Dianthus trajnica, u našem narodu je poznata i pod imenom karanfilić. Ove trajnice zaista i spadaju u porodicu karanfila i karakteriše ih intezivan i prijatan miris cvetova. Cvet dianthusa može biti u raznim varijetetima, te može biti jednobojan, dvobojan, višebojan, tačkast ili šaren. Ova trajnica je manje forme, i može da naraste do 40-tak cm u visinu. Boje dianthusa su najčešće varijacije roze, boje mesa, crvene i bele. Izvorne vrste dianthusa su bile veoma kratkog roka cvetanja, ali stvaranje novih, hibridnih vrsta, išlo je ka produženju perioda cvetanja karanfilića. U zavisnosti od vrste, obično cvetaju od maja pa čak do oktobra.

dianthus svetlo roze1

Kako saditi dianthus – karanfilić?

Karanfiliće bi trebalo saditi na sunčanim i delimično senovitim delovima vrta, jer je njima za normalan rast potrebno oko 6h sunčeve svetlosti. Ove biljke zahtevaju plodno, alkalno i dobro dreniranom zemljište. Biljka ne voli previše vlage, u slučaju preterivanja sa zalivanjem dolazi do truljenja korena sadnice.

Prilikom sadnje, uverite se da su prolećni jutarnji mrazevi prošli, te potom posadite dianthus. Ovo su kontejnerske sadnice i mogu da se sade tokom cele godine, sem kada je temperatura u minusu. Ako želite da napravite cvetnu borduru od karanfilića, onda ih sadite na rastojanju od 25-30 cm. Ova biljka je pogodna i za sadnju u ukrasnim posudama ili žardinjerama.

dianthus karanfil

Kako brinuti o karanfiliću?

Karanfilić zahteva vazduh oko sebe, te postavljanje malča ispod biljke neće biti dobro rešenje. Biljka se širi veoma brzo i svake godine će vas obradovati mnoštvom novih cvetova. Nakon cvetanja orežite biljku na pola.

Karanfilić možete razmnožiti tako što ćete naraslu biljku podeliti, odrezati i zasaditi ili prosto poleći nekoliko grančica po zemlji iz koje će krenuti da tera korenčić (ovako se biljka i sama širi).

dianthusi - karanfili

Vrste karanfilića?

Postoji mnogo vrsta ove biljke, ali ono što je važno, u zavisnosti od klimatskih uslova, zavisi i koja vrsta će najbolje uspeti u vašem vrtu. Mi izdvajamo neke vrste karanfilića za koje smo sigurni da mogu opstati i svojim postojanjem ulepšati vrt:

Dianthus deltoides roze

dianthus deltoides pink

 

Dianthus deltoides Albus

deltoides albus

Dianthus Flashing night
flashing light

Dianthus roze

dianthus roze

Dianthus svetlo roze

dianthussvetloroze