Fotinija lat. photinia je vrsta zimzelenog grma koji može ulepšati svaki vrt. Poznato je oko čak šezdeset vrsta ove biljke i zbog njene otpornosti i lepote izuzetno je popularna kod ljubitelja zelenila. Posebna je baš po tome što je možete saditi u grupi ili pojedinačno, a njena lepota neće ostati nezapažena ni u jednom, niti u drugom slučaju. Slična je lovor višnji po obliku i boji listova, ali njena prednost u odnosu na lovor višnju su mladi listovi koji su uvek crvene boje. Zbog toga, kada gledate biljku iz daljine, izgleda kao da je prepuna cvetova. Pored ove vrste, imamo i fotiniju kod koje su mladi listove roze boje.

fotinija5

Fotinija – uslovi za rast

Za lep i zdrav rast i razvoj fotinije potrebno je plodno, vlažno i dobro drenirano zemljište, pogoduje joj i kiselo zemljište. Najbolje će uspevati na sunčanim ili delimično senovitim delovima vrta. U senovitom delu listovi neće imati izraženu crvenu boju, biće bleđi. Dok je biljka mlada, potrebno ju je zaštiti od otvorenog prostora gde se mogu stvoriti hladni vetrovi i jači mraz.

fotinija6

Nega fotinije

Kako bi vaša fotinija rasla na najbolji mogući način, potrebno je da sledite neke osnovne smernice oko njenog održavanja.

 • Fotinije ne zahtevaju invazivno orezivanje, ali sa vremena na vreme slobodno je malo orežite i oblikujte. Orezivanje se vrši tokom proleća i leta, u cilju da ona zadrži željeni oblik. Nakon avgusta izbegavajte orezivanje, jer ćete je na taj način ostaviti ranjivom za nadolazeći zimski period kada je potrebno da biljka bude jaka zbog eventualnih jačih hladnoća i mrazeva.
 • Najbolje da se fotinija sadi u grupama, uz ograde, kako bi tokom jačih vetrova i hladnoće ona u grupi bila zaštićena.
 • U rano proleće, može se dogoditi da ona odbaci dosta listova ali to nije razlog za brigu – na ovaj način ona odbacuje oštećene delove i odmah nakon toga, kreće sa rastom novih, mladih izdanaka. Tokom proleća boja mladih listova je i najlepša.
 • Fotinija je inače veoma otporna vrsta biljke i retko kada je pogode bolesti.
  photinia pink marble2

Vrste fotinije

Kao što smo već napisali, ova biljka ima preko šezdeset vrsta, a one koje su najpopularnije su:

Fotinija (Photinia) Red select – Listovi su joj poput lovor višnje, samo što su lepši, jer menjaju boju. Mladi izdanci su uvek crvene boje.

photinia red select

Photinia fraseri little red robin je zimzeleni grm koji je ukras tokom cele godine. Mladi listovi su uvek crvene boje. Dostiže visinu do 70-100 cm. Možete ga orezivati i oblikovati. Izuzetno lepa biljka za niže žive ograde.

fotinija-photinia-fraseri-little-red-robin

Photinia fraseri pink marble – ukras ovog zimzelenog grma je njegov list koji menja boju tokom godine. Rubovi lista su bele ili roze boje, što zavisi od godišnjeg doba. Mladi izdanci su uvek jake ružičaste boje. Biljka može dostići visinu i širinu do 3 m.

fotinija-fraseri-pink-marble

Photinia “Pink Crispy” – fotinija na štapu – ovo je biljka koja će ulepšati ulaze u zgrade, balkone i terase. Orezivanjem sami određujete prečnik krošnje.

fotinija-photinija-pink-crispy

Za koju god vrstu biljke da se odlučite, sa fotinijom ne možete pogrešiti, i ona će vam vremenom pokazati svoju zahvalnost.

2 thoughts on “Fotinija (Photinia) – zimzelena lepotica

 1. Karolina kaže:

  Interesuje me fotinija za sadnju uz ogradu ,ne na štapu.Kako bih mogla da narucim ,kad je najbolje vreme za sadnju?Koliko kosta?

  1. To su kontejnerske sadnice i mogu da se sade cele godine. Poručivanje je putem sajta ili telefonom. Sve informacije pišu pored proizvoda.
   Srdačan pozdrav

Komentari su zatvoreni