Vrt u kom preovlađuju četinari

Vrt u kom preovlađuju četinari je vrt Ljiljane i Marinka Adamovića iz Pančeva. Ovaj vrt karakterišu razne boje i oblici četinara koji su uklopljeni u jednu harmoničnu celinu. Da bi sve izgledalo kao na ovim fotografijama, potrebno je uložiti dosta vremena, rada i truda. Dok u nekim vrtovima vlada “šarenilo”, u ovom vrtu je rasprostranjena paleta svih nijansi zelene boje. Zelena boja simbolizuje prirodu i pejzaže. Naučno je dokazano da ona otklanja stres, pomaže pri lečenju i povezana je sa smirenošću. Zelena boja uspostavlja ravnotežu između duhovnog i mentalnog stanja i pozitivno utiče na čoveka. Ovaj vrt je osvojio drugo mesto u takmičenju – Najlepši vrt 2022. godine – u organizaciji rasadnika Mihalek.

vrt-u-kom-preovlađuju-četinari

Vrt u kom preovlađuju četinari

Porodica – stub društva

Da porodica igra veoma važnu ulogu u životu svakog čoveka, dokaz je i ova priča. Kako kažu: “Sve polazi od kuće” i ima mnogo istine u tome. Kako su nas roditelji učili, tako ćemo i mi učiti našu decu. Prenećemo na njih sve dobro, ali i loše. Ovaj vrt ne bi ovako izgledao da nije uključen i podmladak. Iako ne žive tu, oni su aktivno uključeni u sve poslove. Fotografije za takmičenje nam je poslala njihova ćerka, Danka Mirilović, sa kojom smo i obavili ovaj razgovor.

vrt-u-kom-preovlađuju-četinari-2

Početak vrta

Na pitanje kako je počelo, Danka nam je odgovorila:
“Naša priča počinje pre više od 10 godina, kada su moji roditelji kupili kuću sa potpuno neuređenom baštom. Bilo je potrebno dosta vremena, ljubavi i energije da izraste u sadašnji vrt. Ceo vrt smo osmislili zajedno, izabrali biljke i posadili. Danas brinemo o njima i održavamo ih moji roditelji, suprug, sin i ja. Niko od nas nije stručan, ali nas povezuje beskrajna ljubav ka biljkama. U izboru sadnica smo imali sreće da sve što smo posadili, sve se održalo i traje i danas.”

Iz priloženih fotografija vidi se da većinu biljaka u vrtu čine četinari svih boja i oblika.
Da, omiljene biljke su nam iz porodice četinara: srebrne jelke, srebrno-plave smrče i kalemljeni patuljasti borovi. Pored toga možete da vidite razne vrste tisa, konike, plave, crne, bele borove, zlatne tuje, juniperuse, nidiformise, kalemljene koreanske smreke, cedruse i raznorazne topijare.
Danka je profesor matematike, pa nas ne čudi što je ovde sve “pod konac”- geometrijski pravilno odrađeno. U svakom delu vrta, u svakom uglu, ogleda se pedantnost i urednost.

vrt-u-kom-preovlađuju-četinari-3

Da li ste proširivali vrt?
Vremenom biljke su rasle, prostor je ostao isti, pa smo krenuli sa formiranjem oblika. Na taj način biljke su zaustavljene u rastu, ali su dobile jedinstven oblik spirala, lopti, kupa, piramida. Svaki delić našeg vrta brižljivo isplaniramo, volimo i da menjamo da bude drugačije. Različiti izgled postižemo praveći ispod odraslih biljaka male oaze – kamenjare sa čuvarkućama, sedumima, perenama, begonijama, grčkim prkosom, margaretama, delospermama.”

vrt-u-kom-preovlađuju-četinari-4

Malč – poseban efekat

U novije vreme malč se koristi sve više u uređenju zelenih površina. Njegova funkcija je  sprečavanje rasta korova oko biljaka, samim tim i manje posla za baštovane, a posle toga se koristi zbog dekoracije. Malč čuva vodu, što je tokom letnjih meseci veoma važno i održava temperaturu tla – što je bitno tokom zimskih meseci. Može se naći u prodaji u svim bojama. Postoji prirodni malč koji se pravi od borove kore, a od bojenih najviše se koristi crveni, braon i žuti. Crveni malč je komplementaran zelenim biljkama, pa se načešće i koristi (kao u ovom vrtu).

cetinari-u-vrtu2

cetinari-u-vrtu2

Četinari u vrtu menjaju boju
Mnogima se čini da su četinari cele godine isti, ali to nije tačno. I oni menjaju boju iglica tokom sezone.
Da bismo istakli boju čempresa, jelki, postavili smo crveni malč u pojedinim delovima. Skoro smo posadili kutak sa crvenim javorima. Četinari su predivne biljke, cele godine su fenomenalnog izgleda, nagrađuju vas svojom bojom, pa tako su sad tise tamno zelene, a u proleće dobiju zlatno žutu boju, zlatne tuje su sada plameno crvene.”

