Vatreni trn je doslovce prevod latinske reči pyracantha. Pyracantha je zimzeleni ukrasni žbun. Dekorativan je tokom cele godine, a posebnom lepotom zrači tokom jeseni i zime. Tada stvara bobičaste plodove u žutoj, narandžastoj ili crvenoj boji.

Tokom zime delovi vrta u kojima nema četinara i zimzelenih biljaka postaju nezanimljivi. Lišće opadne i ostaju samo gole grane. Vatreni trn unosi boje, živost i razigranost u takve delove vrta.

Pirokanta-narandzasta360x360

Vatreni trn – pyracantha – opis

Ovaj ukrasni grm dostiže visinu 2-3 m. Može biti i znatno viši ako ga ne orezujete. U maju biljka počinje da cveta. Cvetovi su sitni, skupljeni u cvasti i bele su boje.

 

pirokanta-cvetanje

Iz tih cvetova se razvijaju bobičasti plodovi koji su u početku zelene boje, a krajem leta dobijaju svoju konačnu boju (žuta, narandžasta ili crvena što zavisi od varijeteta). Bobice ostaju na biljci sve do početka proleća. Biljka ima bodlje u obliku trna i otuda i naziv za nju “Vatreni trn”. Može se saditi pojedinačno kao samostalni grm, ili u kombinaciji sa drugim biljkama, najčešće kao njihova pozadina.

vatreni trn u vrtu

Intenzivnog je rasta, pa ako neki prostor želite brzo da zaklonite ona je pravi izbor za vas.

Orezivanje

Odlično podnosi orezivanje i zato je pogodna za formiranje živih ograda.

pirocantha 3

Biljka cveta na starim granama, pa bi bilo poželjno da se orezivanje obavlja nakon cvetanja. Tako ćete videti gde se nalaze cvetovi (odnosno formirane zelene bobice) i sačuvaćete ih. Sadnjom biljaka na rastojanju od jednog metra formiraćete gustu i neprobojnu živu ogradu. Ona sprečava ulazak neželjenih gostiju (mačke, psi lutalice…) u vaš privatan posed.

vatreni trn ograda

Pyracanthu možete saditi s namerom da prekrijete neki neugledni zid ili drugu površinu. U tom slučaju, biljku ćete formirati kao penjačicu, iako ona to nije. Osigurajte joj potporu i vodite njene mlade grane uz tu potporu (žica, deblji kanap, drvene lestvice…).

pirocantha

Sadnja i nega

Kao i večina ukrasnih grmova, tako i Pyracantha nije preterano zahtevna biljka. Najbolje će napredovati na mestu sa dosta sunčeve svetlosti i toplote, mada i u blagoj seni može lepo da se razvija. Doduše, u senci će manje cvetati, pa samim tim i bobica će biti manje, ali može da se sadi i na takvom mestu.

Dobro podnosi i duge letnje suše, ali i niske zimske temperature. Što se tiče tla nema nekih posebnih zahteva, odgovara joj dobro drenirano tlo, kao i večini biljaka. Prihranjujte je đubrivom bar jednom mesečno i to u vreme cvetanja biljke.

PTICE OBOŽAVAJU NJENE BOBICE

Večina ptica posećuje ukrasne grmove koji imaju na sebi bobičaste plodove. Takvi grmovi su:

 BERBERISI

berberisi

–  COTONASTERI – sve vrste od najnižeg cotoneaster mycrophyllus (koji je na fotografiji), pa do najviše vrste.

cotonaster microphyllus

–  PYRACANTHE

Želite li da ptice budu vaši svakidašnji gosti tokom jeseni i zime, onda su ovi grmovi pravi izbor za vas.

vatreni trn-piracanta

Pyracantha privlači i pčele u vrt, ona je medonosna biljka.

Razmnožavanje

Vatreni trn se može razmnožiti reznicama i iz semena. Reznice uzimajte sredinom leta i stavite ih u mešavinu treseta, peska i zemlje. Tlo održavajte vlažnim dok se mlada biljka ne ožili.

Uopšteno o vatrenom trnu možete pogledati u videu na našem youtube kanalu.

 

2 thoughts on “Vatreni trn – pyracantha

  1. Marina kaže:

    Poštovani/a,
    Interesuje me da li može da se sadi u žardinjerama i tako napravi živa nepropusna ograda?
    Hvala.

    1. Može da se sadi u većim žardinjerama.

Komentari su zatvoreni