Armeria je ukrasna baštenska biljka i prepoznatljiva je po niskoj, žbunastoj formi. Njeno lišće ima oblik vlati trave. Poznata je još i po drugim nazivima kao što je: holandska trava, babina svila i primorski karanfil. Armeria je višegodišnja zeljasta biljka.

Ukoliko se odlučite za Armeriu u svom vrtu, imaćete biljku koja je veoma laka za negu. Vrlo lepo će se uklopiti u kamenjare, bordure i ostale kombinacije u vrtu. Posebna je po tome, što može da opstane i u saksiji koju bi trebalo uneti tokom zime.

Cveće Armerie možemo orezati i staviti u vazu, kako bi osvežilo naš enterijer.

Ona je biljka koja se sama veoma lako širi. Posađena odvojeno, stvoriće lepu, loptastu formu, a kasnije će krenuti da se širi kao tepih.

armeria ballerina mix

Kada cveta?

Armeria – primorski karanfilić će cvetati u maju, junu i julu. Posebna lepota leži u tome što su joj cvetovi divnog mirisa. Ona može biti ružičaste, bele ili plavo-ljubičaste boje. Za ponovno izbijanje cvetova i produženje cvetnog perioda, ovoj biljci je potrebno odseći iscvale cvetove.

Kako se sadi Armeria?

Armeria je veoma zahvalna biljka kada govorimo o sastavu zemljišta. Odgovara joj skoro svaka vrsta zemljišta, i nije zahtevna. Napredovaće jednako dobro na siromašnom kao i na bogatom humusnom zemljištu. Armeria će čak uspeti i na zemljištu sa povećanim salinitetom ili koncentracijom bakra. Najviše voli sunčane ili polu-senovite pozicije.

armeria - primorski karanfil u vrtu

Kako se zaliva Armeria?

Armeria je jedna veoma zahvalna biljčica. Nju nema potrebe dodatno zalivati,  jer voda koja se zadržava može izazvati truljenje njenog korena. Zbog toga, najbolje je drenirati zemljište kako bi se sprečilo zadržavanje vode. Dodajte malo peska ili sitnog šljunka, kako bi višak vode lakše oticao.

Kako se razmnožava?

Već smo napisali da će se Armeria sama proširiti vremenom, a ako želite da je proširite i na neko drugo, udaljeno mesto onda to možete uraditi u kasnu jesen ili rano proleće. Prosto podelite busen na više manjih delova i zasadite nove biljke tamo gde bi vam odgovaralo.

Koje vrste postoje?

 

Naša ponuda je bogata varijetetima, pa možete pronaći:
Ballerina red

armeria psudarmeria ballerina red

Alba

armeria maritima alba

Juniperifolia – mini

armeria mini

Maritima

Armeria-Maritima1-360x360

Maritima splendens

splendens

Rubrifolia

maritima rubrifolia

Šarenoslina

sarenolisna