Dianthus trajnica, u našem narodu je poznata i pod imenom karanfilić. Ove trajnice zaista i spadaju u porodicu karanfila i karakteriše ih intezivan i prijatan miris cvetova. Cvet dianthusa može biti u raznim varijetetima, te može biti jednobojan, dvobojan, višebojan, tačkast ili šaren. Ova trajnica je manje forme, i može da naraste do 40-tak cm u visinu. Boje dianthusa su najčešće varijacije roze, boje mesa, crvene i bele. Izvorne vrste dianthusa su bile veoma kratkog roka cvetanja, ali stvaranje novih, hibridnih vrsta, išlo je ka produženju perioda cvetanja karanfilića. U zavisnosti od vrste, obično cvetaju od maja pa čak do oktobra.

dianthus svetlo roze1

Kako saditi dianthus – karanfilić?

Karanfiliće bi trebalo saditi na sunčanim i delimično senovitim delovima vrta, jer je njima za normalan rast potrebno oko 6h sunčeve svetlosti. Ove biljke zahtevaju plodno, alkalno i dobro dreniranom zemljište. Biljka ne voli previše vlage, u slučaju preterivanja sa zalivanjem dolazi do truljenja korena sadnice.

Prilikom sadnje, uverite se da su prolećni jutarnji mrazevi prošli, te potom posadite dianthus. Ovo su kontejnerske sadnice i mogu da se sade tokom cele godine, sem kada je temperatura u minusu. Ako želite da napravite cvetnu borduru od karanfilića, onda ih sadite na rastojanju od 25-30 cm. Ova biljka je pogodna i za sadnju u ukrasnim posudama ili žardinjerama.

dianthus karanfil

Kako brinuti o karanfiliću?

Karanfilić zahteva vazduh oko sebe, te postavljanje malča ispod biljke neće biti dobro rešenje. Biljka se širi veoma brzo i svake godine će vas obradovati mnoštvom novih cvetova. Nakon cvetanja orežite biljku na pola.

Karanfilić možete razmnožiti tako što ćete naraslu biljku podeliti, odrezati i zasaditi ili prosto poleći nekoliko grančica po zemlji iz koje će krenuti da tera korenčić (ovako se biljka i sama širi).

dianthusi - karanfili

Vrste karanfilića?

Postoji mnogo vrsta ove biljke, ali ono što je važno, u zavisnosti od klimatskih uslova, zavisi i koja vrsta će najbolje uspeti u vašem vrtu. Mi izdvajamo neke vrste karanfilića za koje smo sigurni da mogu opstati i svojim postojanjem ulepšati vrt:

Dianthus deltoides roze

dianthus deltoides pink

 

Dianthus deltoides Albus

dianthus deltoides albus

Dianthus Flashing night
dianthus flashing light

Dianthus roze

dianthus roze

Dianthus svetlo roze

dianthus svetlo roze

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.