Gazanija je još jedna od mnogobrojnih cvetnica koje ukrašavaju naše vrtove. Kada otopli, kada nam stigne proleće, svi živnemo i krećemo u baštice da ih uređujemo. Neke biljke presadimo, neke razmnožimo (trajnice), a svake godine sadimo nove jednogodišnje biljke koje su tu da nam ulepšaju proleće, leto, pa čak i jesen. Svaka jednogodišnja biljka privlači pažnju na sebi svojstven način. Kada sam prvi put videla gazaniju, mislila sam da je biljka plastična, neverovatno sjajni listovi, predivan cvet… delovalo mi je kao da takva biljka ne može da postoji u prirodi. Ali, gazanija je stvarna, predivna biljka koju mnogi zabunom zovu mini gerber. U narodu je poznata i kao “sunčica”.

.Gazanija 5

POREKLO GAZANIJE

Ova biljka vodi poreklo iz suptropske i tropske Južne Afrike, što znači da raste samoniklo samo u tom području, i naravno, tamo je višegodišnja biljka. Danas postoji mnogo hibrida ovih biljaka. Boja njenih cvetova varira od bele,

gazanija bela

žute,

,gazania zuta sa straftom

zlatno žute, narandzaste, preko crvene,

gazanija crvena

do tamno ljubičaste. Može se naći i u raznim varijacijama ovih boja. Visina biljke je od 20 do 25 cm. “Presvučena” je voskom, pa je samim tim zaštićena od mnogih bolesti.

IDEALNO MESTO ZA SADNJU GAZANIJE

Gazanija je kompaktnog rasta, pa bi trebalo da je sadite duž ivica cvetnih leja, u kamenjarima, žardinjerama koje su dublje (ovo je biljka koja ima veliko korenje), ili u vrtovima u kombinaciji sa drugim biljkama. Najbolji partneri za ovu biljku su lobelija (u plavoj boji), ili ageratum (koji je takođe plave boje). Ovo je biljka kojoj prija obilje sunčevog sjaja i sunčeve toplote. Ona se sa svojim krupnim cvetovima uveliko ističe među ostalim cvećem. Znači, posadite je na mesto gde će dobijati direktno sunce i tada će bogato cvetati cele sezone. Ukoliko je posadite u polusenku ili senku, neće cvetati, tj. cvetaće, ali znatno manje, boja će joj biti svetlija nego što bi trebalo da bude, a samim tim biljka će biti sklona bolestima i privlačiće stetočine. Kada su oblačni i tmurni dani, njeni cvetovi se zatvaraju i otuda naziv za ovu biljku SUNČICA.

gazaniastripemix

NEGA GAZANIJE

Ovoj biljci odgovara peskovito i dobro drenirano tlo. Prihranjujte je dva do tri puta mesečno tekućim đubrivom za cvetnice. Uklanjajte precvetale cvetove i time ćete produžiti period cvetanja ove biljke. Ona voli vodu, ali nemojte preterivati sa zalivanjem. Kada se zemlja potpuno prosuši tek onda zalijte biljku odstajalom vodom (svaka tri do četiri dana).

RAZMNOŽAVANJE GAZANIJE IZ SEMENA

Najlakši oblik razmnožavanja biljaka je iz semena. Seme se na otvorenom seje tek kada prođe opasnost od mrazeva. Inače, u plastenicima sadnja semena počinje u martu mesecu. Seme se prekrije tankim slojem mešavine zemlje, peska i treseta. Prekrije se folijom dok seme ne pusti klicu. Kada mlade biljke proklijaju, nakon sedam do deset dana prebacite ih na svetlo mesto. Ako je pregusto posejano razredite ih. Krajem aprila, ili početkom maja meseca, gazanije se iznose napolje i sade se na stalno mesto.

Kod nas se gazanija uzgaja kao jednogodišnja biljka, jer ne podnosi niske temperature. Samo u područjima gde temperature u zimskom periodu ne idu ispod nule, i gde nema previše vlage, neke vrste mogu se uzgajati i više godina. Ako biljku sačuvate od smrzavanja za narednu godinu, trebalo bi da znate da će biti još lepša i dobiće još jedan red latica.

Ako nikada niste sadili ovu biljku, posadite je ove sezone. Nađite mali kutak u vašoj bašti za nju. Ne iziskuje mnogo pažnje, nije skupa, a njena lepota nema cenu.

NEMAMO U PONUDI OVU BILJKU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.