Hojhera – koralni zvončić – je zimzelena dekorativna trajnica koja će uneti vedrinu i boju u svaki prostor. Na prvi pogled možda ova biljka ne izgleda dovoljno interesantno da biste se za nju odlučili, tj. da biste joj poklonili mesto u vašem vrtu. Ukoliko malo bolje pogledate ove biljke koje se sade u grupama, videćete da je veoma interesantna za kombinacije i za formiranje ivičnjaka.

heuherela solar eclipse1

Hojhera – koralni zvončić

Postoji mnogo različitih vrsta hojhera – koralnih zvončića, i one se razlikuju po obliku i boji listova i po boji cveta. Uglavnom, ova biljka ima akcenat na lisnoj masi i to je njen pravi ukras. Tokom godine menjaju se nijanse tih boja. Biljka cveta od maja do jula meseca i u tom periodu pojavljuju se izdužene cvetne drške sa sitnim cvetićima koji mogu biti bele, ružičaste i crvene boje. Zbog tih sitnih cvetića ovu biljku zovemo još i “koralni zvončić“. Predstavićemo vam samo neke od mnogobrojnih vrsta hojhera.

Heuhera “Electric Lime” – boja lista je zlatno-žuta

heuhera electric lime

–  Heuchera “Green Spice”

heuchera_green_spice

–  Heuchera “Black Tafeta”– jedna od najtamnijih vrsta, u određenom periodu u godini izgleda kao da je crne boje.

heuhera crna

–  Heuchera “Plum Puding”

heuchera plum puding

–  Heuchera “Tapestry

heuhera kimono

–  Heuchera “Sanguiena Leuchtkafer”

heuhera sa crvenim cvetom

–  Heuchera “Palace Purple”

Heuchera micrantha Palace Purple

–  Heuchera “Solar Eclipse”

heuchera solar eclipse

Sadnja i nega

Hojhere se najčešće sade u grupama i to na rastojanju od 40-tak cm. U zavisnosti od površine koju imate iskombinujte nekoliko različih vrsta ovih biljaka. Ne bira zemljište, ali će ipak najlepša biti na tlu koje je bogato humusom, blago kiselo i dobro drenirano. Za vreme suše zalivanje je obavezno. Ovo je pre svega biljka senke, ali se može saditi i na suncu, s tim da će listovi u tom slučaju biti svetliji. Biljku prihranjujte dodavanjem komposta u rano proleće da biste pospešili rast mladih listova. Nakon cvetanja cvetne drške uklonite.

Možete je saditi i u žardinjerama i u ukrasnim posudama u kombinaciji sa drugim biljkama.

heuchera solar elipse

Hojhera – koralni zvončić – se razmnožava deljenjem korena, a može i semenom.

heuhera palace purple1

Zaštita tokom zime

Hojhera dobro podnosi niske temperature, ali u slučaju kada su zime jake može se desiti da lišće izmrzne. To neće biti trajan problem, jer već u proleće ponovo će se pojaviti mladi listići. Da biste sprečili smrzavanje biljke, pokrijte je grančicama četinara.