Tuja smaragd je sve češći stanovnik lepo uređenih vrtova i bašta. Ova zimzelena lepotica je idealna za formiranje zelenih ograda. Ukoliko se sadi po propisu, ona će lepo ograničiti željeni prostor, a sigurno da će izgledati lepše od bilo koje ograde ili žice.

Tuja smaragd vodi poreklo iz istočne, južne i centralne Kanade, a nalazi se sve do severnog Ilinioisa, Ohaja i Njujorka. Zrelo stablo može dostići visinu od 4m.

Ova tuja ima kompaktnu kupastu strukturu, i ne zahteva orezivanje kako bi imala taj pravilan oblik. Ovo je vrsta četinara koju najčešće vidimo posađenu u žardinjerama.

thuja smaragd u saksiji

Tuja smaragd – vrste

U našem rasadniku možete pronaći sledeće vrste:

Thuja golden smaragd

thuja_occidentalis_smaragd

Uslovi koje voli Tuja smaragd

Ova vrsta tuje u proseku voli zemljište koje je dobro drenirano i srednje vlažno. Voli mesta koja su na sunčanom delu dvorišta (vrta) ili delimično u senci. Ona zaista ima širok opseg tolerancije, ali ako bismo rekli šta je idealno, za thuju smaragd bi to bilo alkalno i delimično vlažno zemljište. Ono što ona ne može podneti, a čest je uzrok njenog propadanja jesu suvi uslovi. Ona voli sunčana mesta, ali tokom leta bi joj prijalo da se nalazi u popodnevnoj hladovini. Takođe, bilo bi dobro izbegavati potpuno izložene, vetrovite lokacije. Ukoliko je sadite kao živu ogradu, ona će se međusobno štititi od loših uslova i isušivanja.

Na šta obratiti pažnju kod  tuje smaragd?

Da bi bila lepa i zdrava, potrebno joj je redovno zalivanje, ali i povremena briga. Mnogi se zabrinu kada na jesen ona dobije “braonkastu” unutrašnjost krošnje, ali to nije zabrinjavajuće. Sasvim je normalno, i predstavlja proces pripreme biljke za novu sezonu, zimski period. Ono što je može oštetiti je velika količina snega ili leda na njoj tokom zime koja može polomiti njene tanke grančice. Zimi bi bilo dobro da je malo protresete i oslobodite od prevelike količine snega da ne bi došlo do lomljenja biljke.

Ideje za sadnju tuje smaragd

Predstavljamo vam nekoliko ideja kako možete posaditi ove thuje u svom vrtu:

thuja-smaragd-basta thuja-smaragd-vrt