Dren je biljka koja nas sve asocira na poznatu izreku „Zdrav k’o dren“. Ipak, kada govorimo sa stanovišta vrtova i biljaka, on  je toliko više od toga. Postoje razne vrste drena, a ljude obično vezuje predrasuda da je jedini dren koji postoji onaj koji ima sitne plodove i koji prilično prlja sve površine. Naravno, to nije istina. Ukrasni dren je biljka koja će zablistati u svakom dvorištu.

dren-cornus-kousa1

Ukrasni dren

Dren kao rod biljke obuhvata preko 45 vrsta. Postoje oni niski drenovi, koje koristimo kao pokrivače tla, žbunasti dekorativni drenovi, te drvo drena u raznim varijacijama.

Kada govorimo o drenu kao ukrasnom drvetu, neki od najpoznatijih su šarenolisni dren (Cornus controversa  variegata i Cornus florida rainbow.)
Drvo drena raste veoma sporo i dostiže visinu do 4m. Ono što ga čini posebno dekorativnim jeste raspored njegovih grana koje uvek teže geometrijskoj ravnoteži.

Ono što svako drvo drena čini posebnim jeste njegovo cvetanje već u maju. Na samom početku sezone, dren će vas obradovati svojim neobičnim i gustim cvetovima. Ipak, ni jesen mu nije prepreka da pokaže svoju lepotu u obliku bobica, koje u zavisnosti od drveta imaju drugačiju boju. Neke vrste u jesen menjaju boju lista, pa su tada i najlepši (cornus florida rainbow).

cornus florida rainbow2

Kako se sadi dren?

Ono što je najvažnije kada govorimo o sadnji gmolikog drena jeste to da on ne voli jako sunce, već više voli da se nalazi u polusenci, a zemljište u kojem raste bi trebalo da bude blago kiselo i bogato humusom. Ukoliko imate neku vrstu rododendrona u vrtu, on će mu biti savršen pratilac. U svakom slučaju, prilikom sadnje, u rupu za sadnju bi bilo dobro dodati malo zemlje za rododendrone. Grmoliki drenovi su pogodni za sadnju tokom čitave godine, jer se njihove sadnice nalaze u kontejnerima.

dren - ukrasni grm

Kako se formira dren?

U zavisnosti za koju vrstu drena se odlučite, možete formirati željeni oblik. Sve grmolike drenove možete orezivati tako da ostanu niski i bogati, ili ih puštati da porastu kako bi bili nalik drvetu.

Nega drena

Dren nije previše zahtevan za negu, ipak nekoliko stvari je bitno da znamo:

  • on ne voli jako sunce, a ako se i nalazi na sunčanijem delu vrta, vodite računa da ga redovno zalivate i da zemlja ispod njega ne ostane presušena
  • izdanci drena koji su stariji od 3 godine se orezuju kako bi se podstaklo izbijanje novih izdanaka
  • kada govorimo o orezivanju drena tu važi „manje je više“. Suzdržite se od orezivanja, on već po prirodi ima lepu formu

Koju vrstu  odabrati za vrt?

Odabir najlepše i najbolje vrste drena svakako zavisi od veličine vrta, odnosno bašte koje posedujete.

Za sadnju  u malim baštama preporučujemo neku od grmolikih formi drena kao što je: Cornus alba sibirica.

cornus alba sibirica dren

Za srednju veličinu vrta, preporučujemo sadnju grmolikog drena koji dostiže veličinu do 3m, a ima šarene listove, kao što su: Cornus Alba Variegata , Cornus Cousa i  Cornus Alba šarenolisni dren.

cornus alba variegata

cornus cousa

cornus-alba-zuto-zeleni-300x300

Za one sa većim vrtom, kojima treba dren ozbiljnije veličine, svakako možemo preporučiti Cornus Controversa variegata , Cornus Florida,  Cornus Florida Rainbow.

dren-cornus contra. variegata cornus florida1