Japanski javori se mogu videti u mnogim vrtovima. Retke su vrste drveća koje mogu kroz celu godinu pružati takav vizuelni užitak kao japanski javor.

crveni javor

Postoje različite vrste ovog drveća, ali uopšteno pojam japanski javor se odnosi na ACER JAPONICUM i ACER PALMATUM. Japanci su, koristeći prirodnu raznolikost i genetsku varijabilnost, stvorili mnoge kultivare i dali su im poetična imena koja je skoro nemoguće prevesti.

Opis

U prirodi japanski javori rastu i do 7 metara,

Acer_palmatum_Atropurpureum_-_Westonbirt_Ar

dok baštenske i saksijske sorte najčešće su visine od 60 cm do 3 m. Veoma su cenjeni zbog svojih mladih izdanaka prodorne svetlo zelene boje u proleće, jakog zelenila leti, crvenih i zlatnih nijansi u jesen i zanimljivog spleta grana tokom zime. Kao što i sami vidite, zanimljivi su tokom cele godine. Boja lista i sam njihov izgled su ukras ove biljke. Listovi mogu biti rascepani, sitni, krupni, trakasti, naborani, a zavisno od vrste javljaju se u zlatnoj, zelenoj, belo-zelenoj i crvenoj boji. Crveni javori su najinteresantniji u hortikulturi, jer su odličan kontrast zelenoj boji koja preovladava u vrtovima.

crveni javor u vrtu

Japanski javor najčešće ima oblik kišobrana ili pečurke, i bez orezivanja njegova krošnja je kompaktna i lepa.

acer-palmatum-atropurpureum-disectum_2

Pogledajte kako javor izgleda kao grm  pored staze, ovo je Acer palmatum dissectum,

acer_palmatum_dissectum_atropurpureum1

formiran kao BONSAI STABALCE,

acer bonsai1

kao nisko drvo od 2 – 3 m visine,

crveni javor

i kao visoko stablo.

Acer-Palmatum-360x280

Nega japanskih javora

Najbolje će uspevati pri dobro dreniranom i blago kiselom tlu. Traže ujednačeno zalivanje, najbolje bi bilo kap po kap, mada tu vrstu zalivanja retko ko koristi. Iako ne zalivate redovno biljku ona se neće osušiti, ali neće biti bujna kao što bi bila u suprotnoj situaciji. Zato, kantu u ruke, i neka vam to ne predstavlja problem, ako želite da imate lepu biljku. Na ovoj fotografiji možete videti Acer palmatum “Atropurpureum”.

crveni javori

Prihrana javora nije obavezna, ali uradite to bar jednom godišnje i to u vreme listanja. Ako je drvo u saksiji onda je prihrana obavezna.

Japanski javori su otporni na veoma niske temperature, pa ih možete gajiti u uslovima kontinentalne klime bez ikakvih problema. Odgovara im sunčani do polusenoviti položaj. Idealno mesto za njihovu sadnju je svetlo mesto zaštićeno od jakog i direktnog sunca i od jakih vetrova. Međutim, ako je biljka u senci listovi neće imati jarku boju koju bi imali da su na mestu sa više svetlosti.

acer palmatum

Japanski javor trpi orezivanje, mada nije potrebno ukoliko ga gajite u bašti. Sredinom aprila meseca uklonite oštećene grane od mraza.

Japanski javor u saksiji

Zadnjih godina prisutan je trend sve većeg uzgoja ovih biljaka u saksijama. Naročito su interesantni u luksuzno sređenim domovima i na terasama visokih zgrada u kombinaciji sa bambusima (koji su takođe u saksijama).

CRVENI JAVOR U SAKSIJI

Mnogi kultivari imaju plitko korenje pa su idealni za sadnju u posudama. Izaberite posudu većih dimenzija. Ako tokom zimskih meseci biljka ostaje napolju, saksija mora biti otporna na mraz (termoplastična saksija).

Japanski javor u saksiji zahteva redovno zalivanje i redovnu prihranu. Nikako ne smete dozvoliti da se zemlja isuši, ali trebalo bi da izbegavate i suvišnu vlagu. Posle kiše ispraznite vodu iz podmetača (inače, to se radi i kod večine drugih biljaka). Ako su temperature tokom zime u plusu, i tada zalivajte biljku.

javor u saksiji

Japanski javor orezujte od maja do septembra meseca, ako za to ima potrebe. Presađujte ga svake godine. Prednost ovakvog gajenja je što možemo uticati na vremenske prilike i “neprilike”, tako što ćemo tokom leta javor premestiti na mesto koje je zaklonjeno od jakog sunca ili od jakog vetra. Kada je drvo u bašti ne možemo ga premeštati tokom godine.

Mesto u vrtu za japanski javor

Japanski javori su idealni za sadnju u malim vrtovima.

Acer_Palmatum_Atropurpureum

Njihova lepota ne može proći nezapaženo bilo gde da ih posadite. Kombinacije sa žbunjem, nižim četinarima, patuljastim drvenastim biljkama su savršene. Da bi se postigao željeni efekat, najčešće se javori sade kao pojedinačne biljke na glavnim mestima u vrtu, ili na mestima gde značajno povečavaju vizuelni kvalitet prostora.

acerpalmatumorangedream_3

To su ulazi, staze, terase, padine, kamenjari, a pored vodenih površina su nezamenljivi.

acer palmatum

Ako je u pitanju veći prostor, sadite ih u grupama po tri ili četiri biljke, da bi vizuelni efekat bio bolji.

crveni javori

Razmnožavanje japanskih javora

Kao i sve druge biljke, pa tako i javore možete razmnožiti pomoću reznica, ali i iz semena. Međutim, kada razmnožavate biljku iz semena ona najčešće neće ličiti na matičnu biljku (neće biti ista). Zato je najbolje da kupujete kalemljene vrste u rasadnicima ako želite da imate lep primerak u svom vrtu.

acer palmatum dissectum

Saveti

Ako želite da vaš javor bude bujan, da mu list bude zdrav, lepe boje (bilo da je to zelena, narandžasta ili crvena) onda:

– izbegavajte sadnju na toplim i suvim mestima, jer u tom slučaju može doći do pojave fleka, kovrdžanja i gubljenja listova.

– U njegovom podnožju sadite niske perene sporijeg rasta, jer će one štititi plitko korenje od zagrevanja (tokom letnjih meseci).

– Izbegavajte zalivanje i kvašenje tokom vrelih dana, naročito nemojte prskati biljku po listovima, jer i to može prouzrokovati fleke na listu.

crveni javor

Šta još reći za ovo zanimljivo drveće? Neću vam nabrajati vrste koje postoje, jer ih je zaista mnogo, i sigurno bi izostavila neku, a to ne bi bilo u redu. Svako od vas zna da li mu je potreban primerak koji raste do 1 m, do 3 m ili do 7 m. Znate koju boju želite, da li je to crvena, zelena ili vam je potreban javor koji se menja tokom godine. Na osnovu toga šta zapravo želite i šta vam je potrebno vi ćete odabrati vrstu koja će za vaš vrt biti idealna. Meni su omiljeni javori koji imaju crvenu boju lista (to možete videti po priikazanim fotografijama), ali to ne znači da se vama neće dopasti druge vrste javora.

javor crveni

Izaberite jednu vrstu i podarite joj mesto u vašem vrtu, sigurno se nećete pokajati.