četinari-u-vrtu3

četinari-u-vrtu3

Pored divnih primeraka četinara u ovom vrtu ima i drugih biljaka, koje su to?
Delovi naše bašte imaju cvetnice, tako nas u proleće svojim cvetićima nagrade ljiljani i zumbuli, a u jesen bele kale i žuti krokusi. Našu baštu čini u verandi preko 300 kaktusa, zasadjenih u mini bašte, mnoštvo kalatea, agava, aloja, fikus, palme i drvo života. Volimo da nam svake godine vrt izgleda drugačije, što postižemo jednogodišnjim biljkama. Mi ih brižljivo negujemo, a one nas oduševljavaju izgledom i lepotom. Mislim da je tajna našeg vrta u ljubavi koji mu nesebično pružamo.”

najlepsi-vrt-2022-7 Ljiljana-Adamović-najlepši-vrt-2022-5

Kako sve postižete?

Na placu od tri ara danas imamo sigurno 100 četinara i različitih biljaka. U vrtu ima posla svakog dana, međutim u proleće i u septembru je najveće spremanje i čišćenje biljaka. Tada vadimo sve suvo iz unutrašnjosti biljaka, orezujemo stare, suve grane, oblikujemo topijare, prekopavamo, presadjujemo i dodajemo prehranu. Orezivanje i formiranje oblika topijara je potrebno uraditi minimalno tri puta godišnje. Zavisno od vremenskih uslova zalivamo rano ujutru ili kasno popodne, tokom letnjih meseci. Za zalivanje koristimo vodu iz zemlje putem hidrofora. Zalivanje traje dva – tri sata jel četinari ne vole orošavanje već natapanje korena. Zbog plamenjače leti ne prskamo biljke preko lista. Jednom nam se desilo da se na konikama pojavio crveni pauk, pa je tretiran zaštitnim sredstvima. Od prehrane dodajemo kan ili veštačko djubrivo za četinare, granule za prehranu četinara pri sadnji, kalijum za kale, cvetnice prskamo cvetalom. Prehranu dodajemo i preko lista prskanjem ili rastvorenu u vodi, različitih proizvodjača.”

četinari-u-vrtu4

četinari-u-vrtu4

Obaveze u vrtu podeljene

Osobe bez kojih ovo ne bi izgledalo danas  ovako su moji roditelji. Majka, Ljiljana Adamović,  je zadužena za nabavljenje retkih vrsta biljaka, za kreiranje mini bašte, za orezivanje i oblikovanje topijara. Ona je idejni tvorac našeg vrta i njena je zasluga što vrt svake godine izgleda drugačije. Moj otac, Marinko Adamović, koji ostvaruje sve naše snove, je glavni za teške radove. Njegov posao je okopavanje, sađenje, košenje, nabavka đubriva i malča i postavljanje folija. U održavanju pomaže moj suprug, Siniša Mirilović. Njegov posao je zalivanje, sadnja, čišćenje i orezivanje visokih topijara od 5m. Moj jedanaestogodišnji sin Lazar je zadužen za zalivanje i plevljenje, a ja sam za osmišljavanje izgleda vrta, za dekorisanje mini bašta sa kaktusima i ostalo što spada u rad u vrtu. U formiranju oblika prvih topijara u našem vrtu pomogao nam je moj dever, Danijel Mirilović. U dvorištu imamo i četiri mace koje obožavaju da prekopavaju begonije.”
Ko voli biljke voli i životinje – zlatno pravilo.

najlepsi-vrt-2022-13

Danka se zahvalila svima koji su svojim lepim komentarom ili lajkom označili da im se dopada njihov mali raj.

Važno je imati cilj u životu 

Kao što smo napisali na početku, bez sloge u domu nema napretka ni na jednom polju. Isto, bez rada i truda ne dolazi se do pravih rezultata. Zato je vreme da se vratimo pravim životnim vrednostima, koje su u poslednje vreme negde zaturene i ne dolaze do izražaja od svih drugih stvari koje nas okružuju. U vrtu ne postoje greške, nego samo eksperimenti… Ova porodica, iako nema nikakve veze sa hortikulturom, stvorila je svoj raj na zemlji, raj u kom uživaju sve generacije.

Važno je da vi uživate u prostoru koji kreirate, jel ga stvarate za vas, ne za druge. Dvorište je lice našeg doma i ogledalo naše duše, a svi smo mi različiti i treba da ostane tako. Iako vam se čini da je posao u vrtu naporan, kada sednete da pijete kaficu sa dragim ljudima, sav taj napor se zaboravi i uživate u onome što ste stvorili i što negujete svakog dana. Zato krenite u ostvarenje vaših snova, nek za početak to bude nekoliko kvadrata, neka bude samo terasa, ne mora sve odjednom…
Važno je imati cilj, napraviti plan i početi sa radom. Ovo se odnosi na sve sfere života, ne samo na formiranje vrta.

 

 

1 thoughts on “Vrt u kom preovlađuju četinari – Ljiljana Adamović

  1. Judita kaže:

    Ova basta je melem za oci i dusu!!Predivno.

Komentari su zatvoreni