Koje biljke donose dobru energiju u vrt? Ovo je pitanje koje nam često postavljate, pa ćemo pokušati da vam damo odgovor na to.

Biljke mogu da donesu mnogo više od lepote i ukrasa u vrt. One mogu da donesu i pozitivnu energiju i dobru vibraciju u prostor u kom se nalaze. Ako se osećate iscrpljeno ili pod stresom, ulepšavanje vrta bilo kojim biljkama pomoćiće vam u stvaranju osećaja mira i harmonije. Međutim, veruje se da se neke biljke posebno ističu u ovoj priči, tj. da donose dobru energiju u prostor gde ih sadite.

Bambus

Bambus je jedna od biljaka koja se često povezuje sa srećom i blagostanjem. Ova visoka, elegantna biljka sa tankim, izduženim listovima se dobro uklapa u različite vrtove, a može se saditi u saksijama ili direktno u zemlju. Bambus raste izuzetno brzo, pa se veoma često sadi kao “zeleni paravan” u vrtovima. Najlepši će biti ako ga sadite na mestu sa dosta sunca i redovno ga zalivate. Voli vlažno tlo.

Koje biljke donose dobru energiju u vrt? -bambus1 bambus2

Nandina

Nandina – nebeski bambus –  zimzeleni grm koji dostiže visinu i širinu od 60 cm. Boja mladih listova u proleće je intenzivno crvena, kasnije, preko leta malo potamni. U jesen opet dobija jaču crvenu boju i ta boja se zadržava i preko zime. Beli cvetovi se javljaju tokom jula i avgusta. Ukras ove biljke su i crvene bobice koje dozrevaju na jesen i ostaju na biljci tokom zimskih meseci. Sadite je na plodnom i dobro dreniranom zemljištu, na punom suncu da bi boja listova bila lepša. Pored ove vrste nandine možete da sadite i nandinu sa žutim lišćem. Kombinacija obe vrste će biti pravi izbor za vaš vrt.

Koje biljke donose dobru energiju u vrt? - nandinablog1 nandinablog2

Lavanda

Lavanda je biljka koja se smatra simbolom mira i spokojstva. Ova biljka sa nežnim cvetovima i mirisnim, plavkastim listovima se dobro uklapa u vrtove koji su formirani u  mediteranskom stilu. Lavanda pomaže u smanjenju stresa i pomaže onima koji pate od nesanice. Veruje se da utiče na poboljšanje spavanja što je  čini idealnim izborom za vrt u kojem se želi stvoriti pozitivna energija.

lavandablog2 lavandablog1

Equisetum

Equisetum japonicum je biljka koja se, takođe, smatra simbolom sreće i blagostanja. Ova biljka sa tankim, izduženim granama se dobro uklapa u vrtove modernog stila i može da se sadi u saksijama ili direktno u zemlju.

equisetumblog2

Kada birate biljke za svoj vrt, uzimajte u obzir njihove specifične zahteve za negu. Bambus, na primer, voli da raste u vlažnoj zemlji i potrebno mu je dosta svetlosti, dok lavanda voli suvo, toplo i sunčano mesto sa dobro dreniranom zemljom. Nandina takođe voli sunčanu lokaciju, ali odlično podnosi duge sušne periode. Equisetumu odgovara tlo sa dosta vlage i sunčana pozicija.

Sadnjom ovih biljaka možete da stvorite osećaj mira i harmonije u svom vrtu. Naravno, nekome mir i spokojstvo donose neke druge biljne vrste, ali suština je da vi sami napravite sklad u svom okruženju onako kako baš vama odgovara. Uredite prostor u sopstvenom stilu, tako da vas boravak u njemu čini srećnim. Ne držite se slepo nekih pravila i ideja, najvažnije je da se vi osećate prijatno u svojoj bašti. Koje biljke donose dobru energiju u vrt?