Patuljaste ruže odlikuje pre svega njihov rast. To su najmanje (najniže) ruže na svetu. Dostižu visinu do 35 cm i formiraju niske grmove. Njihovi cvetovi i listovi su mnogo sitniji od drugih vrsta ruža. Cvetovi blagog mirisa se formiraju u buketima od desetak cvetova na jednoj grani. Patuljaste ruže cvetaju neprekidno tokom cele godine (od maja do novembra). Postoji pauza u cvetanju tokom leta kada su temperature izuzetno visoke, ali zato početkom jeseni ove biljke nadoknade taj nedostatak.

patuljaste ruze

 

Patuljaste ruže – sadnja

Patuljaste – minijaturne – ruže se najčešće sade u saksijama i žardinjerama na balkonima i terasama. Ukoliko patuljaste ruže sadite u saksije vodite računa da dubina posude bude najmanje 40 cm, a prečnik 25 cm. Saksija mora biti probušena na dnu da višak vode može nesmetano oticati. Koristite kvalitetnu zemlju za sadnju, tako da bar dve godine ne morate presađivati ove biljke. Patuljaste ruže izgledaju veoma otmeno u kombinaciji sa niskim četinarima i drugim biljkama. Pošto je širok spektar boja ovih ruža, možete ih grupisati po bojama i od njih formirati bordure uz stazice. Sade se na rastojanju od 25-30 cm jedna od druge ili 10-12 biljaka po kvadratnom metru.

ruze mini mix

Nega mini ruža

Kada birate mesto sadnje vodite računa da to bude mesto sa dosta sunčeve svetlosti i toplote. Ako taj uslov nije ispunjen one neće cvetati ili će cvetati veoma slabo. Takođe je bitno da je mesto gde sadite ruže prozračno, da je dobro strujanje vazduha. Mini ruže, kao i sve ostale vrste ruža, vole vlagu i traže dosta zalivanja. Ipak nemojte preterivati sa vodom, jer previše vlage može biti uzrok bolestima. U vreme vegetacije prihranjujte biljke svake 2-3 nedelje (period od kraja marta do kraja avgusta). Preko zime zaštitite biljke od smrzavanja tako što ćete ih pokriti suvim lišćem, malčem, slamom ili agril folijom.

ruza sanmeid

Orezivanje patuljastih ruža

Patuljaste ruže orezujte obavezno nakon cvetanja tako što ćete ukloniti precvetale cvetove.

orezivanje mini ruza

Uvek uklanjajte stare i oštećene grane. Pravo godišnje orezivanje obavite u jesen kada biljke dobijaju znatno manje svetlosti (kada su dani kraći). Prilikom orezivanja napravite loptasti oblik biljke da bi one izgledale kao mali grmovi na proleće. Ta glavna rezidba utiče na novi rast biljke i na njeno zdravlje.

ruza mini crvena estima

Bolesti mini ruža

Minijaturne ruže su osetljive na iste bolesti kao i bilo koja druga sorta ruža, a to su pepelnica, crna pegavost i lisne vaši. Za borbu protiv bolesti koristite fungicide, a za lisne i štitaste vaši insekticide.