Zašto visterija ne cveta?

Visterija je puzavica koja je dobro poznata po svom snažnom rastu i jednako je poznata i po tome što nerado cveta. Biljka koja nije uspela da proizvede svoje karakteristične cvetove jakog mirisa pomalo nervira mnoge baštovane koji su proveli godine učeći kako da je neguju i to im nameće pitanje: „Zašto moja visterija ne cveta?“. Nema posebne tajne za rešavanje ovog problema. Malo znanja može vam pomoći da brzo rešite problem. Hajde da pogledamo šta treba da uradite da biste “naterali” ovu prelepu biljku da cveta.

zasto-visterija-ne-cveta-1

Ne orezujete je (dovoljno)

Orezivanje visterije je neophodno ako želite da cveta. Za razliku od mnogih biljaka, glicinija treba da se orezuje dva puta godišnje – jednom u kasnu zimu (februar), i ponovo krajem proleća ( jun – jul). Drugo  orezivanje kontroliše one duge izdanke, i podstiče ih da postanu cvetne grane.

orezivanje krajem proleća                                                                                                                              orezivanje zimi

zasto-visterija-ne-cveta-orezivanje-leti zasto-visterija

                   Zapamtite: visterija neće cvetati na starom drvetu, tako da morate podstaći razvoj novih izdanaka.

Kupili ste visteriju uzgojenu iz semena

Kalemljenje biljaka osigurava da će mladica koju ste kupili u lokalnom rasadniku ili baštenskom centru dati željeno cvetanje. Visterija uzgojena iz semena može da ne cveta i 10 godina, tu nema pravila (a može da procveta i mnogo ranije). Iako je retko da rasadnici prodaju visterije koje nisu kalemljene, trebalo bi da proverite da li u osnovi stabljike vaše biljke postoje znaci kalemljenja kako biste to eliminisali kao mogući problem da vaša biljka ne cveta. Ako biljka nije kalemljena, a cvetala je u rasadniku prethodne godine, onda nećete imati ovaj problem.

zasto-visterija-ne-cveta-orezivanje-leti

Ne dobija dovoljnu količinu vode

Kao i uvek, zalivanje biljaka je neophodno ne samo za njihov opstanak, već i za njihovo održavanje u vrhunskom stanju. Visterije često uspevaju i bez preterane nege, ali cene dodatno zalivanje između jula i septembra. Tada se već formiraju pupoljci za sledeću sezonu. Ako im nedostaje vlaga tokom ovih meseci, to može biti problem za prolećno cvetanje. Zato obratite pažnju na ovo i nemojte dopustiti da zbog zanemarivanja biljke tokom leta ne uživate u njoj tokom proleća.

Oštećena je od prolećnog mraza

Visterija odlično podnosi niske temperature, ali morate da izaberete mesto gde će biti zaštićena koliko-toliko. Prolećni mrazevi ponekad mogu uzrokovati da pupoljci u razvoju opadnu i pre nego što dobiju priliku da se otvore. Najbolji način da to izbegnete je da posadite svoju visteriju na zaštićenom mestu i da je zaštitite ako u tom periodu (kada biljka ima pupoljke) agril folijom ili nekim platnom.
O tome kako zaštititi biljke od mraza pročitajte u našem blogu “Zažtita biljaka tokom zime”.

visterija-smrznuta-1  visterija-smrznuta-2

Da li će se visterija oporaviti od oštećenja od mraza?

Ne brinite, naravno da hoće. Visterija je otporna biljka i preživeće čak i kasni prolećni mraz, ali će na biljci biti veoma malo cvetova, ili nimalo, u godini kada se mraz desio. Sledeće godine pokrijte svoju visteriju preko noći da biste je zaštitili, ali vodite računa da ujutru uklonite zaštitu, posebno ako su pupoljci vidljivi.

Suština je da ne gubite nadu. Jednom kada vaša visterija procveta i bude imala prave uslove, shvatićete da je vredelo čekati. Kada vaša biljka počne da cveta, sve što treba da uradite je da pratite osnovno održavanje i redovno orezivanje.

zasto-visterija-ne-cveta-5

 

3 thoughts on “Zašto visterija ne cveta?

  1. Ratko Bažalac kaže:

    Da li bolje cveta u obliku puzavice ili kao drvo sa krošnjom?

    1. Poštovani, visterija je puzavica. Vi je možete oblikovati da ima krošnju, ali to je ista biljka i cvetaće i ovako i onako ukoliko je orezujete kako treba. Pozdrav

Komentari su zatvoreni