Klematisi – najlepše penjačice –  mogu u velikoj meri obogatiti izgled svake kuće i dvorišta. Klematisi se ističu među svim penjačicama bogatstvom cvetova i boja. Cvetovi mogu biti u različitim nijanskama plave, ljubičaste, ružičaste, bele i crvene boje. Klematisi su najlepše penjačice zato što postoji mnogo različitih vrsta koje se ne razlikuju samo po boji cveta, već i po obliku i veličini cveta, po periodu cvetanja i po visini rasta.

klematis plavi

Klematisima je potreban oslonac za penjanje. Možete ih saditi uz zidove, uz ograde, pergole ili uz stabla koja imate u vašem dvorištu. Što je potpora za biljku gušća, lisne drške klematisa će se više uvijati i on će biti bujniji. Ako imate drvene lestvice, dodajte i malo kanapa ili damila između letvica, da mreža bude gušća. Najvažnije od svega je da izaberete pravu poziciju za ovu biljku i ona će vam uz samo malo nege uzvratiti mnoštvom predivnih i brojnih cvetova.

klematisi - najlepše penjačice - klematis varshava1

Klematisi – najlepše penjačice – sadnja

Prvo i osnovno oko čega moramo voditi računa prilikom sadnje klematisa jeste odabir staništa za ovu biljku. Sadite je na mesto gde će dobijati najmanje 6 sati sunca tokom dana, ali donji deo biljke mora biti zaštićen od direktnog sunca, tj. mora biti u senci. Blagu senku korenu možete napraviti sadnjom nižih biljaka, kamenjem ili malčom. Ako se odlučite za sadnju biljaka, nemojte saditi biljke koje imaju jak koren i koje će ugrožavati koren klematisa.

klematisi - najlepše penjačice - clematis-dr-ruppel1

Zemljište za klematise

Što se tiče zemljišta, klematisi nisu izbirljive biljke, ali ipak će najlepše biti ukoliko ih sadite na tlu koje je bogato humusom, dobro drenirano i dovoljno vlažno. Ukoliko je teren, u koji želite da sadite ovu biljku, glinovit, obavezno dodajte humusa i peska i tako ćete pospešiti kvalitet tla. Prvu godinu nakon sadnje klematis morate zalivati bar jednom nedeljno. Bolje je da biljku dobro zalijete jednom nedeljno, nego da je svaki dan zalivate po malo. To važi i za sve ostale biljke. Tokom leta, ako su visoke temperature,  možete zalivanje obavljati i svaki četvrti ili peti dan. Sami ćete videti kakvo je tlo oko biljke i zalivanje ćete prilagoditi tome.

klematisi - najlepše penjačice - clematis ernest markham

Orezivanje klematisa

Druga stvar koja je direktan krivac da li će biljka bogato cvetati ili neće je OREZIVANJE klematisa. Ako biljku orežete u pogrešno doba godine možete je oštetiti i smanjićete cvetanje tokom te sezone. Svaka vrsta klematisa ima određeno vreme kada se orezuje. Kupovinom klematisa na deklaraciji piše period u kom biljka cveta i kada je potrebno da se oreže. Kod nas je najveći broj klematisa koji cvetaju od maja do septembra meseca. To su hibridi koji imaju veoma krupan cvet. Orezivanje ovih klematisa ćete obaviti krajem februara ili početkom marta meseca, tako što ćete ukloniti slabe izdanke i suve grane, a ostale grane ćete skratiti na visinu od 30-tak cm.

Nakon prvog cvetanja biljku ponovo skratite do prvih jakih pupoljaka i tako ćete obezbediti ponovno cvetanje iste godine. To neće biti “bogato” kao prvo cvetanje, ali će biti zanimljivo da sredinom jeseni klematis ponovo procveta.

klematisi - najlepše penjačice - clematis Rose rouge cardinal

Što se tiče sorti koje rano cvetaju (početkom proleća), njih ćete orezivati nakon cvetanja. To će biti krajem maja ili početkom juna meseca. Ovo su sorte sa sitnim cvetovima. Uklonićete suve i slabe grane, a u slučaju da je biljka imala preterani rast možete skratiti grane na pola (1/2).

Sadnja klematisa u saksijama

Jedno od najčešćih pitanja je da li klematisi mogu da se gaje u saksijama. Odgovor je potvrdan. Ako se odlučite za ovu varijantu sadnje onda izaberite što veću saksiju (minimum 20 l). Saksija mora imati na dnu otvore za odvod vode. Pre sadnje kupite kvalitetnu zemlju koja je bogata hranljivim materijama. Klematis koji je posađen u saksiji prihranjujte bar jednom nedeljno tečnim đubrivom i vodite računa o zalivanju. Klematisi u saksijama zahtevaju češće zalivanje. Svake druge godine presađujte biljku. Idealan period za presađivanje je od februara do kraja marta.

klematisi - najlepše penjačice - klematis beli u saksiji

Razmnožavanje klematisa

Razmnožavanje klematisa možete uraditi reznicama ili položenicama. Ako već imate posađen klematis u vašem vrtu, onda ćete u proleće uz biljku iskopati rupu dubine 15-tak cm i tu ćete “položiti” jedan izbojak. Tlo u koje stavljate izbojak mora biti meka podloga da bi se “nova biljka” što pre ožilila. Dodajte kompost i pesak u tu rupu, sa izbojka uklonite listove i grančice, i zatrpajte ga zemljom. Radovno zalivajte “buduću novu biljku”. Kada se položenica dobro ukoreni i krene sa rastom možete je odvojiti od matične biljke. Taj period varira od jedne do dve godine. Nova biljka će cvetati dve godine nakon odvajanja od matične biljke.

klematis u luku

Bolesti klematisa

Ako je cirkulacija vazduha loša, na mestu gde je posađen vaš klematis, biljku može da zahvati pepelnica. Ukoliko se to desi postoje brojni fungicidi koji će rešiti ovaj problem. Pored pepelnice biljku mogu da napadnu lisne vaši i puževi. Puževi napadaju mlade prolećne izdanke, pa obavezno postavite “barijere” protiv njih ako ih primetite.

klematis

Vrste klematisa

Predstavićemo vam samo neke od mnogobrojnih vrsta ovih predivnih penjačica.

– Klematis “Dr. Ruppel”

clematis-dr-ruppel2

–  Klematis “Rouge Cardinal”

clematis rouge cardinal

–  Klematis “Pernille”

clematis pernille

–  Klematis “Westerplatte”

clematis westerplate

Kompletnu ponudu klematisa pogledajte na našem sajtu u kategoriji klematisi.