Koji su to najlepši ukrasni grmovi koje vidimo svakodnevno? Neke vrste možete videti često, neke vrste možda malo ređe, ali grmovi su nezaobilazne biljke u uređenju javnih površina, parkova, pa i privatnih vrtova.

najlepši-ukrasni-grmovi1

Prešli smo polovinu kalendarske godine i jesen nam polako kuca na vrata. Kao što znate, jesen je idealno godišnje doba za sadnju biljaka, za presađivanje i promenu rasporeda biljnih vrsta u vašem vrtu. U to doba godine uslovi su optimalni za dobro ukorenjivanje biljaka. Kako to pravilo važi za sve biljne vrste,  tako važi i za sadnju ukrasnih grmova.

najlepši-ukrasni-grmovi2

Šta su ukrasni grmovi?

Grmovi, odnosno šiblje, su drvenaste biljke koje, uglavnom, nemaju centralno stablo. Delimo ih na zimzelene i listopadne. Mogu se naći u različitim veličinama, oblicima i bojama. Od nekih vrsta možemo formirati atraktivnu živu ogradu, a neke možemo kombinovati sa drugim biljnim vrstama (četinarima, nižim perenama).

najlepši-ukrasni-grmovi3

Najlepši ukrasni grmovi – kako ih izabrati za vrt?

Šta ćete prvo uraditi kada odlučite da obogatite vaš vrt ukrasnim šibljem?

Kao prvo, dobro se informišite o vrsti koju želite kupiti, jer ne mogu sve vrste podneti hladne kontinentalne zime. Tako, na primer, u ponudi ćete naći oleandere,

najlepši-ukrasni-grmovi4

               tropske hibiskuse,

najlepši-ukrasni-grmovi5

bugenvilije…

najlepši-ukrasni-grmovi6

To su vrste kojima odgovara mediteranska klima (ne podnose mrazeve i duge i hladne zime). Odabir ukrasnog grma prilagodite klimatskim uslovima u kojima živite. Vrt će najlepše izgledati ukoliko se u njemu nalaze sadnice koje su u skladu sa okolinom.

Druga stvar o kojoj bi trebalo da vodite računa jeste visina i širina grma koju on dostiže. Ako nemate dovoljno prostora, tj. ako je vaš vrt manje površine, brzorastući grm će predstavljati veliki problem, a ne lepotu. On će se širiti i gušiće ostale biljke. U tom slučaju, odaberite grmove koji su niži i koji se slabije šire.

najlepši-ukrasni-grmovi7

Ukrasni grm dobro iskombinujte sa ostatkom biljnog sveta. Ako su u pitanju visoki grmovi, grmovi visine preko 2,5 m, njih ćete saditi u pozadini ostalim biljkama.

najlepši-ukrasni-grmovi8

Takođe, od njih možete formirati živu ogradu pravih linija, a ispred možete saditi druge biljke. Bitno je da ostavite prostor za širenje biljci koju ta biljka zahteva. Iako vam se na početku čini (kada sadite biljke), da su one isuviše retko zasađene, ne brinite, za nekoliko godina one će se raširiti i napraviće lepu celinu. Ako ih isuviše gusto zasadite, za kratko vreme moraćete vaditi biljke i saditi ih na neko drugo mesto (to nije rešenje).

najlepši-ukrasni-grmovi9

Ukrasni grmovi koji brzo rastu i koji cvetaju

Postoji mnogo vrsta brzorastućih grmova koji cvetaju. Navešću vam neke vrste koje su kod nas najzastupljenije.

Listopadni visoki grmovi

FORZICIJA – listopadni grm koji nam najavljuje proleće svojim žutim cvetićima. Raste i do 3,5 m i od njega možete formirati lepu živu ogradu, ali ga možete saditi i pojedinačno. Grm orezujte posle cvetanja.

najlepši-ukrasni-grmovi10

VAJGELA – listopadni grm koji cveta trubastim roze cvetovima tokom proleća. Raste u visinu i do 2,5 m.

najlepši-ukrasni-grmovi11

Vajgela – najlepši ukrasni grmovi

BELA SPIREA – grm koji cveta u aprilu i maju mesecu. Dostiže visinu do 2,5 m. U narodu je biljka poznata pod nazivom “Bela krunica”.

najlepši-ukrasni-grmovi12

HIBISKUS – listopadni grm koji cveta tokom letnjih meseci. Cvetovi mogu biti u beloj, plavoj, roze, roze-crvenoj boji.

hibiskus beli

– DEUCIJA – listopadni grm visine do 2,5 m. Cveta belim cvetovima u aprilu i maju mesecu. Ovaj grm obožavaju pčele. Ukoliko želite da ove životinje budu gosti u vašem vrtu, pronađite mesto za ovaj grm.

