Vinka- njeno prirodno stanište je Madagaskar. Zato je zovemo lepotica sa Madagaskara (možda ste čuli da neko tako kaže za ovu biljku). Tamo je ona višegodišnja biljka, a kod nas se gaji kao jednogodišnja cvetnica. Mada, ukoliko je na jesen unesete u kuću, možete je sačuvati za sledeću sezonu. Izgubiće deo lišća, onda je orežete i kreniće ponovo. Ali, većina kupi novu biljku, jer zaista nije skupa i u današnje vreme pristupačna je svima.

ACCENT_BURGUNDY_STAR

SLIČNOST SA LEPIM JOVOM

Vinka podseća na biljku impatiens (lepi Jova, Pištika).

798c44dd-vodenike

Cvet im je potpuno isti, jedino što ih razlikuje jeste mesto sadnje i list. Impatiens sadimo u senci ili polusenci, a vinke vole sunce. Ovde vidite impatiens u kombinaciji sa begonijama, znači u pitanju je mesto koje je polusenovito ili koje je u potpunoj senci.

CVET VINKE

Njen cvet sadrži pet latica, a boje mogu biti bela,

vinka bela

boja kajsije,

cat breskva

ružičasta,

cat pink

crvena,

vinka crvena

ljubičasta.

catharanthus lila

Njen list je takođe dekorativan, tamno zelene je boje i ima u sredini belu liniju. Biljka cveta celo leto, sve do prvih jesenjih mrazeva, kao i bilo koja druga cvetnica.

VRSTE VINKI

Dve osnovne vrste vinki su žbunasta i padajuća. Obe vrste su podjednako zanimljive. Koju ćete odabrati zavisi za koji Vam je prostor potrebna. Ako sadite biljku u vrtu uzećete žbunaste,

vinka bordura

a ukoliko želite da ova biljka bude ukras vašeg balkona ili terase onda ćete odabrati padajuće vrste.

vincatrailingred3.90202358_std

Najčešće se gaje niske vrste, koje dostižu visinu do 20 cm. Veoma dekorativno izgledaju i u ukrasnim saksijama.

vinca_titan_mix

Evo i jedne zanimljive ideje kako da ih rasporedite na nekom upečatljivom mestu.

VincaBOA

NEGA I ODRŽAVANJE VINKE

Njima pogoduje jako i direktno sunce. Kao i većina cvetnica, tako i ova biljka ne zahteva mnogo nege i pažnje. Samo uz malo truda imaćete prelepu biljku na balkonu ili u vrtu. Zalivajte biljku tek kada je zemlja prosušena. Nemojte preterivati sa zalivanjem, jer će doći do truljenja korena. U početku, dok je biljka mlada, prihranjujte je manje, a sa razvijanjem biljke povečajte i njenu prihranu. Jednom nedeljno će biti dovoljno. Vinka voli i orošavanje, pa gledajte da i to ponekad uradite (ili rano ujutro, ili kada sunce zađe). Nikako nemojte to da radite po najvećem suncu, inače ćete spariti biljku. Otporna je na bolesti, i ukoliko poštujete pravila sadnje i nege ove biljke nećete imati problema sa njom. Za početnike u baštovanstvu ova biljka je pun pogodak.

RAZMNOŽAVANJE VINKE

Najlakše i najbolje razmnožavanje vinki je iz semena. Seme se skupi u jesen, u oktobru mesecu, i njegova setva se obavlja krajem zime. Seme se seje u mešavinu zemlje, tresete i peska. Da bi nicanje bilo bolje, nakon setve prekrijte tu površinu folijom. Kada biljka nikne (nakon pet do sedam dana), mora biti na mestu gde je temperatura približno 25 stepeni. Sadnju biljke obavite mesec dana nakon klijanja iz semena.

Kada sadite biljku na otvorenom sadite 20-tak biljaka po metru kvadratnom. Ukoliko ih sadite u žardinjere, sadite ih na rastojanju od 25 cm.

vinka mix kamenjar

Sigurna sam da ćete pronaći mesto gde ćete smestiti ovu biljku. Bilo da je to vrt, žardinjera ili mala saksijica, ona će vas svojim neprestanim cvetanjem oduševiti.

NEMAMO U PONUDI OVU BILJKU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.