Vodenika je  biljka koja brzo raste i vodi poreklo iz brdskih šuma istočne Afrike i Zanzibara. Latinski naziv je IMPATIENS što znači nestrpljiv. Taj naziv biljka je dobila zahvaljujući eksplozivnom otvaranju zrelih plodova koji izbacuju semenke na sve strane. U narodu postoji mnogo naziva za ovu biljku, što zavisi od mesta gde ljudi žive. Najrasprostranjeniji nazivi su NEDIRAK, PIŠTIKA, LEPA LIZA, SULTANOV CVET  i naravno VODENIKA i LEPI JOVA. lepi jova roze i bela

VRSTE VODENIKE

Danas postoje mnogi hibridi ove vrste biljaka (preko 500 vrsta), a karakteristično za sve vrste je da imaju sočno stablo koje je ispunjeno vodom (otuda i naziv vodenika). Gaje se kao jednogodišnje ili dvogodišnje biljke. Cvetovi su pljosnati sa po pet latica. Oni mogu biti dupli ili jednostavni i možete ih naći u beloj,

a bela pistika

narandzastoj,

pistika orange

ružičastoj,

impatiens pink

crvenoj,

pistika tamno crvena

ljubičastoj boji.

impatiens_xtreme_violet_improved_22

Postoje i dvobojne vrste cveta, crvena, narandzasta, ružičasta u kombinaciji sa belom bojom. Kod nas se najčešće prodaju vodenike koje su poput malih grmova visine do 25 cm. Bilo koju vrstu da odaberete obilno će cvetati od sredine aprila meseca, pa sve do prvih jesenjih mrazeva.

SADNJA VODENIKE

Ovo je biljka senke ili polusenke. Voli svetlost, ali najbitnije je da je zaštičena od direktnog i jakog letnjeg sunca.

lepi jova basta jedna boja

Tlo u koje sadite ovu biljku trebalo bi da bude visoke propustljivosti. Bilo da je posadite u vrt, na terasu ili balkon, u neku lepu žardinjeru, nećete pogrešiti. Razne boje cvetova i zanimljive teksture vodenike pružaju mnogobrojne mogućnosti kombinovanja sa drugim biljnim vrstama.

lepi jova vodenika

Pastelne boje cvetova (ružičasta, boja kajsije), ali i bela izgledaju posebno interesantno na senovitom mestu u vrtu. Stvaraju prijatnu i mirnu atmosferu. Lepa je kombinacija vodenike sa papratima. Jake boje vodenike (ljubičasta, narandzasta…) iskoristite za mesta koja bi trebalo maskirati na neki način (šahte, kablovi, bilo koja površina koja vam nije privlačna u vrtu…).  Biljke sadite na rastojanju od 20-25 cm jednu od druge. lepi jova vodenika

Kaskadne gredice mogu biti zanimljivo rešenje u kombinaciji sa ovim biljkama. Napravite postolje od metala ili drveta i poređajte saksije jednu ispod druge. Na ovaj način ćete napraviti prelepi cvetni stub koji će dati poseban pečat ulazu, balkonu ili terasi. Ovde je prikazan cvetni stub na nekoj javnoj površini, koji je prevelik za bilo koji privatni vrt. Vi napravite ovo, ali mnogo manje. Znači, napravite manju konstrukciju, jer ove biljke bi trebalo i zalivati. Za ovakav stub su vam potrebne merdevine ili zalivanje kap po kap.

lepi jova vodenika

Divan akcenat ćete postići i ako posadite vodeniku u saksije od terakote ili u viseću saksiju.

lepi jova saksije

Evo još jedne zanimljive ideje, šta biste mogli uraditi sa ovom biljkom. Samo se prepustite mašti, i napravite nešto originalno.

lepi jova vodenika

NEGA VODENIKE

Vodenika traži dosta vlage, ali nemojte ni preterivati sa zalivanjem. Ne dozvolite da voda ostaje u tanjiričima ako je biljka posađena u saksiji. Tokom intenzivnog rasta, od juna do septembra, biljku prihranjujte tekućim đubrivom za cvetnice. Ako se desi da se biljka izduži slobodno joj odrežite vrhove izbojaka, na taj način ćete potaknuti njen grmoliki rast.

Ako želite biljku sačuvati za sledeću sezonu, onda kada dođu hladniji dani, unesite je u kuću. Smestite je na mesto sa dovoljno svetlosti, na prozoru bi bilo idealno… Zalivajte je po malo, tek toliko da se zemlja u kojoj je biljka ne osuši skroz. Ako bi se osušila došlo bi do propadanja stabljike. Ove biljke mogu cvetati tokom cele zime ako temperatura ne ide ispod 15 stepeni. Vodenika bolje cveta kada joj je korenje sputano (zamršeno), pa je nemojte saditi u prevelike saksije.

lepi jova vodenika

RAZMNOŽAVANJE VODENIKE

Jednogodišnje vodenike, koje se najčešće sade u vrtu, dobijamo iz semena. Način setve semena je isti kao i kod drugih cvetnica (vinka, gazanija, salvija). U mešavinu zemlje, treseta i peska posijte seme i prekrijte folijom. Kada nikne, nakon 5 do 7 dana, prebacite biljke na mesto gde će temperatura biti oko 25 stepeni. Sadnju biljke u saksiju obavite mesec dana nakon klijanja iz semena. Biljku tek krajem maja meseca posadite na željeno mesto u bašti.

lepi jova basta

Sve vrste se mogu lako razmnožiti reznicama. U rano proleće, uzmite reznicu dužine 8-10 cm. U plitku posudu stavite komadić drvenog uglja i do 2/3 posudu napunite vodom. Pokrijte tu posudu najlonom ili celofanom, zavežite je gumicom, probušite olovkom rupice i kroz njih stavite reznice u vodu. Kada reznica pusti koren presadite je u malu saksiju.

Kao što i sami vidite način razmnožavanja ove biljke nije komplikovan, ali njena cena je veoma pristupačna, pa možete sebi priuštiti ovu predivnu cvetnicu.

lepi jova vodenika

Ovde vidite malu površinu, uređenu sa svega nekoliko biljnih vrsta. Da nema posađene vodenike, ovo bi bila zelena površina u koju bi se retko ko zagledao. Ali sa ovom biljkom, vrt je dobio posebnu draž.

NEMAMO U PONUDI OVU BILJKU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.