Berberisi spadaju u ukrasno šiblje jarkih boja. Oni čine grupu od 500 vrsta različitih biljaka. To su listopadni ili zimzeleni ukrasni grmovi koji mogu biti visine od 30 cm, pa do 5 metara. Kao što i sami vidite, mnogo ih je, pa ćemo vam predstaviti one vrste koje su najinteresantnije za naše podneblje.

berberisi - Crveni berberis - Admiration

NISKI BERBERISI

BERBERIS “ADMIRATION”–  nizak listopadni žbun visine do 40 cm.

Berberys-Thunberga--Admiration-berberisi

Dekorativan je zbog svog sitnog crvenog lista koji je po rubu žute boje. Sadi se u grupi, na rastojanju od 40-50 cm, jer će tada izgledati efektnije. Idealna kombinacija je sa berberisom “Tiny Gold”.

berberisi admiration i tiny gold

–  BERBERIS “TINY GOLD”– ima iste karakteristike kao Berberis”Admiration” samo mu je boja lista zlatno-žuta.

zlatni berberisi

–  BERBERIS “ATROPURPUREA NANA” – nizak grm, visine 40-50 cm, kompaktne i kuglaste forme.

Berberisi-Atropurpurea-Nana-700x525

Poseduje bronzano-crvenu boju listića. Lepo se kombinuje sa srebrnom santolinom, lavandom, evonimusima, lonicerom…

–  BERBERIS “MARIA” – ovo je listopadni grm uspravnog rasta.

Berberisi-thunbergii-Golden-Rocket

Sam naziv mu kaže “Zlatna raketa”. Dostiže visinu 70-90 cm. Odličan je za kontraste sa crvenolisnim žbunovima, ali i sa biljkama koje su zelene boje. Sadite ga u pozadini nižim biljkama.

Pored zlatnog postoje i sledeće vrste uspravnog rasta:

BERBERIS “ORANGE ROCKET”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

–  BERBERIS “ERECTA” – zelena raketa

berberis-erecta

–  BERBERIS “RED ROCKET” – CRVENA RAKETA

berberis red rocket

Od bilo koje vrste koju smo naveli, možete formirati nisku živu ogradu, odnosno možete praviti lepe bordure uz stazice.

Visoki berberisi

–  BERBERIS “RED CHIEF” – žbun koji je tamno crvene boje. Izuzetno brzo raste. Dostiže visinu od 1,5 m.

berberis red chief

Cvetovi se pojavljuju u proleće. Oni su veoma sitni i žute su boje. Kasnije, u septembru mesecu, grm dobija crvene bobičaste plodove koji ostaju na biljci tokom cele zime. U jesen, pre opadanja lišća, boja lista postaje jarko crvena. Idealna biljka za formiranje živih ograda srednje visine. Biljke sadite na rastojanju od 60 cm.

BERBERIS THUNBERGII ATROPURPUREA – listopadni grm koji ima slične karakteristike kao i prethodna vrsta, samo što mu je list svetlije boje.

berberis thunb atropurpurea1

Cveta u aprilu i maju mesecu sitnim belo-žutim cvetovima. Spada u red najomiljenijih žbunova za sadnju u parkovima i vrtovima. Odlično se kombinuje sa cvetnim šibljem iste visine (do 1,5 m) kao što su Cariopteris plavi,

cariopteris

Potentila fruticosa

potentila fruticosa

i Spirea ljubičasta.

Spirea_Anthony_Waterer

 

Zbog crvenih bobičastih plodova koje berberisi imaju, ptice ih rado posećuju, pa samim tim unose određenu dozu života u vrt. Ptice neće praviti gnezda na biljkama, zato što im to trnje ne dozvoljava.

–  BERBERIS JULIJANA – ovo je zimzeleni žbun visine 2-3 m.

Berberis_julianae_B

Dosta se razlikuje u odnosu na prethodne biljke. Listovi su mu elipsoidni, kožasti, tamno zeleni i imaju bodljikave ivice. U jesen grm dobija žuto-crvenu boju. Cveta u proleće žutim cvetovima koji su skupljeni u cvastima. Ovaj berberis sadite u senci. Biljka je pogodna za sadnju u grupacijama, za formiranje živih ograda, ali je možete saditi i pojedinačno.

