Salvije ste svi videli, ali možda ne znate mnogo o njima. Salvija je još jedna u nizu zahvalnih letnjih cvetnica, što sa svojim vatrenim bojama cvetova osvežava vrtove i za vreme najtoplijih letnjih dana.

salvia mix

CVET SALVIJE

Cvetovi mogu biti u svim nijansama crvene, ružičaste, narandzaste i bele boje. Cvetovi su brojni, cevasti, a otvaraju se od osnove ka vrhu cvasti. Biljka cveta od maja meseca, pa sve do prvih jesenjih mrazeva, cvetovima veličine 10 – 15 cm. Cvetovi nemaju neki poseban miris, ali ih posećuju skoro sve vrste leptira. Crvena salvija je najrasprostranjenija, i nju najčešće možete videti posađenu na javnim površinama, u parkovima… Kada cvet prođe trebalo bi ga otkidati da biljka ne troši energiju na seme i stari cvet, već da tu energiju usmeri na nove mlade cvetove.

Salvia splendens Vista Red11

SADNJA SALVIJE

Sadi se u grupama na rastojanju 20 – 25 cm jedna od druge, odnosno 6 – 9 biljaka po metru kvadratnom.  Idealno vreme za njihovu sadnju je april i maj mesec. Visina biljke dostiže 25 – 40 cm. Najlepša će biti posađena na sunčanom ili polusunčanom mestu, i u zemlji koja je bogata humusom. Mada, dobro podnosi i siromašnije tlo. Veoma zahvalna biljka koja ne traži mnogo nege. Najčešće se sade niske vrste salvija. One izgledaju interesantno i u žardinjerama, i u saksijama na terasi, a najlepše su posađene u vrtovima, uz stazice, gde se sa njima formiraju niske cvetne bordure. Te bordure mogu biti i u kombinaciji sa drugim biljkama čija će boja biti kontrast salviji. Tako, na primer, uz crvenu salviju lepo izgleda cveće bele i plave boje.

salvia bordure

NEGA SALVIJA

Salvija ima snažan korenov sistem, pa iz tog razloga dobro podnosi letnje vrućine. Morate je dobro zalivati u ranim fazama razvoja, inače, u suprotnom koren će ostati nerazvijen (slab). U kasnijim fazama razvoja biljke postepeno smanjujte zalivanje. U toku prolećnih meseci biljku je potrebno prihranjivati đubrivom za cvetnice, i to tri do četiri puta mesečno. Kasnije, u toku leta smanjite prihranu na dva puta mesečno.

Ako niste imali ovu biljku u vašem vrtu, iskoristite ovo proleće i posadite je. Sigurna sam da će ona zadobiti vaše poverenje, i da ćete svake naredne godine pokloniti novi deo bašte ovoj biljci.

 

OVU BILJKU NEMAMO U PONUDI.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.