Deucia-360x360

JAPANSKA DUNJA (CIDONIJA) – listopadni grm visine do 2 m, cveta narandžasto-crvenim cvetovima rano u proleće.

cidonija jap dunja

Kao što vidite, gore navedene vrste imaju veoma slične karakteristike. Ovo su listopadni grmovi visine preko 2 m. Svaka vrsta cveta u određeno vreme. Sve ove vrste možete orezivati posle cvetanja i to za 1/3 grane. Ukoliko biljke sadite u grupi i od njih formirate živu ogradu, onda bi rastojanje za sadnju trebalo da bude 1 m.

cvetne zive ograde

Ove grmove možete orezivati i više puta godišnje, ali u tom slučaju naredne godine grm će slabije cvetati, jer ćete orezati formirane pupoljke na granama.

Zimzeleni grmovi

MAHONIJA – grm visine i do 2 m. Ukras ovog grma je žuti cvet koji se pojavljuje u aprilu mesecu i plave bobice koje se formiraju u septembru mesecu i ostaju na biljci tokom cele zime.

mahonia

PIRACANTHA – visoki grm čiji su ukras bobice u narandžastoj ili crvenoj boji koje ostaju na granama od septembra meseca, pa sve do proleća. Visina grma je do 3 m.

PyracanthaRedColumn1360661582511a0c4eaaf04

BERBERIS JULIJANA – grm koji cveta od maja do jula meseca sitnim žutim cvetovima. Dostiže visinu 2-3 m.

Berberis_julianae_B

LOVOR VIŠNJA – biljka koja ima prelepe sjajne i kožaste listove. Dostiže visinu do 2,5 m i ide u širinu do 2 m. Idealan za lepu i elegantnu živu ogradu.

lovor visnja

FOTINIJA – ona podseća na lovor višnju, samo što mladi izdanci ove biljke su uvek crvene boje.

fotinia-red-robin_ES_500_0002995

Fotinija – najlepši ukrasni grmovi

ILEX BOŽIKOVINA – najlepši ukras ove biljke je njen dekorativni belo-zeleni list i crvene bobice koje se pojavljuju na biljci pre Božića. Visina grma dostiže visinu i 3 m, ali je ovo vrsta koja sporije raste.

ilex aguifolium

AUKUBA – biljka koja raste do 2 m. Najlepša će biti ukoliko je sadite u polusenku ili senku. Od sunca dobija opekotine po listu.

aucuba

Zajedničko za gore navedene vrste je što su zimzelene biljke i dostižu visinu preko 2 m. Od bilo koje zimzelene vrste možete formirati živu ogradu, ali ih možete saditi i pojedinačno. One će biti ukras tokom cele godine, a naročito tokom zimskih meseci, kada ogole grane listopadnih biljaka.

Ukrasni grmovi visine do 1,5 m

CARIOPTERIS PLAVI – grm sa plavim cvetovima koji se nalaze na vrhu grane. Medonosna biljka koju pčele obožavaju. Biljku orežite na jesen posle cvetanja.

cariopteris

POTENTILA FRUTICOSA – cveta žutim cvetovima od maja do septembra meseca. Orežite biljku za 1/3 grane posle cvetanja.

zuta potentila

SPIREA LJUBIČASTA –  cveta tokom letnjih meseci. Orezuje se kao i potentila posle cvetanja za 1/3 grane.

COTONASTER – cvetovi ovog grma su sitni i beli, ali ukras ove biljke nije njen cvet već crvene bobice koje sazrevaju u septembru i ostaju na biljci tokom zime.

CRVENI BERBERIS – izuzetnu vrednost ovoj biljci daje njena crvena boja lista. Iz tog razloga ovo je grm koji je idealan za kombinaciju sa drugim grmovima, pa i sa četinarima.

crveni berberis

Od ovih listopadnih grmova možete formirati niže živice, možete ih kombinovati, jednu vrstu sa drugom, a možete ih saditi i pojedinačno u kamenjare ili male vrtove. Ako ih sadite u grupi, sadite ih na rastojanju od 60 cm.

EVONIMUS ALATUS – grm koji menja boju lista, pa u jesen postaje crvene boje, što ga čini posebnim u ovom periodu.

evonimus alatus

 

Verovatno ste i sami došli do zaključka da su neke vrste šiblja zanimljive zbog lišća, koje može biti raznih boja i kombinacija, neke vrste su interesantne zbog cveta, a neke zbog bobica koje ukrašavaju biljku. Svaka vrsta je lepa na sebi svojstven način. Cena ovih grmova nije visoka i možete ih nabaviti u večini rasadnika. Ovo je vrsta biljaka koja je zahvalna za negu i njihovo primanje je skoro 100%.

Odaberite vrstu koja će se uklopiti u vaše okruženje i koja će upotpuniti vaš vrt!

1 thoughts on “Najlepši ukrasni grmovi za dvorišta

Komentari su zatvoreni