Zimzelena magnolija ili magnolija grandiflora je spororastuća zimzelena biljka. Njeni listovi su krupni, kožasti i veoma sjajni. Naličje listova je smeđe boje. Cveta tokom leta (od juna do septembra) krupnim cvetovima bele boje. Cvetovi mogu biti prečnika 12-30 cm. Od toga i dolazi sam naziv biljke “Grandiflora“, što znači veliki i krupni cvet. Zimzelena magnolija ima plodove koji predstavljaju izduženu skupinu u obliku šišarke. Jako crvene semenke su smeštene u tim plodovima i sazrevaju od kraja septembra do kraja novembra. Biljka može dostići visinu i preko 20 m. Krošnja je široka i piramidalna.

Pored ove vrste imamo u prodaji i magnoliju grandifloru “Little Gem” koja je nižeg rasta. Ova vrsta dostiže visinu 2,5-3 m i cvetaće svake godine. Listovi su sa gornje strane tamno zelene boje, a donji deo lista je izrazito braon boje.

magnolija grandiflora

Zimzelena magnolija – zaštita preko zime

Zimzelena magnolija vodi poreklo sa jugoistoka Amerike, samim tim naše podneblje (uslovi kontinentalne klime) nisu idealni za ovu biljku. Bez obzira na to, ona se prilagođova i našim uslovima. Dok je biljka mlada morate je zaštititi od hladnih zimskih dana. Kada odrveni njena otpornost je mnogo bolja na niske temperature. Najčešće pitanje je kako zaštititi magnoliju. To ćete uraditi agril folijom, tako što ćete komplet prekriti sadnicu ili ćete umesto agril folije uzeti jutani džak, napuniti ga slamom ili suvim lišćem i prekriti biljku. Ako bude snega, obavezno ga skidajte sa prekrivene sadnice da se biljka ne slomi pod teretom. Kada ne preti više opasnost od jutarnjih mrazeva, skinite zaštitu sa biljke.

Ako je zimzelena magnolija u kontejneru onda je preko zime unesite u zatvoren prostor (šupa, garaža), gde temperatura ne ide u minus, ali i ne prelazi 5 stepeni.

Zimzelena magnolija

Sadnja i nega magnolije “Grandiflore”

Odgovara joj umereno vlažno i blago kiselo zemljište, ne podnosi krečnjak. Zimzelena magnolija se sadi na osunčanim mestima, ne u senci. Jaki vetrovi mogu da oštete biljku dok je mlada, pa bi bilo idealno da je zaštićena od udara tih vetrova. Potrebno je redovno zalivanje biljke, naročito preko leta. To radite ujutro ili uveče, ni slučajno ne zalivajte biljku dok su temperature visoke. Najčešće se sadi pojedinačno na travnjaku ili pored ulaza.

magnolia-grandiflora-litlle gem4

Legenda o magnoliji

Magnolija označava otmenost i dostojanstvo. Zimzelena magnolija ima cvet bele boje, a to je simbol nevinosti. Postoji verovanje da ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvetala, to je znak da ste zbog nečega uznemireni ili nestrpljivi. Priča se kako magnolije devojkama poklanjaju samo neverni mladići (naravno, to je samo priča).

zimzelena magnolija drvo

U filozofiji feng shuija bela magnolija svojim mirisnim cvetovima simbolizuje čistoću, ženstvenost i lepotu. Ako je posadite ispred kuće ona privlači energiju zadovoljstva i spokoja, a ako je sadite iza kuće simboliše akumulaciju bogatstva.

2 thoughts on “Zimzelena magnolija – grandiflora

  1. Stojic Viktorija kaže:

    Koja je cena magnolije, i patuljaste i obicne?

    1. Poštovani, u linkovima koji su u tekstu imate cene proizvoda. Trenutna cena je 1400 din.za grandifloru, a za magnoliju “Little Gem” je 4500 din.
      U kategoriji – proizvodi – možete videti kompletnu ponudu biljaka, sa opisom istih i cenama. Pozdrav

Komentari su zatvoreni