Biljke koje rastu ispod drveća

Imati divan, veliki vrt sa bujnim drvećem može biti blagoslov i odmah vaš dom izdvaja od većine drugih. Imati drvo – znači da imate nešto u svom vrtu što će živeti decenijama i na to se možete ponositi. Ono će da raste zajedno sa vama i sa vašom porodicom. S druge strane, imati veliko drveće u vašoj bašti takođe može biti i problem. Ono otežava gajenje drugih biljaka na tom prostoru, jer mnoge biljke neće uspeti kada ih sadite ispod krošnje u hladu.  Zbog široke krošnje, određena područja bašte ne dobijaju sunčevu svetlost, a ponekad čak ni padavine ne prodiru. Ali to ne znači da treba da odustanete! Zbog vašeg čestog pitanja, “Koje su to biljke koje rastu ispod drveća?”, u ovom tekstu smo izdvojili neke vrste koje bi vam mogle biti interesantne.biljke-koje-rastu-ispod-drveca-1

Rododendron

Ovo je grm koji voli senku i koji će uspešno da raste ispod visokog drveća. Jedino što zahteva jeste zemljište sa pH ravnotežom 4,4- 6,0, što nije teško postići. Sa ovom biljkom unećete boju i toplinu tamnom delu vaše bašte.

biljke-koje-rastu-ispod-drveca-2

Hortenzija

Ova biljka zapravo više voli da raste u senci, tako da je pravi izbor za gajenje ispod drveća. Jedina stvar koju treba da imate na umu je da zahteva stalnu vlagu. Iz godine u godinu sve je veći broj vrsta u ponudi, tako da ćete sigurno pronaći boju i visinu koja odgovara vašem prostoru. Neke vrste menjaju boju cvetova u zavisnosti od kiselosti tla, što je tlo kiselije i boja cvetova će biti tamnija. Što znači, da jedne godine hortenzija može biti bledo ružičasta, a naredne može biti plava ili ljubičasta.

biljke-koje-rastu-ispod-drveca-3

Hosta

Ako vam je potrebna gustina ispod drveća, onda su hoste opcija koju biste trebali izabrati. One uspevaju na senovitim mestima gde druge, manje izdržljive biljke ne uspevaju. Hosta je jedna od najlakših biljaka za uzgoj u smislu nege i razmnožavanja. Cveta tokom leta, a cvetovi su joj beli, boje lavande ili roze. Ukras hostama nije cvet, već njihov list koji može biti zelene, žute, plave boje, kao i kombinacija ovih boja (šarene hoste). U našoj ponudi možete naći preko pedeset različitih vrsta. Sadite ih u grupama, od jedne vrste više sadnica, da biste stvorili jednu lepu sliku ispod krošnji. Koliko god da su ove prelepe biljke jednostavne za negu, imajte na umu da su hoste listopadne biljke, što znači da u periodu od sredine novembra, pa do aprila nećete imali lisnu masu.

hosta-ispod-drveta-1 hosta-ispod-drveta-2

Paprat

Paprati se mogu uzgajati tokom cele godine jer su otporne na hladnoću i toplotu – što je razumljivo s obzirom na to koliko dugo postoje. Njihova otpornost čini ih odličnim izborom za sadnju u senci. Jednom ih posadite i uživajte u njihovom širenju. Zahtevaju minimalan trud i pažnju.

paprat-ispod-drveta-1 paprat-ispod-drveta-2

Ajuga

Ajuge su puzave zimzelene biljke koje su savršene za dodavanje boje bašti, a istovremeno guše dosadni korov. Ova višegodišnja biljka obično dolazi u plavoj ili ljubičastoj boji, ali se može naći i u beloj boji. Deluje kao pokrivač zemlje, pa bez pravilnog održavanja može lako da preovlada teritorijom, tj. da je imate i tamo gde niste želeli. Jedan od načina da se reši ovaj problem je da ih ogradite ivičnjakom ili jednostavno da ih uklanjate kada ne želite da se više šire.

biljke-koje-rastu-ispod-drveca-4 biljke-koje-rastu-ispod-drveca-5

Lamium

Lamium, poznat kao mrtva kopriva, je trajnica sa prelepim srebrno-zelenim listovima i ružičastim, ljubičastim, žutim ili belim cvetovima. Nisu izbirljive po pitanju tla, ali poput geraniuma, ova biljka najbolje raste na blago vlažnim i humusnim zemljištima.

lamium-ispod-drveta-1 lamium-ispod-drveta-2

Helleborus – kukurek

Ovo je višegodišnja biljka otporna na sušu i ona je na neki način vesnik proleća. Postoje različite boje, ali tradicionalno, njeni cvetovi su beli, ružičasti i svetlo ljubičasti.

helleborus-ispod-drveta-1

Brunnera

Brunnera privlači poglede svojim listovima u obliku srca i ljupkim plavo-ljubičastim cvetovima. One su savršene za sadnju ispod drveta jer uživaju u punoj hladovini i vlažnom zemljištu. Postoje različite vrste brunere, pa ćete tako na osnovu drugih biljaka koje imate izabrati vrstu sa svetlijim (belo-sivim) ili sa zelenim listovima. Kombinacije pravite sami. Na primer, ukoliko imate jednobojne hoste, njima dodajte šarene brunere, a ukoliko imate šarene hoste, onda ćete uraditi suprotno i saditi zelene brunere.

brunnera jack of diamonds2 brunnera-ispod-drveta-1

Sedum

Sedum je izdržljiva višegodišnja biljka koja je otporna na sušu. To su biljke koji rastu nisko i imaju cvetiće koje vole pčele i leptiri. Sedum nije podložan bolestima i nije poznato da ima problema sa štetočinama. Veliki broj seduma možete naći u prodaji, neke vrste vole više sunce, ali ima i onih koji će uživati u senovitom delu baštice. Sade se kao pokrivači tla.

biljke-koje-rastu-ispod-drveca-sedum-1 biljke-koje-rastu-ispod-drveca-sedum-2

Ukoliko ne možete saditi biljke zbog korenja drveća ili istrošenog tla bilo bi dobro da dodate kvalitetne zemlje oko stabala gde planirate da sadite biljke. To zahteva dodatni trud, ali će se sigurno isplatiti uloženo vreme. Bilo da odaberete zelenilo ili cveće koje cveta u više boja, uživaćete u  krajnoj slici koju ćete stvoriti. Pored višegodišnjih biljaka uvek možete dodati i jednogodišnje cvetnice koje će cvetati od aprila, pa do prvih mrazeva.