Sadnja berberisa

Kada pravimo plan za neki vrt, gotovo je nemoguće da ne stavimo u njega bar jednu vrstu berberisa. To su biljke koje se dobro kombinuju sa ostalim vrstama, kako sa četinarima,

Berberis thunbergii 'Crimson2

tako i sa cvetnim grmovima, pa čak i sa perenama.

berberisi mix

Prvenstveno ih sadimo zbog boje lista koja može da bude žuta, zlatna, zelena ili crvena. List, najčešće, menja intenzitet boje od proleća, pa sve do kasne jeseni. Tada, kod crvenih berberisa, list dobija jarko crvenu boju , pa u jesen predstavlja pravu atrakciju u vrtu. Posle takvog prikaza sa biljke opada lišće, i tokom zime ostaju na njoj crvene bobice.

berberis golden rocket

Većini berberisa odgovara sunčani položaj, jer tada intenzivna boja lista berberisa dolazi do izražaja. Naravno, možete ih saditi i u hladu, ali list neće biti isti kao kada biljku sadite na osunčanom mestu. Samo nekim berberisima sa zlatnim nijansama odgovara senoviti položaj.

Berberisi vole blago kiselo zemljište bogato organskim materijama, ali uglavnom uspevaju na svakoj vrsti tla.  Jedino što im ne odgovara jeste previše vlage. Znači, tlo mora biti dobro drenirano. Tokom letnjih meseci potrebno je zalivanje dok su biljke mlade. Otporni su na gradska zagađenja i na niske temperature. Veoma prilagodljive i zahvalne biljke.

Sadnja berberisa u saksijama

Ako imate ukrasne posude koje bi trebalo popuniti sa biljkama, evo vrste koja može biti idealna za to.

berberisi mix saksija

Birajte niže vrste berberisa i sadite ih u podnožju glavnoj biljci. Znači, ako u ukrasnoj posudi imate visoki četinar (najčestće su to tuje), oko njega sadite berberise. Ako je posuda manjeg prečnika, onda berberis može biti centralna biljka, a oko njega sadite niske perene koje će prekriti zemlju u posudi. Ili, imate treću varijantu koja je prikazana na slici. Priznaćete da izgleda zanimljivo i neobično, na maloj površini idealan sklop tri boje.

Orezivanje berberis

Dobro podnose orezivanje, pa ih 6-7 godina nakon sadnje možete podmladiti. To ćete učiniti tako što ćete ukloniti stare grane sa biljke. Veoma jednostavno i efektno. Tokom godine možete ih orezivati bez ikakvih problema, zato je ova vrsta biljaka zahvalna za formiranje živih ograda.

crveni berberis

Jeste da biljka ima trnje, ali stavite rukavice, zaštitite ruke i krenite na posao. To se radi samo nekoliko puta godišnje, a berberisi vam svojom lepotom uzvračaju celu godinu.

Razmnožavanje berberisa

Kao i svi ostali grmovi, pa tako i berbeisi mogu da se razmnožavaju  reznicama ili iz semena. Ako ste se opredelili za reznice, onda krajem avgusta ili tokom septembra meseca uzmite sa biljke grančicu dužine 5-6 cm, uklonite lišće sa nje (ostavite samo lišće na vrhu) i stavite je u pesak. Pesak održavajte vlažnim. Kada reznica pusti koren, kad ojača, onda je prebacite na željeno mesto. Dobili ste novu biljku.

Ako ste se opredelili za razmnožavanje semenom, onda uzmite seme koje se nalazi u crvenim bobicama na biljci. To ćete uraditi tokom jeseni. Seme prosušite par dana i onda ga izmešajte sa zemljom. Sadite ga u dubinu od 5-10 cm. Potrebno je dosta strpljenja da na ovaj način dođete do nove biljke. U dobro snabdevenim rasadnicima možete kupiti berberise po veoma  povoljnim cenama. Izaberite bar jednu vrstu i videćete kako ćete uživati u intenzivnim bojama od ranog proleća, do kasne jeseni.