Coca-Cola u vrtu? Kakav je vaš odgovor, da ili ne?  Ne mislimo na coca-colu kao osveženje, već za nešto drugo. Coca-cola se koristi u svakodnevnom životu i jedan je od najpoznatijih brendova u svetu. Koka-kola se može koristiti za čišćenje svećica i motora automobila, može uspešno očistiti vaš toalet i pločice. Takođe, može očistiti novčiće i nakit, pa čak i šerpe, a može biti delotvorna i ublažiti ubod meduze.

Čini se da se ovaj napitak može koristiti za skoro sve, zar ne? Pa, šta kažete na upotrebu Coca-Cole u ​​vašem vrtu? Nastavite da čitate i naučite kako ovaj napitak može biti koristan u baštovanstvu.

coca-cola-u-vrtu

Coca-Cola u vrtu protiv puževa

Kako nam se čini, kola u bašti za neke baštovane nije ništa novo. Može li ona ubiti dosadne puževe?

Očigledno može, jer šećeri koje ovaj napitak sadrži mogu privući puževe. Samo napunite činiju Coca-Cole i ostavite je u bašti preko noći. Koka-kola je privlačna puževima, ali postoji šansa da može biti primamljiva i drugim insektima, kao što su, na primer, ose. Na isti način možete napraviti zamku za ose ili jednostavno koristite otvorenu limenku koka-kole. Ose će privući slatki nektar. One će uginuti utapajući se u kiselini.
Postoje istraživanja da Coca-Cola može ubiti mrave i bubašvabe. U Indiji ljudi koriste koka-kolu kao pesticid. Jedan od razloga je što je mnogo jeftiniji od komercijalnih pesticida.

coca-cola-u-vrtu5

Coca-Cola za kompostiranje

Kompost pomaže u poboljšanju strukture tla i sve više baštovana pravi sopstveni kompost. Da bi se ubrzao proces pretvaranja biljnog otpada u đubrivo pomoći će nam upravo ovaj napitak. Šećeri u koka-koli privlače mikroorganizme potrebne za ubrzavanje procesa razgradnje.

coca-cola-u-vrtu2

coca-cola-u-vrtu2

Coca-Cola utiče na pH tla

I poslednja stvar za koju možete koristiti koka-kolu u bašti jeste da zakiselite tlo oko biljaka kojima to odgovara. Neke od biljaka koje će biti najlepše na kiselom tlu su: hortenzije, bergenie, astilbe, azaleje, rododendroni, erike i mnoge druge vrste. Sipanje koka-kole u ​​baštensko zemljište oko ovih biljaka će smanjiti pH zemlje. Hmm, zvuči čudno? Ipak, potpuno je tačno.
Ukoliko ste koristili colu u vrtu podelite vaša iskustva sa nama.