tiče listopadnih grmova, većinom se orezuju nakon cvetanja za 1/3 grane. Tu spadaju sledeće vrste: forzicija, vajgele, spiree, cidonija, jasmin

–  Budleja – letnji jorgovan traži orezivanje svake godine jer je to grm koji cveta na vrhu ovogodišnjih grana. Možete orezati biljku do samog tla. Sa orezivanjem počnite dok je biljka mlada da ne bi previše odrvenila. Ako ste je posadili na vetrovitom mestu onda je na jesen skratite za 1/3 grane da je jaki vetrovi ne slome, a na proleće je orežite do dole.

budleja

–  Cariopteris – ovaj ukrasni grm bi trebalo orezati već krajem februara (ako temperature nisu suviše niske) 3-5 cm od tla. Sa ovakvim orezivanjem grm će lepo cvetati i imaće kompaktan rast.

cariopteris

–  Žuta potentila – ovaj predivan grm traži orezivanje krajem zime i to ćete učiniti tako što ćete grane skratiti za 1/3. Pored toga uklonite stare i oštećene grane.

potentila fruticosa1

Kako da pravilno režete grane pročitajte u ovom blogu.

Nadam se da smo vam pomogli bar malo što se tiče ove teme. Ne možete napraviti velike greške prilikom orezivanja, tako da i ako pogrešite nešto ove godine grm će samo slabije cvetati, nećete ga uništiti. Sledeće godine ćete orezati biljku u pravo vreme i biljka će opet biti u punom sjaju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.